Aναγκαστική στροφή της κυβέρνησης στην όξυνση

Πρώτη εξεταστική: Εξοπλισμοί. Δεύτερη εξεταστική: Χρηματιστήριο: Τρίτη εξεταστική: Αθλητισμός και ντόπινγκ και πάει λέγοντας. «Μία, δύο, τρεις, πολλές εξεταστικές επιτροπές», θα μπορούσε να είναι το νέο σύνθημα της ηγετικής ομαδας της κυβέρνησης, η οποία έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική των πρώτων μετεκλογικών μηνών. Μια στροφή που ξεκίνησε – όπως λένε κορυφαία πολιτικά στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων – ως κίνηση αντιπερισπασμού μετά τα αλλεπάλληλα τραύματα που υπέστη η κυβέρνηση, αλλά ενδέχεται να κλιμακωθεί ανεξέλεγκτα.

H συναίνεση, οι χαμηλοί τόνοι και η «σύγχρονη πολιτική αντίληψη» – έτσι χαρακτήριζαν όλοι οι συνεργάτες τού κ. K Καραμανλή την τακτική που ακολουθούσε την πρώτη περίοδο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στα μείζονα θέματα – «αποτελούν πια παρελθόν», όπως παραδέχονται σήμερα τα ίδια κυβερνητικά στελέχη.

Μέσα σε 15 ημέρες – με την τραγωδία του Σινούκ, την αποπομπή Τσιτουρίδη και τις αρνητικές επιπτώσεις της απογραφής του κ. Αλογοσκούφη – η κυβέρνηση κλυδωνίστηκε τόσο, που όλοι στη N.Δ. αιφνιδιάστηκαν και κάποιοι τρόμαξαν.

«Εναλλακτικό» σενάριο. Έτσι, ανασύρθηκε από τα συρτάρια ένα «εναλλακτικό» σενάριο: αυτό της όξυνσης, το οποίο, σε συνδυασμό με τις διαρροές ότι είναι πιθανόν να γίνουν πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο – όπως υποστηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη -, ίσως δώσει κάποιες ανάσες στην κυβέρνηση. «Το ΠΑΣΟΚ εκεί που πήγαινε να βγει και πάλι στο προσκήνιο και να καταφέρει πλήγματα μικρά ή μεγάλα στην κυβέρνηση, μπαίνει και πάλι σε φάση εσωστρέφειας ενώ δύσκολα ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορέσει να αποφύγει τους μεγάλους κλυδωνισμούς που θα προκύψουν στην πορεία», λέει στέλεχος της Ρηγίλλης. Και προσθέτει: «Τι θα κάνει, για παράδειγμα, ο κ. Παπανδρέου αν προκύψουν ποινικές ευθύνες για κάποιον από τους πρώην υπουργούς; Θα τον καλύψει; Εάν το κάνει αυτό θα ταυτισθεί με το παρελθόν του κόμματος. Εάν από την άλλη δεν τον καλύψει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις στο κόμμα του. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Σε κάθε περίπτωση από τώρα και για μεγάλο διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα έχει να ασχοληθεί με τα δικά του σοβαρά προβλήματα και δεν θα έχει την πολυτέλεια για σκληρή αντιπολίτευση».

Πέραν πάντως του τακτικού αντιπερισπασμού, το βασικό κίνητρο που οδήγησε τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στην κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ, ήταν πολιτικό. «Και χωρίς Σινούκ ή Τσιτουρίδη, θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα μέσα στο φθινόπωρο, λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας να υλοποιήσουμε προεκλογικές εξαγγελίες», παραδέχονται ορισμένα κυβερνητικά στελέχη.

Οι συνδικαλιστές. Μάλιστα, η συνδικαλιστική παράταξη του κόμματος ωθεί τα πράγματα στο μη περαιτέρω, όπως παραδέχονται μετριοπαθή στελέχη κόμματος. Ζητεί την άμεση απομάκρυνση στελεχών της δημόσιας Δημόσιας Διοίκησης – κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα -, τα οποία κατείχαν θέσεις επί ΠΑΣΟΚ και παράλληλα αποκατάσταση όσων – κατά τη γνώμη τους – διώχθηκαν από τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας. «Αλλά και το σύνολο της κοινωνίας – λένε στη Ρηγίλλης – που ήλπιζε ότι κάποιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν άμεσα, διακατέχεται από καχυποψία και επιφυλακτικότητα. «Πρέπει λοιπόν να αναδείξουμε στην πολιτική μας ατζέντα, θέματα που θα δικαιολογούν καθυστερήσεις και αναστολές των όσων υποσχεθήκαμε ότι θα υλοποιήσουμε μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας», λέει στέλεχος της Ρηγίλλης. «Και η αποκάλυψη των σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ ήταν μία τέτοια προεκλογική μας δέσμευση», σημειώνει.
Δυσφορία από τη βάση της N.Δ.
H κυβέρνηση είναι δέσμια των πολλαπλών παροχών που έχει υποσχεθεί προεκλογικά. H δημοσιονομική απογραφή, που ήταν ένα βασικό όπλο της κυβέρνησης για την καθυστέρηση ή αναστολή των παροχών – αφού υποτίθεται ότι η κυβέρνηση ανακάλυψε ελλείμματα που δεν γνώριζε προεκλογικά – δεν αποδίδει πολιτικά. Παράλληλα – όπως παραδέχονται πια και στη Ρηγίλλης – δεν φαίνεται να πείθει τον μέσο σκεπτόμενο Νεοδημοκρατη, ο οποίος δεν μπορεί να καταλάβει «γιατί ξαφνικά η κυβέρνηση αποφάσισε να εμφανίσει τίμια και ξεκάθαρη εικόνα στις Βρυξέλλες, όταν λίγο – πολύ όλες οι χώρες ασκούν την ίδια δημιουργική λογιστική». Την ίδια στιγμή, η εκλογική βάση της N.Δ., όπως ομολογούν τα κομματικά στελέχη, είναι πλέον «εξαιρετικά ανυπόμονη» και εκφράζει με κάθε τρόπο τη δυσφορία της. Τοπικά στελέχη και ψηφοφόροι ζητούν άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων του κόμματος και… «δικαίωση των δικών μας παιδιών».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “