Eνώ και η Kομισιόν ετοιμάζεται για κυρώσεις

H έλλειψη πρωτοβουλιών και η απουσία στρατηγικής επί 8 μήνες στην εξωτερική πολιτική είχαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση προβλημάτων στα εθνικά θέματα. Προβλήματα που ξεσπούν τώρα σαν καταιγίδα.

Στη δυσμενή εξέλιξη της υπόθεσης των Σκοπίων προστέθηκε χθες η κατηγορηματική δήλωση κύκλων του πρωθυπουργικού μεγάρου της χώρας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί σύνθετη ονομασία.

THN ΙΔΙΑ ΩΡΑ, μόλις λίγα 24ωρα μετά την προσγείωση αμερικανικού αεροπλάνου στο αεροδρόμιο των κατεχομένων Τύμπου, η Μεγάλη Βρετανία κάνει σαφές ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα δύο αεροδρόμια που βρίσκονται στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς – με άλλα λόγια προχωρεί σε «ντε φάκτο αναγνώριση» -, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να έχει εμπορικές συναλλαγές απευθείας με τα κατεχόμενα και όχι μέσω της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Τούρκοι τώρα, εκμεταλλευόμενοι την κακή συγκυρία, εντείνουν τις προκλήσεις τους. Δεκαεννέα παραβιάσεις έγιναν χθες σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου από 15 αεροσκάφη, ενώ κοντά στη Ρόδο έγινε και αερομαχία.

KAI ΣΑΝ να μην έφθαναν οι «καραμπόλες» στα εθνικά θέματα, ήρθε η ώρα του… λογαριασμού και για την οικονομία. H Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις στη χώρα, οι οποίες αρχίζουν από τη «δημόσια επίπληξη» και φθάνουν στο πρόστιμο, επειδή – πάρα τις συστάσεις – όχι μόνο δεν μειώθηκε το έλλειμμα, αλλά «φούσκωσε».

ΠΑΝΤΩΣ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα δεν δίνει συναίνεση με «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, νωρίτερα στη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματός του, είχε δεχθεί κριτική από ορισμένα στελέχη του ότι τήρησε συναινετική στάση για το μείζον αυτό ζήτημα.

ΣΕ AYTA τα μεγάλα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και προβλήματα της καθημερινότητας. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους τα σκουπίδια στους δρόμους, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους και τη χωματερή. Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλείται από έρευνα του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, η οποία διαπιστώνει ότι βρίσκονται «στο κόκκινο» για πλημμύρες πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, με πρώτα τα Μεσόγεια. Παράλληλα, καταγράφηκαν 250 επικίνδυνα σημεία σε 45 δήμους, τα οποία κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν στην επόμενη νεροποντή.

ME ΣΥΝΕΧΗ βομβαρδισμό της Φαλούτζα από πολεμικά αεροπλάνα και τανκς, με οδομαχίες σώμα με σώμα, και με κατ’ οίκον έρευνες, οι αμερικανικές δυνάμεις έφθασαν στο κέντρο της πόλης, δεύτερη ημέρα της ολοκληρωτικής επίθεσής τους. Ήδη οι Αμερικανοί ελέγχουν το ένα τρίτο της πόλης. H επίθεση κατά της Φαλούτζα προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και σωρεία επιθέσεων από το αντάρτικο στο υπόλοιπο Ιράκ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “