Tα Σκόπια στην E.E. με όρο το όνομα

Μια νέα πρόταση για την υπόθεση των Σκοπίων καταθέτει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στα «NEA» ζητεί από τον Πρωθυπουργό αντί να θέσει βέτο για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνει ακριβώς το αντίθετο. «Να ζητήσει την κατ’ εξαίρεση ένταξη της γειτονικής χώρας με όρο και αντάλλαγμα μια ικανοποιητική συμφωνία για το όνομα».

Ο πρώην υπουργός κατηγορεί με έντονο τρόπο την κυβέρνηση όχι μόνο στο θέμα των Σκοπίων, αλλά και γενικότερα στην πολιτική της λέγοντας ότι επιδεικνύει «αδράνεια, αμηχανία, αναποφασιστικότητα», ενώ αποφεύγει – όπως λέει – η κυβέρνηση να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και οποιοδήποτε κόστος. Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίζεται ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα για την παρέμβασή του στη Δικαιοσύνη στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου. «Επρόκειτο για βάναυση παραβίαση του κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών στηριγμένη σε μια ανατριχιαστική και επικίνδυνη επιχειρηματολογία», λέει χαρακτηριστικά.
H άσχημη εξέλιξη στο θέμα των Σκοπίων σάς αιφνιδίασε;

Το κακό είναι ότι αιφνιδίασε την κυβέρνηση, η οποία όφειλε να έχει κάνει την υπόθεση ότι είναι πιθανή μια τέτοια αμερικανική πρωτοβουλία πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια, που αφορά τη σχέση του σλαβικού και του αλβανικού στοιχείου και άρα την ενότητα και την υπόσταση του κράτους. Ο κ. Μολυβιάτης και οι υφυπουργοί του, πριν από λίγες εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, είχαν επαφές και συζητήσεις για το ζήτημα των Σκοπίων. Όφειλαν να έχουν διαγνώσει τις αμερικανικές προθέσεις που φάνηκαν και με την υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Σκοπίων.

Το πρόβλημα όμως της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τα Σκόπια ούτε μόνο την εξωτερική πολιτική, είναι πολύ γενικότερο. H αδράνεια, η αμηχανία, η αναποφασιστικότητα, η αποφυγή οποιασδήποτε ευθύνης και άρα οποιουδήποτε κόστους έχουν μετατραπεί σε δόγμα υπό το πρόσχημα της δήθεν ψυχραιμίας, επιφυλακτικότητας, σοβαροφάνειας και περίσκεψης. Το αποτέλεσμα είναι να παρακολουθούμε απλώς τις εξελίξεις και να τρέχουμε πίσω από αυτές και στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο ζήτημα των Σκοπίων. Το επόμενο θέμα θα είναι η ελληνική στάση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου σε σχέση με την παροχή ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός, πάντως, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα προβάλει βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία για το όνομα.

Με τα σημερινά αναπτυξιακά δεδομένα η προοπτική ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παρά πολύ μακρινή και άρα η δήλωση του Πρωθυπουργού δεν ασκεί κάποια πραγματική πίεση. Ενδιαφέρον θα είχε να τεθεί το θέμα αντίστροφα. Να προτείνει δηλαδή η Ελλάδα την κατ’ εξαίρεση ένταξη των Σκοπίων για πολιτικούς λόγους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενισχυθεί η ενότητα του κράτους τους με όρο και αντάλλαγμα μια ικανοποιητική συμφωνία για το όνομα.

Συμμερίζεστε τη σκληρή δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου ότι το θέμα των Σκοπίων θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Καραμανλή;

Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα η επομένη ημέρα των εκλογών είναι η αρχή του τέλους για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Λόγω της ολυμπιακής περιόδου χάριτος, η κυβέρνηση Καραμανλή το συνειδητοποίησε αυτό απότομα από τον Σεπτέμβριο και ύστερα μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί πολιτικά και όχι επικοινωνιακά όπως πιστεύουν ορισμένοι.

Κατηγορήσατε με έντονο τρόπο την κυβέρνηση στη Βουλή, ότι για το θέμα της διαπλοκής χρησιμοποιεί ρητορικές κορόνες, όμως σε θεσμικό επίπεδο δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδίδεται στο παιχνίδι των σκληρών δηλώσεων προκειμένου να κάνει τις διευθετήσεις που θέλει μεταξύ πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων. Γι’ αυτό και απλώς παραπέμπει στο μέλλον ως προς τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ποια πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση θα βρει το ΠΑΣΟΚ αλληλέγγυο;

Κάθε γνήσια πρωτοβουλία υπέρ της διαφάνειας και υπέρ του σεβασμού του Συντάγματος θα μας βρει αλληλέγγυους. Αντίθετους θα μας βρει όμως κάθε προσπάθεια να διευκολυνθούν κάποια οικονομικά συμφέροντα εις βάρος άλλων για να εξοφληθούν λογαριασμοί προεκλογικής υποστήριξης προς τη Νέα Δημοκρατία.

H Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς μέχρι τώρα ρίχνει κάποιο φως σε αυτή την υπόθεση ή έχει μπει η Βουλή και η κυβέρνηση σε έναν αδιέξοδο φαύλο κύκλο;

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος από κοινού με τον κ. Ζορμπά – πριν αρχίσει η σύγκρουσή τους που βλέπουμε να εξελίσσεται από τις στήλες φιλοκυβερνητικών εφημερίδων – εγκλώβισαν τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση στην αδιέξοδη υπόθεση της Εξεταστικής Επιτροπής. Ήδη ο κ. Σπηλιωτόπουλος με τα όσα δήλωσε στη Μόσχα, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, καθιστά άνευ αντικειμένου την έρευνα και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον εαυτό του, τον Γενικό του Γραμματέα, αλλά δυστυχώς και τον εισαγγελικό λειτουργό που συνέταξε το σχετικό «πόρισμα».

Επιτεθήκατε με πολύ έντονο τρόπο στον υπουργό Δικαιοσύνης για την παρέμβαση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου. Μιλήσατε για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

Επρόκειτο για βάναυση παραβίαση του κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών στηριγμένη σε μια ανατριαχιστική και επικίνδυνη επιχειρηματολογία. Οι ανακοινώσεις των Δικαστικών Ενώσεων και η σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το θέμα αυτό δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα για το υπουργείο Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση συνολικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στο επόμενο βήμα που είναι η Προανακριτική Επιτροπή. Εσείς τι λέτε;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην αρχική πρόθεση της κυβέρνησης. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με τους μάρτυρες και τις λαμπρές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του υπουργού Άμυνας, η Νέα Δημοκρατία θα αντιληφθεί ότι μόνη διαφυγή της είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.
Όσο τα προβλήματα οξύνονται δεν αποκλείεται ο K. Καραμανλής να επιλέξει εκλογές
ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος εάν συνεχίσουν, όπως λέει, να συσσωρεύονται με τον ίδιο ρυθμό τα προβλήματα της κυβέρνησης.

Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί ποτέ. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρώτη επιλογή τού κ. Καραμανλή είναι να κινείται παράλληλα στον άξονα «σκανδαλολογία – απογραφή – διαπλοκή» και στον άξονα μιας συναινετικής λύσης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάθε ημέρα που περνάει όμως τα προβλήματα για την κυβέρνηση οξύνονται και αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, δεν αποκλείεται ο κ. Καραμανλής να κάνει την επιλογή των εκλογών δηλώνοντας έτσι ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, δηλαδή ουσιαστικά δεν μπορεί να κυβερνήσει ελλείψει σχεδίου, ανθρώπων και αντανακλαστικών.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί τελικά να εξυπηρετούν το ΠΑΣΟΚ, αφού αν μη τι άλλο μέσα σ’ αυτές θα ανανεώσει τη Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να τις επιδιώξετε;

Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής η στάση του είναι στάση θεσμικής ευθύνης και πολιτειακής συναίνεσης. Στο πολιτικό όμως επίπεδο η στάση του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται μέσα από τη στάση των πολιτών και της κοινωνίας που παρακολουθεί την κυβέρνηση να ενεργεί ως μεγάλος «εισαγγελέας», γιατί είναι μια πολύ «μικρή» κυβέρνηση σε σχέση με τις περιστάσεις και τις ανάγκες. Και φυσικά ούτε λόγος δεν χρειάζεται να γίνει για τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις.

Για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ Πρόεδρο που θα προτείνει ο κ. Καραμανλής πρέπει οπωσδήποτε να προέρχεται από την Κεντροαριστερά ή για εσάς αυτό είναι δευτερεύον αν πληροί άλλες προϋποθέσεις;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να μπορεί να εκφράζει την ενότητα του έθνους και του λαού.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “