Eνώ η ανεργία τραβάει την ανηφόρα

Ούτε μία ούτε δύο αλλά πενήντα πέντε ακόμη ημέρες θα συνεχισθεί η ένταση στις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Αυτή την απαισιόδοξη πρόβλεψη κάνει τώρα το υπουργείο Εξωτερικών, γιατί τόσες ημέρες απομένουν μέχρι την κρίσιμη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε θα αποφασισθεί αν θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΧΘΕΣ, οι προκλήσεις συνεχίστηκαν από αέρα και θάλασσα ενώ οι Τούρκοι φαίνεται ότι δεν ξεχνούν ποτέ τα Ίμια. H κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν φαίνεται να είχε προβλέψει ότι με την χωρίς προϋποθέσεις στήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από την Ελλάδα, η Αθήνα δεν θα είχε τρόπους πίεσης έναντι της Άγκυρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης τονίζοντας ότι οι δημόσιες σχέσεις δεν έχουν θέση στην εξωτερική πολιτική και εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση που τηρεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση.

ΔΕΝ EINAI ΟΜΩΣ αυτό το μόνο πρόβλημα της κυβέρνησης. H ανεργία συνεχίζει να τραβάει την ανηφόρα, καθώς οι απολύσεις πέφτουν βροχή. Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο απογραφής και σύμφωνα μ’ αυτον το πρώτο τρίμηνο του 2004 – όταν δηλαδή κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ – η ανεργία άγγιξε το 11,2%. Ο λόγος είναι προφανής, η κυβέρνηση ανεβάζει πολύ τον πήχυ των ανέργων της τελευταίας περιόδου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορεί σε εύλογο διάστημα να ισχυριστεί ότι μειώθηκαν οι άνεργοι.

THN ΑΝΗΦΟΡΑ όμως τραβούν και τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Από 1ης Νοεμβρίου οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται κατά 2,74%. Θα μπορούσαν βέβαια να είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα, καθώς η ΔΕΗ ζήτησε αυξήσεις 3,6% αλλά ο κ. Δ. Σιούφας αποφάσισε η αύξηση να είναι μικρότερη.

Ο κ. Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις πολύ δυσμενείς εντυπώσεις, ανακοίνωσε χθες ένα φιλολαϊκό μέτρο το οποίο ουσιαστικά αποτελεί… ασπιρίνη για την ανακούφιση των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων. Αυξάνεται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος κατά 1.000 ευρώ από το 2005.

TZON KEPI – ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ. Ήταν η πρώτη μετά την εγχείρηση καρδιάς εμφάνιση του πρώην προέδρου σε προεκλογική συγκέντρωση του γερουσιαστή από τη Μασαχουσέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “