Aναταραχή στην κυβέρνηση από την αποκάλυψη των «NEΩN»

H κυβέρνηση διέψευσε χθες τον εαυτό της. Και για την ακρίβεια διέψευσε τις… υπογραφές που έβαλαν φαρδιά – πλατιά ο κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Γ. Ζορμπάς, υιοθετώντας την ίδια σύμβαση με εκείνη που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ για την αγορά ρωσικών όπλων.

Μια αγορά για την οποία στήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή που διεξάγει αυτή την ώρα έρευνα στη Βουλή.

H αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» προκάλεσε αναταραχή στο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης, αλλά και μεγάλη δυσαρέσκεια στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού για τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για «σχέδιο σύμβασης και εσωτερικό έγγραφο που περιφερόταν στους διαδρόμους του υπουργείου».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ TOY ΠΑΣΟΚ είπε ότι πλέον η N.Δ. «δεν έχει το ηθικό έρεισμα να είναι κατήγορος», ενώ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, τον οποίο κατηγόρησε για «απόκρυψη στοιχείων εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

ΜΕΣΑ Σ’ AYTO το βαρύ πολιτικό κλίμα αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. K. Στεφανόπουλου στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αφού είπε ότι αυτή η πρόωρη συζήτηση είναι ενοχλητική, πρόσθεσε με νόημα ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα μπορούσε να είναι «εκτός πολιτικής σκηνής». Μια αναφορά που ερμηνεύθηκε ως αιχμή εναντίον του κ. N. Κωνσταντόπουλου.

ΣΤΟ ΘΕΜΑ της προεδρικής εκλογής αναφέρθηκε και ο κ. Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι «η προεδρολογία προκαλεί αστάθεια και ανασφάλεια» και αν ήθελε, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κλείσει το θέμα. Προειδοποίησε πάντως ότι αν η N. Δ. καθυστερήσει να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, το ΠΑΣΟΚ δεν θα μείνει απλός παρατηρητής, αλλά θα κινηθεί.

THN ΙΔΙΑ ΩΡΑ στον χώρο της Παιδείας τα προβλήματα συνεχίζονται. H μεγάλη καθυστέρηση στη στελέχωση των δωρεάν «σχολικών φροντιστηρίων» είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να καταφύγουν στα ιδιωτικά φροντιστήρια, φοβούμενοι μήπως μείνουν πίσω στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις…

KAI MIA ΕΙΔΗΣΗ από τη Θεσσαλονίκη, που αν μη τι άλλο προκαλεί θλίψη. Αγανακτισμένοι κάτοικοι της δυτικής εισόδου τής πόλης προκάλεσαν επεισόδια, καθώς επιχείρησαν να εμποδίσουν την εγκατάσταση διοικητικών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ σε κτίριο της οδού Αναγεννήσεως. Αυτή τη φορά ο δήμαρχος ο κ. B. Παπαγεωργόπουλος διαφώνησε με τις κινητοποιήσεις, στο παρελθόν όμως – επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – είχε ταχθεί στο πλευρό όσων εμπόδιζαν τη λειτουργία του κέντρου μεθαδόνης στη περιοχή.

ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ TOY ΕΜΦΥΛΙΟΥ βρίσκεται η Ουκρανία. Ο «ηττημένος» των προεδρικών εκλογών Βίκτορ Γιούσενκο διάβασε χθες στο Κοινοβούλιο, απουσία όμως των φιλοκυβερνητικών βουλευτών, τον όρκο ανάληψης προεδρικών καθηκόντων. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους απαιτώντας από τον φιλορώσο Βίκτορ Γιανούκοβιτς να ομολογήσει πως νόθευσε τις εκλογές και να εγκαταλείψει την εξουσία. Τα περιθώρια για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στενεύουν.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “