Aντί Eξεταστικής, προεδρολογία και προοπτική τετραετίας

Μετά το πολύ βαρύ κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι κωμικοτραγικές εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς με σκληρά χτυπήματα κάτω από τη μέση μεταξύ των στελεχών της N.Δ., πολλοί στο κυβερνών κόμμα πιστεύουν πως ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα.

Να στρέψει στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τους προβολείς της δημοσιότητας μακριά από την Εξεταστική, στην προοπτική τετραετίας και την προεδρική εκλογή.

AYTH η συζήτηση ωστόσο ήδη έχει ανοίξει και πάλι για τα καλά μετά την ανοιχτή πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου στον Συνασπισμό για συνεργασία στο Συνέδριο του κόμματος. Πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων επιχειρούν να ερμηνεύσουν αυτή την κίνηση για να προβλέψουν εάν το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας του κ. N. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος αποχώρησε χθες, ύστερα από 11 χρόνια, από την προεδρία του κόμματός του.

THN ΙΔΙΑ στιγμή, από μια κλωστή κρέμεται η Σύνοδος Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου που θα αποφασίσει κατά πόσον η Τουρκία θα πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ένωση, καθώς τόσο η Άγκυρα όσο και η Λευκωσία σκληραίνουν τις θέσεις τους. Ωστόσο, αμετακίνητοι εμφανίζονται και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι απέναντι στην Τουρκία, η οποία κινδυνεύει εάν συνεχίσει τη σημερινή της στάση να μείνει και πάλι εκτός νυμφώνος…

KONTPA έχει ξεσπάσει μεταξύ των τραπεζιτών αλλά και μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Οι τραπεζίτες μαλώνουν μεταξύ τους διότι έχουν όλοι τα ίδια ελλείμματα ώστε να πληρώσουν εξίσου το μάρμαρο, ενώ η κυβέρνηση διά του κ. Γ. Αλογοσκούφη επιμένει ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτά τα μεγάλα ελλείμματα και οι τράπεζες να λύσουν μόνες τα προβλήματά τους.

ΠΑΝΤΩΣ, γρήγορα ή αργά τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι η N.Δ. θα βρεθεί αντιμέτωπη με το Ασφαλιστικό, καθώς 12 από τα 28 ασφαλιστικά ταμεία για κύρια σύνταξη βρίσκονται στο κόκκινο. Γιατί; H αναλογία είναι ένας συνταξιούχος προς 2,1 ασφαλισμένους και αυτή η γκρίζα πραγματικότητα τα προσεχή χρόνια θα γίνεται όλο και χειρότερη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε υποδέχεται τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, όπου έφτασε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός για συνομιλίες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “