Bασικός μέτοχος έστω και με το 1% του κεφαλαίου στα MME

Δρακόντειες, αλλά και πολύ δύσκολα εφαρμόσιμες διατάξεις περιλαμβάνουν οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον βασικό μέτοχο που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση.

Με αυτές αποκλείονται οι εξωχώριες (οφσόρ) εταιρείες από τις δημόσιες συμβάσεις, ενώ καθιερώνεται το απόλυτο ασυμβίβαστο για τους συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού του βασικού μετόχου επιχείρησης MME, όπως και για τα διευθυντικά της στελέχη. Ώς τώρα, βασικός μέτοχος εθεωρείτο όποιος κατείχε το 5% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ με τον νέο νόμο το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 1%. Και σύμφωνα με το Σύνταγμα, για τον βασικό μέτοχο επιχείρησης MME (είτε φυσικό είτε νομικό πρόσωπο) ισχύει το ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του εργολάβου δημοσίων έργων ή του προμηθευτή του Δημοσίου.

KAT’ ΕΠΙΦΑΣΙΝ αυστηρό και στην πράξη ανεφάρμοστο χαρακτηρίζει τον νέο νόμο το ΠΑΣΟΚ. Και διά του εκπροσώπου του κ. N. Αθανασάκη τονίζει πως οι διατάξεις που προωθήθηκαν ως νομοσχέδιο θα δημιουργήσουν «φαύλο κύκλο νέων στρεβλώσεων και προβλημάτων σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Πάντως, το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να καθορίσει την τελική του στάση όταν παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο.

ΣΤΟ KOMMA της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο διχασμός της Νεολαίας συνεχίζει να ταλαιπωρεί το κόμμα – μάλιστα πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπανδρέου να σκέφτεται ακόμη και την κατάργησή της. Την ίδια στιγμή, αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος αφήνει ο κ. Βενιζέλος για δημοσιεύματα που ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι βασίζονται σε διαρροές συνεργατών του κ. Παπανδρέου και τα οποία τον φέρουν να τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση στο Ασφαλιστικό. Ο κ. Βενιζέλος προχωρεί παραπέρα ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από τον κ. Παπανδρέου να «εκφράζει το όλον ΠΑΣΟΚ», εντείνοντας το κλίμα εσωστρέφειας που επικρατεί στο κόμμα.

THN ΙΔΙΑ ΩΡΑ αποκαλύπτεται ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν τα καύσιμα σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη E.E. Γιατί; Οι επιτήδειοι της αγοράς, δηλαδή οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα υγρών καυσίμων, φουσκώνουν τις τιμές με πρόσχημα την αύξηση του πετρελαίου διεθνώς ενώ στην πραγματικότητα οι ίδιοι προμηθεύονται τις πρώτες ύλες σχετικά φθηνά.

Και σαν να μην φθάνουν αυτά, χθες βρέθηκαν στον δρόμο περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι τριών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Και να ήταν οι μόνοι…

ME ΕΠΤΑ ΜΙΚΡΕΣ εκρήξεις σε ισάριθμες πόλεις της Ισπανίας, υπολογισμένες απ’ ό,τι φαίνεται ώστε να μην υπάρξει απώλεια ζωών, «τίμησαν» χθες οι Βάσκοι αυτονομιστές την επέτειο της υπογραφής του Συντάγματος του 1978, με το οποίο η δημοκρατία επέστρεφε στην Ισπανία, αλλά η Χώρα των Βάσκων χαρακτηριζόταν αναπόσπαστο τμήμα της. Στη φωτογραφία, πυροτεχνουργοί επιθεωρούν το σημείο της έκρηξης στην πόλη Σαντιγιάνα ντελ Μαρ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “