H απογραφή έγινε από πολιτική εμπάθεια

«Έγκλημα» εκ προμελέτης χαρακτηρίζει η κ. Άννα Διαμαντοπούλου την περίφημη απογραφή της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να προκαλεί μεγάλους κλυδωνισμούς και αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας, και επισημαίνει με έμφαση: «η αδυναμία εκτίμησης των κινδύνων αυτής της διαδικασίας και η πολιτική εμπάθεια εξέθεσαν τη χώρα».

H πρώην κοινοτική επίτροπος και συντονίστρια τώρα, για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ λέει ότι η N.Δ. επιχειρεί να κυβερνήσει με σχέδιο τάμπουλα ράζα και ασκεί έντονη κριτική για την πολιτική που εφαρμόζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας: «Οι κλιμακούμενες παραβιάσεις τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δείχνουν ότι οι οικογενειακές σχέσεις των πρωθυπουργών και η επίκληση του γιατρού-χρόνου είναι φτωχά από μόνα τους εργαλεία όταν υπάρχει έλλειψη στρατηγικής και συνολικού σχεδίου».
– Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητεί πλέον και την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Αυτή η δραματική τροπή είναι αποτέλεσμα μόνο της απογραφής; Και το ρωτώ γιατί ο κ. Αλογοσκούφης έχει δηλώσει ότι η πραγματική αλήθεια για την ελληνική οικονομία ακόμη και αν δεν γινόταν η απογραφή κάποια μέρα θα αποκαλυπτόταν στην Ευρώπη.

H ελληνική οικονομία, παρά τα μεγάλα βήματα που έγιναν μετά το 1994 και την ιστορική επιτυχία της ένταξης στην ΟΝΕ, είχε και έχει προβλήματα και αντιμετωπίζει δυσκολίες. H αντιμετώπιση των δυσκολιών, η διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης, η περαιτέρω βελτίωση της θέσης της χώρας στην E.E. και τις διεθνείς αγορές, θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. H κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μια συμφωνημένη με την Τράπεζα της Ελλάδος και την E.E. απογραφή, να δημοσιοποιήσει ως επιλογή της την αλλαγή των λογιστικών κανόνων, να καταθέσει νέο προϋπολογισμό – όπως οι Ισπανοί – και να παρουσιάσει ένα σαφές σχέδιο μεταρρυθμίσεων με χρονοδιάγραμμα. Πράγματα στοιχειώδη για όποιον δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει. Αντ’ αυτών η μόνη επιλογή ήταν μια απογραφή, αδιαφανής και αμφισβητούμενη, με διπλό στόχο την απαξίωση του έργου ΠΑΣΟΚ και τη διευκόλυνση προεκλογικών κινήσεών της στο τέλος της τετραετίας. Αυτή η απογραφή ήταν «έγκλημα» εκ προμελέτης.

H απειρία, η άγνοια των ευρωπαϊκών διαδικασιών, η αδυναμία εκτίμησης των κινδύνων και η πολιτική εμπάθεια εξέθεσαν τη χώρα αλλά και αυτό το εγχείρημα της ΟΝΕ, και δημιούργησαν προβλήματα στην E.E. δίνοντας φωνή και επιχειρήματα στους αντιευρωπαϊστές. Όμως η απογραφή δεν γυρίζει πίσω. Οι διορθωτικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στα διεθνή μέσα μόνο ειρωνεία προκαλούν. H κυβέρνηση καλείται, με πρώτο βήμα τον προϋπολογισμό, να δώσει πειστική απάντηση στη χαοτική κατάσταση που δημιούργησε.

– Την περασμένη Τετάρτη το κόμμα σας κατήγγειλε με πολύ έντονο τρόπο στη Βουλή ότι η κυβέρνηση φέρνει βροχή φωτογραφικών τροπολογιών με τις οποίες χαρίζει πολλά δισ. σε εκλεκτούς της μεγαλοοφειλέτες. Ποιους εννοείτε;

Τα οικονομικά μέτρα που μέχρι στιγμής είδαμε να υλοποιούνται είναι ο νόμος για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και η φορολογική αμνηστία. Αυτά συνεχώς «εμπλουτίζονται» με τροπολογίες που φωτογραφίζουν ειδικές καταστάσεις. Δεν έχουν έννοια τα ονοματεπώνυμα. Αυτά άλλωστε θα προκύψουν από τον απολογισμό της «επιτυχίας» των αποσπασματικών αυτών μέτρων.

– Την τελευταία εβδομάδα υπήρξε κλιμάκωση των παραβιάσεων των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Πιστεύετε ότι αυτό θα έπρεπε να επανασυνδεθεί με την επερχόμενη απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας;

Δύο μήνες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, η Τουρκία – και όχι απλά οι στρατιωτικοί – επιδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο και διά του δόγματος «επιμονή στον στόχο» ποια είναι η θέση της για το Αιγαίο. Σημειώνω ότι η κυβέρνηση, πιστή στο δικό της δόγμα «παρακολουθούμε τις εξελίξεις» ενημέρωσε το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο έπειτα από ερώτηση στη Βουλή και πίεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. H κυβέρνηση απεμπολεί τη μοναδική ευκαιρία που μας έδινε το Ελσίνκι να συνδέσουμε την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Οι κλιμακούμενες παραβιάσεις τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δείχνουν ότι οι οικογενειακές σχέσεις των πρωθυπουργών και η επίκληση του γιατρού-χρόνου είναι φτωχά από μόνα τους εργαλεία όταν υπάρχει έλλειψη στρατηγικής και συνολικού σχεδίου.

– Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση;

Σε οκτώ μήνες η κυβέρνηση κατάφερε να καταρρακωθεί η αξιοπιστία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αμφισβητηθεί ακόμη και αυτή η ένταξή μας στην ΟΝΕ, και επέλεξε να ακυρώσει βασικό όρο του Ελσίνκι. Σαν αντίβαρο είδαμε εξεταστικές επιτροπές και αναφορές σε νταβατζήδες. Το πρόβλημα λοιπόν της κυβέρνησης είναι ότι επιχειρεί να κυβερνήσει τη χώρα με σχέδιο τάμπουλα ράζα.

– Πάντως και το δικό σας κόμμα δέχεται κριτική από στελέχη του, ότι δεν ασκεί τη δυναμική αντιπολίτευση που απαιτούν οι περιστάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ασκεί αντιπολίτευση με σύνεση και αξιοπιστία. H φωνή του πρέπει να είναι τόσο δυνατή όσο επιτρέπει η σημερινή πραγματικότητα. Υπάρχει ακόμη η σκόνη στο ΠΑΣΟΚ και η γυαλάδα του καινούργιου στη N.Δ. Είναι σαφές ότι δεν έχουμε ακόμη βρει τον ρυθμό μας.

– Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι δεν θα δεχτεί μικροαρχηγισμούς, τι εννοούσε;

Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κινείται ενιαία και συντεταγμένα.

– Πάντως, η τελευταία δημοσκόπηση της MRB έδειχνε ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθούσε να έχει το μεγάλο προβάδισμα των 7,9 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ. Δεν σας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη;

Στη συλλογική και ατομική μνήμη συνεχίζουν να επικυριαρχούν τα λάθη, οι καθυστερήσεις, το ύφος μιας μακρόχρονης εξουσίας που δεν άρεσε πια. Το εντυπωσιακό είναι ότι η N.Δ. σε οκτώ μόλις μήνες – με εκλογικές νίκες και Ολυμπιακούς Αγώνες – καταγράφει ήδη φθορά. Μόλις τώρα αρχίζει η πραγματική πολιτική αναμέτρηση που θα διαμορφώσει συνθήκες για αξιολόγηση και σύγκριση και είναι σαφές ότι στο ΠΑΣΟΚ χρειαζόμαστε χρόνο, που όμως δεν πρέπει να τον ξοδεύουμε αλλά να τον αξιοποιούμε δημιουργικά.

– Τι περιμένετε να αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ μετά το Συνέδριο;

Μετά το Συνέδριο θα πρέπει να έχουμε σαφές πολιτικό στίγμα, πλαίσιο θέσεων και διάταξη δυνάμεων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
Μικροκομματικές σκοπιμότητες τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών
Σε μικροκομματικές σκοπιμότητες αποδίδει η κ. Άννα Διαμαντοπούλου τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Ωστόσο δεν αποκλείει η κυβέρνηση να προσφύγει στις κάλπες «με την ελπίδα να απαλλαγεί από τις αλόγιστες προεκλογικές της υποσχέσεις»

– Συμμερίζεστε το σενάριο περί πρόωρων εκλογών;

Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών δεν εξυπηρετούν παρά μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες. H τελική απόφαση για τεχνητή προσφυγή στις κάλπες δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί από την κυβέρνηση, με την ελπίδα να απαλλαγεί από τις αλόγιστες προεκλογικές υποσχέσεις που, μετά και τους αδιέξοδους κυβερνητικούς χειρισμούς στον χώρο της οικονομίας, είναι απολύτως ανέφικτες. Θα πρόκειται για μεθόδευση με αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα.

– Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο Πρόεδρος κοινής αποδοχής ώστε να τον ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που σε απρόβλεπτη αλλά όχι απίθανη περίπτωση κρίσης να έχει την επάρκεια και το εδικό βάρος επιτυχών χειρισμών, μια προσωπικότητα με δυνατότητες προβολής και προώθησης των συμφερόντων της χώρας στο εξωτερικό και ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης για την ιστορία του και τις θέσεις του στο εσωτερικό.

– Ο Πέτρος Μολυβιάτης ή ο Κώστας Σημίτης, που το όνομά τους ακούγεται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα, πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις;

Αυτή την ώρα ας περιορισθούμε στα κριτήρια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “