Eνώ ο Kωνσταντόπουλος χάνει το τρένο της Προεδρίας

Ενός κακού μύρια έπονται. H μοιραία απογραφή της κυβέρνησης οδηγεί σε χιονοστιβάδα δυσάρεστων εξελίξεων για την αξιοπιστία και το διεθνές κύρος της χώρας.

Από χθες με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομία βρίσκεται σε αυστηρή κηδεμονία που σημαίνει ότι όλες οι δαπάνες στο εξής θα ελέγχονται εξονυχιστικά. Και το χειρότερο είναι ότι επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη του προστίμου εάν μέσα σε δύο χρόνια η κυβέρνηση δεν κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3%. Με αλλά λόγια, έρχεται μακρά περίοδος λιτότητας και όποιος αντέξει…

H ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ πάντως είναι ότι ο Νίκος Κωσταντόπουλος κατεβαίνει… από τρένο που οδηγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας πριν αυτό ξεκινήσει. Χθες είχαμε ουσιαστικά τη συναίνεση κορυφαίων πολιτικών στην απόρριψη της υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΝ. Στο διακομματικό «όχι» έδωσε το «παρών» ακόμη και ο επίδοξος διάδοχος του απερχόμενου προέδρου του Συνασπισμού κ. Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος είπε ότι δεν είναι προτεραιότητα για την Αριστερά η εκλογή αριστερού Προέδρου Δημοκρατίας. Το σημαντικότερο πάντως είναι ότι ο κ. N. Κωνσταντόπουλος διχάζει το ΠΑΣΟΚ και επομένως είναι σχεδόν αδύνατον να συμφωνήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου με αυτή την υποψηφιότητα.

THN ΙΔΙΑ ΩΡΑ οι περισσότεροι υπουργοί τρέχουν και δεν φτάνουν να σβήσουν τις φωτιές πους ανάβουν οι διοικητές Οργανισμών. Χθες ο Δημήτρης Σιούφας… άδειασε τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο οποίος μίλησε για επανασχεδιασμό της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας. Ενώ ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης έχει φέρει στα πρόθυρα… νευρικού κλονισμού τον προϊστάμενό του, υπουργό κ. M. Λιάπη, με τις πρωτοβουλίες και τις δηλώσεις για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την εξυγίανση του μεγάλου αυτού Οργανισμού.

ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ όμως οι προβολείς στρέφονται στον εορτασμό της 31ης επετείου του Πολυτεχνείου. H κυβέρνηση είναι ανήσυχη για το ενδεχόμενο επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας και για αυτό το υπουργείο Δημόσιας Τάξης λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Συνολικά 7.000 αστυνομικοί θα πάρουν θέσεις από νωρίς το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, ενώ θα βρίσκονται επί ποδός δέκα εισαγγελείς για να παρέμβουν, εφόσον χρειαστεί. Είναι προφανές ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί θα αποθαρρύνει πολλούς Αθηναίους να πάρουν μέρος στην πορεία από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία.

ME TA ΠΙΟ ΘΕΡΜΑ ΛΟΓΙΑ ανήγγειλε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος την απόφασή του να τοποθετήσει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του τη στενότατη σύμβουλο και οικογενειακή του φίλη, Κοντολίζα Ράις, η οποία την περασμένη τετραετία διετέλεσε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “