Ο Mπους είχε πει στον Kαραμανλή για Σκόπια

H κυβέρνηση γνώριζε από τον Μάιο ακόμη την πρόθεση των Αμερικανών να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Μακεδονία, όπως προκύπτει από επιστολή του προέδρου Μπους προς τον κ. Καραμανλή.

Παρ’ όλ’ αυτά η κυβέρνηση αντέδρασε για πρώτη φορά μόλις στα τέλη Οκτωβρίου, μετά το ταξίδι Ράμσφελντ στα Σκόπια και την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας!

THN ΙΔΙΑ στιγμή οι Τούρκοι προκαλούν Αθήνα και Λευκωσία λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα λάβει τη σημαντική απόφαση για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας. Χαρακτηριστικό της κλιμάκωσης είναι ότι οι κ.κ. Ερντογάν και Γκιουλ έκαναν χθες μπαράζ δηλώσεων αποκλείοντας και την αναγνώριση της Κύπρου και την ειρήνη στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα συνεχίστηκαν οι παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη. Μάλιστα σε μια περίπτωση κατά τη διάρκεια αερομαχίας Τούρκος πιλότος έδειξε να χάνει την ψυχραιμία του – έριξε φωτοβολίδες σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει πύραυλο που νόμιζε πως ο Έλληνας πιλότος ετοιμαζόταν να ρίξει εναντίον του – αποδεικνύοντας πόσο εύκολη είναι η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

TO MEIZON ωστόσο θέμα της ημέρας είναι ο προϋπολογισμός. Κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα χρειαστεί να μεταθέσουν τις προσδοκίες τους για αυξήσεις μετά την προσεχή τριετία. Όσο για τις περίφημες αυξήσεις στους συνταξιούχους ΕΚΑΣ και ΟΓΑ, πρόκειται για ψίχουλα. Για την ακρίβεια, οι δικαιούχοι θα πάρουν μισό ευρώ την ημέρα.

H ΚΑΤΑΘΕΣΗ του προϋπολογισμού προκάλεσε μεγάλη ένταση στη Βουλή καθώς η κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, επικαλούμενη τον κανονισμό, δεν άφησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει στον κ. Γ. Αλογοσκούφη.

THN ΙΔΙΑ ΩΡΑ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να καταθέσει τα όπλα για την Προεδρία. Χθες μέσω του εξ απορρήτων του, Στέργιου Πιτσιόρλα, έκανε επίθεση φιλίας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ συνέδεσε τις μελλοντικές σχέσεις ΠΑΣΟΚ – Αριστεράς με τις εξελίξεις στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

KAI MIA ΕΙΔΗΣΗ που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στις Διωκτικές Αρχές: Από το καλοκαίρι του 2003 η αντιτρομοκρατική υπηρεσία προσπαθεί να εντοπίσει ποιοι έκλεψαν 300 κιλά δυναμίτιδα και πυροκροτητές από λατομείο της Φθιώτιδας. Το γεγονός κρατήθηκε μέχρι σήμερα μυστικό για να μην επικρατήσει πανικός ως προς την ασφάλεια της χώρας μας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

H ΠΟΛΙΤΙΚΗ KAI H ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ TOY μεταμόρφωση κράτησε δέκα χρόνια. Αφού ξέχασε στο παρελθόν τα νεοφασιστικά συνθήματα, ο Τζιανφράνκο Φίνι είναι ο άνθρωπος που επέλεξε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να ηγηθεί του υπουργείου των Εξωτερικών. Ο Φίνι, ως επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, αντικαθιστά τον Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος αναλαμβάνει επίτροπος της E.E. για θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “