Οι εκλογές δεν είναι πιθανό σενάριο

Δεν είναι πιθανό σενάριο οι πρόωρες εκλογές λέει ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει από τη N.Δ. πρόταση για πρόσωπο κοινής αποδοχής στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν εκείνη την περίοδο ο κ. K. Καραμανλής θα επιθυμεί ή όχι πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας θεωρεί απίθανο η εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά να έχει και επόμενο βήμα, δηλαδή προανακριτική επιτροπή και ειδικό δικαστήριο. «Το θεωρώ αστείο. Διότι τα δήθεν στοιχεία κατέρρευσαν στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή».
Αιφνιδιαστήκατε με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συστήσει εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά ή το περιμένατε:

Αιφνιδιάστηκα από τις εισαγγελικές αναφορές και την απαράδεκτη εμπλοκή του ονόματός μου στις δύο αυτές υποθέσεις. Νιώθω κατάπληξη, οργή και αγανάκτηση, γιατί, όπως είπα και στην ομιλία μου στη Βουλή, οι αναφορές αυτές είναι κατασκευασμένες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Περιέχουν ψευδή ή επιλεκτικά στοιχεία και επιδιώκουν να ενοχοποιήσουν πολιτικά πρόσωπα.

Γιατί όμως ξεκίνησε από τους εξοπλισμούς ο κ. Καραμανλής τις «διώξεις του», όπως εσείς τις αποκαλείτε;

Διότι τα τελευταία δύο χρόνια η αντιπολιτευτική τακτική της N.Δ. στον τομέα της άμυνας ήταν επικεντρωμένη στη σκανδαλολογία. Ήταν λοιπόν επόμενο, εφ’ όσον συνεχίζει η N.Δ. να ασκεί αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, να επικεντρώσει στον χώρο αυτό την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.

Θεωρείτε ότι η εξεταστική μπορεί να οδηγήσει στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής;

Το θεωρώ αστείο. Διότι ήδη τα δήθεν στοιχεία κατέρρευσαν στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή.

Όταν λέτε πως εάν υπάρχει ευθύνη για σας, υπάρχει ίση ευθύνη και για τον σημερινό υπουργό Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλο, κυριολεκτείτε;

Ναι, κυριολεκτώ γιατί τα φερόμενα ως παραπτώματα στη διάρκεια της δικής μου θητείας τα έχει διαπράξει αποκλειστικά ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπογράφοντας τις συμφωνίες που εμείς μονογράψαμε πριν από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου και εκτελώντας τις συμβάσεις οι οποίες τρέχουν ακριβώς με τον τρόπο που τις διαχειριστήκαμε εμείς. Εξάλλου, ο λόγος που δεν επεκτείνεται η εξέταση και στη διάρκεια του 7μήνου της N.Δ. είναι διότι φοβάται ότι εμπλέκεται και ο ίδιος.

Είστε απόλυτα ικανοποιημένος από τη στήριξη που σας παρέχει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

Απόλυτα. Και ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές οι εκδηλώσεις στήριξης από τους συνάδελφους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Κάποιοι συχνά αναφέρουν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου, μέσα από τις εξεταστικές επιτροπές, ίσως βρει τη δυνατότητα να κάνει τις ανακατατάξεις που επιθυμεί στο κόμμα του. Συμμερίζεστε αυτή την εκδοχή;

Είναι μια ανήθικη ερμηνεία της πολιτικής συμπεριφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου στηρίζει την τιμή και την υπόληψη της παράταξης.

Πιστεύετε ότι τελικά ο κ. Καραμανλής θα προτείνει Πρόεδρο που να μπορείτε να τον ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ ή οι εξεταστικές επιτροπές δυσκολεύουν την προοπτική συναίνεσης;

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. H συναίνεση στην προεδρική εκλογή θα εξαρτηθεί από το εάν ο κ. Καραμανλής και η N.Δ. θέλουν ή όχι εκλογές. Αν θέλουν εκλογές, ο βασικός λόγος θα ήταν να ακυρωθούν οριστικά οι προεκλογικές τους δεσμεύσεις για αυξήσεις στις συντάξεις και στα εισοδήματα, και να απελευθερωθούν για τη λήψη περισσότερο περιοριστικών μέτρων. Ο λαός θα γνωρίζει ότι, ψηφίζοντας τη N.Δ., θα δει χειρότερες, όχι καλύτερες μέρες.

Άρα, για σας δεν είναι πιθανές οι πρόωρες εκλογές;

Οι εκλογές δεν είναι πιθανό σενάριο, χωρίς βέβαια να αποκλείω ο κ. K. Καραμανλής πιεζόμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει οικονομικό αδιέξοδο.
H απογραφή εξυπηρετεί τις μικροκομματικές επιδιώξεις της N.Δ.
ΛΑΘΟΣ χαρακτηρίζει ο κ. Παπαντωνίου την περίφημη απογραφή, ενώ για τη σύγκρουση με τη λεγόμενη διαπλοκή την οποία προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός τονίζει χαρακτηριστικά: «Το πρώτο λάθος είναι ότι προσωποποιεί τα ζητήματα».

Να περάσουμε στα θέματα της οικονομίας. Ήταν τελικά λάθος η απογραφή;

Χαίρομαι που πάμε στα πραγματικά προβλήματα, διότι η σκανδαλολογία έχει ως κεντρικό κίνητρο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. H δήθεν απογραφή υπήρξε ένα πλήγμα κατά της Εθνικής Οικονομίας αλλά και της χώρας, στο μέτρο που ζημίωσε καίρια την υπόληψη και το διεθνές κύρος μας, εμφανίζοντάς μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μη ειλικρινείς. Εξυπηρετεί τις μικροκομματικές επιδιώξεις της N.Δ. στην εσωτερική πολιτική σκηνή δυσφημώντας την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Όμως, δεσμεύεται η N.Δ. να ασκήσει μια πολύ περιοριστική πολιτική τα επόμενα χρόνια.

Είστε από εκείνους που υποστηρίζουν πως ο κύριος λόγος που οδήγησε την κυβέρνηση στην απογραφή, ήταν να αποκτήσει άλλοθι ώστε να μην εξοφλήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Πέρα από την ακύρωση των πολιτικών δεσμεύσεων, εξωθείται στην άσκηση ακόμα περισσότερο περιοριστικής πολιτικής στην οικονομία, η οποία ήδη βαδίζει προς την ύφεση. H υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς επιτροπείας σημαίνει παραπάνω φόρους, περικοπές κοινωνικών δαπανών, περικοπές των δημοσίων επενδύσεων στην περιφέρεια, χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και περισσότερη ανεργία.

Πάντως πολλοί, παρ’ ότι διαφωνούν με την απογραφή, υποστηρίζουν πως κάποιες «λογιστικές αλχημείες» θα έκανε και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να πετύχει την ένταξη στην ΟΝΕ.

Πέρα από τη δήλωσή του ότι «η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της», ο κ. Αλογοσκούφης ομολόγησε ότι τα ελλείμματα του 1998 και του 1999, ακόμη και με τους αλλοιωμένους κανόνες που επέλεξε να εφαρμόσει η N.Δ., είναι πολύ χαμηλότερα από το όριο του 3%. Αυτό αποδεικνύει τους πεντακάθαρους όρους με τους οποίους μπήκαμε στην ΟΝΕ.

Ο κ. Καραμανλής, είτε χρησιμοποίησε τη λέξη «νταβατζήδες» είτε όχι, προανήγγειλε μετωπική σύγκρουση με τα λεγόμενα οικονομικά συμφέροντα. Είστε σύμφωνος με αυτή την πολιτική τακτική;

Πρέπει να υπάρξει ένας αυστηρός διαχωρισμός ανάμεσα στην οικονομική και πολιτική εξουσία. H πολιτική εξουσία παίρνει σημαντικές οικονομικές αποφάσεις, και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει σαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις. Θα πρέπει να οχυρωθεί η πολιτική εξουσία απέναντι στις πιέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων υπέρ της μιας ή της άλλης απόφασης. Το ΠΑΣΟΚ έκανε πολλά για να χαράξει αυτές τις διαχωριστικές γραμμές, όπως η νομοθεσία του βασικού μετόχου, αλλά και μέτρα για τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία της πολιτικής εξουσίας. Συμφωνώ όμως ότι ακόμη απομένουν να γίνουν πολλά, όχι όμως με τον τρόπο που επιδιώκει ο κ. Καραμανλής.

Δηλαδή;

Το πρώτο λάθος είναι ότι προσωποποιεί τα ζητήματα. Το ζήτημα δεν είναι οι 5 ή 10 επιχειρηματίες. Αυτό είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη. Το δεύτερο λάθος είναι η εμμονή του σε απλουστευμένες νομοθετικές λύσεις, που είναι αναγκαίες, αλλά δεν αρκούν. Αυτό το οποίο λείπει στη χώρα μας είναι η σωστή διοίκηση και η δυνατότητα εφαρμογής των νόμων με ίδιο τρόπο απέναντι σε όλους. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια των κυβερνήσεων για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της πολιτικής από την οικονομική εξουσία. Στις μεγάλες οικονομικές αποφάσεις να εξασφαλίσουμε ότι τηρούνται οι νόμοι και ακολουθούνται αδιάβλητες διαδικασίες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “