«Aν καβαλήσεις το καλάμι, χάθηκες»

Μήνυμα στους γαλάζιους καλαμοκαβαλάρηδες του κρατικού μηχανισμού στέλνει ο κ. Γ. Βουλγαράκης, με την πρόβλεψη πως όσοι επιδεικνύουν προκλητικές συμπεριφορές δεν θα μακροημερεύσουν στις θέσεις που κατέχουν. «Το πλέον επικίνδυνο άλογο είναι το καλάμι. Αν το καβαλήσεις, χάθηκες. Είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι θα σε ρίξει κάτω και τελικά θα σε σκοτώσει», λέει χαρακτηριστικά στα «NEA» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, και τονίζει με έμφαση: «Σ’ αυτό το θέμα, όπως και σε θέματα ηθικής τάξεως, ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να γίνει σαφέστερος απ’ ό,τι έγινε εξ αρχής».

Ο κ. Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος δεν έχει εμπλακεί στις εσωτερικές διαμάχες που έχουν ξεσπάσει στο κόμμα του, παραδέχεται ότι η πρόωρη συγκρουσιακή ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε στην κυβέρνηση και το κόμμα δεν ήταν η καλύτερη, τονίζει ωστόσο πως οι αντιπαραθέσεις δεν αφορούσαν «την ουσία της κυβερνητικής δράσης, αλλά τη διαδικασία και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας». Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης επισημαίνει ότι «όσα ελέχθησαν αυτή την περίοδο, πρέπει να εκληφθούν περισσότερο σαν έκφραση αγωνίας που στηρίζεται στις εμπειρίες του παρελθόντος, παρά σαν ουσιώδες και ανυπέρβλητο σημερινό αδιέξοδο».
Κύριε υπουργέ, πολλές εντάσεις υπάρχουν στο κόμμα σας τελευταία. Ο γραμματέας αλλά και βουλευτές κατακεραυνώνουν υπουργούς και οι υπουργοί αντεπιτίθενται με διαρροές και σχόλια. Είστε μόλις 9 μήνες στην εξουσία, πολύ νωρίς δεν άρχισαν τα όργανα;

Είναι γεγονός ότι η εικόνα που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα δεν ήταν η καλύτερη και φυσικά κάθε αναταραχή – ειδικά αν παρατηρείται σε υψηλό επίπεδο – δημιουργεί τον δικό της πολλαπλασιαστικό κύκλο και εντείνει το φαινόμενο.

Το ζήτημα είναι ότι η όλη ιστορία δεν αφορούσε την ουσία της κυβερνητικής δράσης, αλλά τη διαδικασία και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Δεν σχετιζόταν με προγραμματικές διαφωνίες ή ενστάσεις, γι’ αυτό και δεν θεωρώ, ότι υπήρξε ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα. Βεβαίως, όλα αυτά καλό είναι να αποφεύγονται.

Εσείς μέχρι τώρα έχετε αποφύγει την εμπλοκή στις εσωτερικές διαμάχες. Κατά τη γνώμη σας, έχει δίκιο ο κ. Μεϊμαράκης, οι βουλευτές και οι συνδικαλιστές, που διαμαρτύρονται ή υπερβάλλουν;

Εμένα γενικώς δεν μου αρέσουν οι δημόσιες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και πολύ περισσότερο οι διαμάχες. Όπως, εξάλλου, θα έχετε αντιληφθεί έχω – ίσως και λόγω της παραταξιακής μου προέλευσης – μια ιδιόμορφη αίσθηση κομματισμού.

Πέραν όμως της δικής μου στάσης, η βάση της παράταξης έχει τραυματικές εμπειρίες από πολλά στελέχη που υπήρξαν μέλη της κυβέρνησης την περίοδο ’90-’93. Και είναι γεγονός ότι εκείνη η περίοδος είχε χαρακτηρισθεί από αντιπαλότητες, δυσαρέσκειες, λάθη, που στοίχισαν στο κόμμα και στους Νεοδημοκράτες.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό λοιπόν, τα όσα ελέχθησαν αυτή την περίοδο πρέπει να εκληφθούν περισσότερο σαν έκφραση αγωνίας που στηρίζεται στις εμπειρίες του παρελθόντος παρά σαν ουσιώδες και ανυπέρβλητο σημερινό αδιέξοδο.

Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι η συζήτηση αυτή παρά το γεγονός ότι πήρε μεγάλη δημοσιότητα, και σ’ αυτό τοποθετούμαι με σκεπτικισμό, μπορεί να βοηθήσει και μάλιστα σημαντικά το κόμμα και την κυβέρνηση, αν την δει κανείς με τη λογική της διόρθωσης και της επανατοποθέτησης.

Δεν γίνεστε εσείς αποδέκτης της μεγάλης δυσαρέσκειας που υπάρχει στη βάση του κόμματος από συμπεριφορές ορισμένων κυβερνητικών στελεχών;

H εξουσία είναι δύσκολο πράγμα, είναι εξάλλου γνωστό ότι «το πλέον επικίνδυνο άλογο είναι το καλάμι!». Αν το καβαλήσεις, χάθηκες. Είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι θα σε ρίξει κάτω και τελικά θα σε σκοτώσει.

Επί της ουσίας τώρα, μεγάλη δυσαρέσκεια όχι, δεν θα το έλεγα. Επισημάνσεις για ορισμένες περιπτώσεις στελεχών του κρατικού τομέα που έχουν προκλητική συμπεριφορά, ναι. Νομίζω όμως ότι όσοι επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές δεν θα μακροημερεύσουν στις θέσεις τους. Έχω δηλαδή την αίσθηση ότι σ’ αυτό το θέμα – όπως και σε θέματα ηθικής τάξεως – ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να γίνει σαφέστερος απ’ ό,τι έγινε εξ αρχής.
ΓΙΑ THN ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ «Να αποδεσμευθούμε από φοβικά σύνδρομα που καλλιεργούν διάφοροι»
«ΘΕΛΩ να επιτυγχάνω με αυτό που κάθε φορά ασχολούμαι, όποιο κι αν είναι αυτό» απαντάει ο Γιώργος Βουλγαράκης, στην ερώτηση εάν θα έβλεπε τον εαυτό του σε άλλο πόστο σε περίπτωση ανασχηματισμού… Ο υπουργός υπενθυμίζει πάντως ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα του Πρωθυπουργού.

Μετά τα επιτυχή – είναι αλήθεια – μέτρα ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών, μήπως οι νέες σας προκλήσεις θα πρέπει να αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη; Κάτι που είναι βασική προεκλογική δέσμευση του κόμματός σας.

Θέλω να αποκτήσει ο πολίτης την αίσθηση της ασφάλειας στην καθημερινότητά του. Για να είμαι πιο ακριβής, επειδή η χώρα μας είναι μια από τις χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα εγκληματικότητας – και δεν το λέω εγώ, το λένε διεθνείς έρευνες και επίσημα στατιστικά στοιχεία – θέλω ο Έλληνας πολίτης να εδραιώσει το αίσθημα της ασφάλειας στη συνείδησή του.

Δύσκολο στη συγκυρία που ζούμε… ίσως. Αυτό όμως σε τελική ανάλυση θα καταστήσει την ελληνική κοινωνία ακόμα περισσότερο ανοιχτή και αποδεσμευμένη από φοβικά σύνδρομα που διάφοροι και με διάφορες σκοπιμότητες κατά καιρούς καλλιεργούν.

Θέλετε να παραμείνετε στο ίδιο υπουργείο ή στον πρώτο ανασχηματισμό θα βλέπατε τον εαυτό σας σε άλλο πόστο; Γιατί τα σενάρια ανασχηματισμών κατά καιρούς σάς τοποθετούν σε… παραγωγικά υπουργεία.

Πιστεύω ότι κάθε υπουργός, για να αξιολογηθεί ουσιαστικά πρέπει να έχει συμπληρώσει επαρκές χρονικό διάστημα στον τομέα ευθύνης του.

«Διορθωτικό εργαλείο»

H περίοδος όμως που έχει περάσει από τον σχηματισμό της κυβέρνησης δεν είναι αρκετή για να χαρακτηρίσει κάποιον επιτυχημένο ή όχι. Γεύση ναι, ίσως μπορεί κάποιος να έχει, πλήρη εικόνα όμως, νομίζω όχι. Και ο ανασχηματισμός έχει έννοια και αποτέλεσμα μόνον αν παρέμβει σαν διορθωτικό εργαλείο.

Να πω βεβαίως το αυτονόητο, ότι η σύνθεση της κυβέρνησης είναι υπόθεση του Πρωθυπουργού και προφανώς δεν σχετίζεται με προσωπικές επιθυμίες.

Με ρωτάτε τι θέλω… Θέλω να επιτυγχάνω με αυτό που κάθε φορά ασχολούμαι, όποιο κι αν είναι αυτό.
H προσωπικότητα κάνει έναν Πρόεδρο «ενωτικό»
«ΘΕΩΡΩ ότι δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου και νομίζω ότι η δημοκρατία μας έχει κατακτήσει το επίπεδο της ωριμότητας που εξαιρεί την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα από τα διάφορα τερτίπια», λέει ο Γ. Βουλγαράκης για το θέμα της Προεδρίας.

Πιστεύετε ότι ο κ. Καραμανλής θα προτείνει τελικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που να προέρχεται από την Κεντροαριστερά, προκειμένου να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές;

Μα το ίδιο το Σύνταγμα αναζητά τη συναίνεση του πολιτικού κόσμου στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, πράγμα που σε τελική ανάλυση κατέστη εφικτό στην περίπτωση του κ. Στεφανόπουλου.

Το κρίσιμο ζήτημα συνεπώς είναι η σύνθεση και αυτή δεν μπορεί να εξευρεθεί μέσα από αποκλεισμούς. H προσέγγιση των προσωπικοτήτων που μπορούν να δράσουν ενωτικά πρέπει να αφορά τα ιδιαίτερα, εξατομικευμένα χαρακτηριστικά των υποψηφίων και όχι την πολιτική τους ταυτότητα ή την κομματική προέλευση.
ΓΙΑ TH ΔΙΑΠΛΟΚΗ «Καθαροί κανόνες για όλους»
«H ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ της διαπλοκής και της διαφθοράς πρέπει να είναι ένα διαρκές ζητούμενο σε κάθε δημοκρατία – συνεπώς και στη δικιά μας. Νομίζω μάλιστα ότι είναι και ο μόνος τρόπος αποκατάστασης της πίστης στην πολιτική και στους πολιτικούς, άρα και προϋπόθεση επιτυχούς διακυβέρνησης», πιστεύει ο Γ. Βουλαγαράκης.

H σύγκρουση με τα λεγόμενα οικονομικά συμφέροντα που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός ήταν ρητορική ή έχει περιεχόμενο; Τι θα αλλάξει δηλαδή με τον περίφημο νέο νόμο για τον βασικό μέτοχο;

Έχει επαρκώς εξηγηθεί ότι το θέμα δεν είναι η σύγκρουση με συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Το θέμα είναι οι κανόνες του παιγνιδιού. Αυτοί πρέπει να είναι καθαροί και σταθεροί για όλους. Αυτό θα το κάνουμε ανεξάρτητα από το όποιο βραχυχρόνιο κόστος συνεπάγεται η επιλογή αυτή. Εξάλλου, η πολιτική αυτή ήταν θεμελιώδης δέσμευση της N.Δ. προεκλογικά.

Μετά το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγείται η Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς, πιστεύετε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα προχωρήσει στη συγκρότηση και άλλων Εξεταστικών;

Κατ’ αρχήν είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για αδιέξοδο. Αφήστε πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία και μετά μιλάμε με συμπεράσματα. Πέραν όμως αυτού, είναι προφανές ότι η πολιτική μας δεν στηρίζεται σε κλίμα Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “