Eνώ ο Mητσοτάκης θέλει φρένο στον Zορμπά

Σε ναυάγιο φαίνεται να οδηγείται η Σύνοδος Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου που θα κρίνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αιτίες;

Από τη μια, η Άγκυρα αρνείται επίμονα να δεσμευθεί σε οποιασδήποτε μορφής αναγνώριση της Κύπριακής δημοκρατίας πριν από τη Σύνοδο. Και από την άλλη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δέχεται ισχυρή πίεση από το εσωτερικό της Κύπρου να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που η Άγκυρα επιμείνει στην αδιάλλακτη στάση της. Το μόνο καλό νέο είναι ότι ο κ. Ανάν προβλέπει κονδύλια για νέα μεσολάβηση για το Κυπριακό.

Ο κ. K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό χρησιμοποίησε χθες τη φράση ότι η κυβέρνηση κινείται με ορίζοντα τετραετίας. Είναι προφανές ότι από τη Μόσχα, όπου βρίσκεται, ήθελε – σ’ αυτήν τη φάση τουλάχιστον – να κλείσει τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο. Με την εκτίμηση περί συναινετικής εκλογής Προέδρου συμφώνησε χθες και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι η αίσθησή του είναι πως ο κ. K. Καραμανλής θα ήθελε να προτείνει ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά.

ΠΑΝΤΩΣ, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρωσία γίνεται σε βαρύ κλίμα με φόντο τη δραματική εξέλιξη που έχει πάρει η Εξεταστική Επιτροπή για την προμήθεια των ρωσικών TOR-1: με αντιφατικές θέσεις που διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές-μέλη της Επιτροπής και με απειλές βιντεοσκοπημένων επαφών… Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η παρέμβαση του κ. K. Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο από την πολιτική ηγεσία «να βάλει φρένο στον κ. Ζορμπά», ώστε να πάψει να στέλνει διαρκώς φακέλους στη Βουλή. Ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση και άλλων Εξεταστικών Επιτροπών.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, όλοι θυμούνται τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για περιορισμό της γραφειοκρατίας. E, συμβαίνει εντελώς το αντίθετο – τουλάχιστον όσον αφορά τις συναλλαγές με την Εφορία. H συμπλήρωση της δήλωσης ακίνητης περιουσίας του περίφημου E9 – την οποία είχαμε ξανασυμπληρώσει λίγα χρόνια πριν – είναι ένας «λαβύρινθος» γεμάτος σπαζοκεφαλιές που υποχρεώνει τους φορολογουμένους να αναθέσουν τη συμπλήρωσή της σε εξειδικευμένο φοροτεχνικό προκειμένου να αποφύγουν τα λάθη.

ΑΠΑΤΗΛΗ EIKONA. Τα χειροκροτήματα των Αμερικανών στρατιωτών προς τον υπουργό Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, που πήγε να τους επισκεφθεί στο Κουβέιτ, ήταν μόνο στην αρχή. Ακολούθησε βροχή επικρίσεων: Είμαστε μόνοι μας με τους αντάρτες, δεν έχουμε ούτε καν τα κατάλληλα όπλα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “