Aχίλλειος πτέρνα μας η οικονομία

«H κυβέρνηση δεν έχει απέναντί της εχθρούς. Έχει παράγοντες της οικονομίας», δηλώνει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, όταν ερωτάται για τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τα λεγόμενα οικονομικά συμφέροντα, η οποία έχει προαναγγελθεί. Και τονίζει ότι το ζητούμενο είναι η θέσπιση κανόνων ώστε να δίνονται σε όλους ίσες ευκαιρίες. O υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, που βρέθηκε από τις πρώτες μέρες της θητείας του στο επίκεντρο μιας κυβερνητικής διελκυνστίνδας για την αφαίρεση κονδυλίων και αρμοδιότητας από το υπουργείο του, εμφανίζεται σήμερα να συντάσσεται πλήρως με όλες τις επιλογές της κυβέρνησης.

Κύριε υπουργέ, μήπως τελικά ήταν λάθος η απογραφή;
Κάθε άλλο. H κυβέρνηση και κυρίως ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζουν την πλήρη κατάσταση της οικονομίας. Μία νέα πολιτική, για να ασκηθεί με επιτυχία, πρέπει να στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Από κάποιους παρανοήθηκε ο σκοπός της απογραφής. Εκεί ήταν το λάθος και αυτό οδήγησε σε εκτεταμένη… παραθυρολογία. H προηγούμενη κυβέρνηση θα έπρεπε, πρώτη η ίδια, να το έχει ζητήσει.

Θα πρέπει, ωστόσο, να παραδεχθείτε ότι έγιναν λάθη κατά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, με αποτέλεσμα η χώρα μας να αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

H Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι βέβαιον ότι εκτιμά την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Αυτό ανεβάζει στα μάτια της, όχι μόνο τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά κυρίως τη χώρα μας, που πορεύεται τον ευρωπαϊκό της δρόμο με πιο καθαρό, ώριμο και ειλικρινή τρόπο.

Ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι το επόμενο βήμα του Πρωθυπουργού στη σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντα, η οποία έχει προαναγγελθεί;

H εμπέδωση κανόνων και όρων διαφάνειας είναι θέση, πρόγραμμα, και δεν «φωτογραφίζει». Ίσες δυνατότητες για όλους, με άξονες τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εκείνα που όλοι περιμένουν και στην πράξη υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά και τις πραγματικές επιθυμίες του συνόλου, χωρίς εξαιρέσεις, του επιχειρηματικού κόσμου. H κυβέρνηση δεν έχει απέναντί της εχθρούς. Έχει παράγοντες της οικονομίας και της κοινωνίας και έναν επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος, δραστηριοποιούμενος σε πλαίσιο ασφάλειας δικαίου, μπορεί να συμβάλει στην αναπτυξιακή απογείωση της χώρας. Οι όροι και οι κανόνες είναι το ζητούμενο και αυτοί διαμορφώνονται.

Πάντως, από την περίοδο του Σινούκ και μετά, διαπιστώνουμε αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση. Φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να καλύψει τα προβλήματα και τις αδυναμίες υπουργών και στελεχών της. Εσείς, τι λέτε;

Καλώς ή κακώς, η πολιτική περνάει μέσα από την επικοινωνία. Μια νέα πραγματικότητα. H κυβέρνηση δεν έχει λόγο να σκληραίνει τη στάση της, αλλά με τη μεθοδικότητα, το σύστημα και τη σοβαρότητα με την οποία πορεύεται, να την καθιστά κατανοητή. H κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων και χαράσσει πολιτική που κάθε άλλο παρά διαπνέεται από ακαμψία. H πολιτική αρτηριοσκλήρωση που διέκρινε τις ελληνικές κυβερνήσεις αφήνει τη θέση της στον διάλογο, τη συνεννόηση, τη συνεργασία. H εποχή μας, που δεν προέκυψε ούτε από κρίσεις ούτε από καταστροφές για να δικαιολογούνται απότομες κινήσεις, επιβάλλει αυτή τη νέα αντίληψη που σας περιέγραψα. H κυβέρνηση αυτή θα καταγραφεί στην Ιστορία ως η κυβέρνηση της σύνθεσης και η πολιτική της θεμελιώνει και εγκαινιάζει μια νέα, πιο σύγχρονη περίοδο για τον τόπο μας. H κυβέρνηση, από την ώρα που διαμορφώνει την ατζέντα των θεμάτων, δεν έχει κανένα λόγο να κάνει αντιπερισπασμό.

Οι εξεταστικές επιτροπές ήταν αναγκαίες; Γιατί το ΠΑΣΟΚ σάς κατηγορεί ότι μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο, από τον οποίο με δυσκολία θα βγείτε;

Οι εξεταστικές επιτροπές, όπως είναι γνωστόν, προήλθαν από τη Δικαιοσύνη. Από την ώρα που δεν αποκαλύψουν παρανομίες, κάτι που όλοι μας ευχόμαστε, θα δώσουν τέλος και στην όλο και γενικευόμενη αμφισβήτηση της πολιτικής από τους πολίτες. Όλοι εμείς που ασχολούμεθα με τα δημόσια πράγματα, όχι μόνο δεν πρέπει να φοβόμαστε τον έλεγχο, αλλά και να τον επιζητούμε.

H αιφνίδια ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκαλεί προβληματισμό. Μήπως θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει χειριστεί διαφορετικά το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας;

H εξωτερική μας πολιτική απέναντι στην Τουρκία εκφράζεται με σύνεση και σταθερότητα. Πολύ ορθά στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γιατί αυτή θα συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας. Και όλα αυτά, στην πράξη, θα συμβάλουν στην απαλλαγή της περιοχής από εντάσεις και τεχνητές κρίσεις. Στόχος πρέπει να είναι, και είναι, η δημιουργία κλίματος ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή μας, υπό όρους σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας. Και όταν οι λαοί κοιτάζουν μπροστά, η Ιστορία τους ανοίγει δρόμους.

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση;

Αναμφίβολα, η οικονομική κατάσταση και η ανεπάρκεια της – ούτως ή άλλως – σκουριασμένης κρατικής μηχανής. H πιο επιτακτική, όσο και στην πράξη δύσκολη πολιτική μας, είναι αυτή της επανίδρυσης του κράτους. Ωστόσο, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνησή του θα τα καταφέρουμε.
Μπορούμε να έχουμε τουρισμό 12 μηνών
H ETAIPEIA που είχε αναλάβει την τουριστική καμπάνια για το 2004 στο εξωτερικό, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΤ ευθύνονται για τις καταχωρήσεις που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή έντυπα, ενώ είχαν τελειώσει οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δηλώνει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Μιλάτε διαρκώς για αναβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού. Πώς θα γίνει αυτό; Τι αλλάζει, για παράδειγμα, με το νέο νομοσχέδιο;

Ο τουρισμός θα αποτελεί αναπτυξιακή προτεραιότητα. Το νέο νομοσχέδιο διευρύνει το φάσμα των επιχορηγούμενων επιχειρήσεων και για νέες τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες αφορούν τις νέες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Προσβλέπουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας, αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ο τουρισμός 12 μηνών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία επιχειρήσεων που θα έχουν ως αντικείμενο τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ακόμη, κάθε τουριστικός προορισμός θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο στα κίνητρα που δίνονται για την ανάπτυξή του. Επίσης, απλοποιούμε τις διαδικασίες που προβλέπονται για τις σύνθετες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Δημιουργούμε και εφαρμόζουμε στην πράξη ένα νέο, φιλικό, επενδυτικό περιβάλλον.

Πριν από μήνες είχε γραφεί ότι επιχειρήθηκε αποδυνάμωση του υπουργείου, κυρίως σε θέματα όπως η διαχείριση της διαφήμισης και η εποπτεία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης – όπως μετονομάσατε την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων.

Εκ του πονηρού, τότε, αυτή η φήμη. Όπως διαπιστώνετε διαβάζοντας τον νόμο που ψήφισε η Βουλή, τόσο η διαφήμιση όσο και η ETA είναι αρμοδιότητας, ευθύνης και εποπτείας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Πώς είναι δυνατόν, κ. υπουργέ, ένα μέρος της καμπάνιας για το 2004, σε μεγάλα έντυπα του εξωτερικού όπως το «Σπίγκελ», να δημοσιεύεται μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων; Μέχρι και τον Οκτώβριο είχαμε καταχωρήσεις. Είναι απίστευτο, αλλά συνέβη.

Και δεν είναι μόνον αυτό, η καμπάνια είχε γραφειοκρατική διαχείριση χωρίς όραμα. Όπως φάνηκε και από τις καταχωρήσεις που αναφέρετε, δεν παρακολουθήθηκε η εκτέλεσή της ούτε από την εταιρεία στην οποία είχε ανατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ούτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΤ.

Ζητήθηκαν ευθύνες;

Βεβαίως και ζητήθηκαν ευθύνες από την εταιρεία που την είχε αναλάβει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΤ δεν έπρεπε να παρακολουθεί την εξέλιξη της καμπάνιας. Αυτά όμως τελείωσαν. Με τον νέο Οργανισμό, που ακολουθεί τον νόμο ίδρυσης του υπουργείου Τουρισμού, τα πράγματα αλλάζουν. Ο τομέας της διαφήμισης διαπνέεται από άλλη αντίληψη.

Με την πολυσυζητημένη εγκατάσταση σε δικό σας κτίριο τι γίνεται;

Επίκειται.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “