Προωθεί Eξεταστικές, απειλεί με εκλογές

Με καταιγίδα Εξεταστικών και διαρροές για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα πανικού στο ΠΑΣΟΚ και να το σύρει ακόμη και στις κάλπες.

Ο M. Έβερτ ζήτησε να κινηθεί παράλληλα με τις υποθέσεις των εξοπλισμών και η διαδικασία για το Χρηματιστήριο, ενώ οι Γ. Σουφλιάς και M. Λιάπης προέβλεψαν χθες ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές
Παρ’ ότι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου επισήμως χθες επιχειρούσε να διαψεύσει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών – «την εκλογολογία δεν την προκαλεί η κυβέρνηση, δεν βλέπω κανέναν να ζητάει εκλογές» είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Αντώναρος -, εν τούτοις στελέχη της κυβέρνησης άφηναν να διαρρεύσει ότι ο κ. Καραμανλής εξετάζει σοβαρά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Είναι φανερό – έλεγαν χθες στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ότι η κυβέρνηση κάνει πολιτικό παιχνίδι καλλιεργώντας τη σκανδαλολογία έτσι ώστε να στριμώξει στη γωνία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να το σύρει μέσα σε ένα κλίμα όξυνσης να προκαλέσει εκείνο εκλογές. Πρόωρες εκλογές για τις οποίες – εάν τις έχει προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ – θα κατηγορηθεί από την κυβέρνηση ότι τις κάνει για να παραγραφούν όλα τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι υπουργοί του, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Πάντως στη Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι «τα εξοπλιστικά προγράμματα ήταν μόνο η αρχή για την αποκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων που βαρύνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Και αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν πολλά όπλα στη φαρέτρα τους που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη Χαριλάου Τρικούπη.

H έντονη φημολογία για νέες Εξεταστικές και ενδεχομένως Προανακριτικές Επιτροπές στη N.Δ. ενισχύθηκε με τη χθεσινή κίνηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Άμυνας κ. Γ. Ζορμπά να στείλει στον εισαγγελέα δύο ακόμη υποθέσεις εξοπλισμών, ενώ ο κ. M. Έβερτ ζήτησε να κινηθεί παράλληλα διαδικασία για το Χρηματιστήριο. Ο πρώην πρόεδρος της N.Δ., μιλώντας στον «9,84», όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να ανοίξει το θέμα του Χρηματιστηρίου απάντησε: «Βεβαίως και πρέπει. Δηλαδή τι να κάνουμε, να αφήσουμε 1.300. 000 ανθρώπους που έχασαν τα λεφτά τους χωρίς να αισθανθούν ότι δικαιώθηκαν με μια διαδικασία;».

Για τον αθλητισμό

Με την άποψη του κ. M. Έβερτ συμφωνούν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, υποστηρίζουν ωστόσο ότι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα «που θα κάνει πολλούς να χάσουν το ύπνο τους είναι ο αθλητισμός και το ντόπινγκ». «Το Χρηματιστήριο έπεται, έχουμε χρόνο μπροστά μας γι’ αυτό», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και πρόσθετε: «Θα πρέπει να κατανοήσει το ΠΑΣΟΚ ότι για πολλούς μήνες θα είναι απολογούμενο για πολλά θέματα. Όλα αυτά που συνέβησαν ούτε ξεχάστηκαν ούτε παραγράφηκαν».

Το ίδιο στέλεχος λέει ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κουκουλώσει τα πράγματα. Αν προκύψουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα είτε στις υποθέσεις που βρίσκονται στη Βουλή είτε στις άλλες που θα έρθουν, δεν θα διστάσει να προχωρήσει στη σύσταση και Προανακριτικών Επιτροπών και σε παραπομπή πρώην υπουργών σε Ειδικό Δικαστήριο».

Σκληρή γραμμή

Τα ίδια στελέχη που στηρίζουν τη σκληρή γραμμή, μιλούν με έμφαση και για πρόωρες εκλογές. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Εάν το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί ξανά να δοκιμάσει την τύχη του και τις αντοχές του, δεν έχει παρά να προκαλέσει αναμέτρηση με την εκλογή Προέδρου» έλεγε χθες με έμφαση κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και υποστήριζε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ σοβαρά τον Πρωθυπουργό αλλά δεν έχει λάβει ακόμη την τελική του απόφαση. «H απόφαση θα ληφθεί τον Ιανουάριο» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Πάντως δυο υπουργοί προέβλεψαν χθες ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Ο κ. Γ. Σουφλιάς, όταν ρωτήθηκε, είπε ότι «εγώ δεν βλέπω πρόωρες εκλογές» ενώ ο κ. M. Λιάπης απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας: «Κανείς δεν θέλει σήμερα εκλογές. Ο λαός θέλει πάντα να εξαντλούνται οι τετραετίες. H κυβέρνηση θέλει να παράξει έργο και η αντιπολίτευση τις φοβάται. Για ποιον λόγο λοιπόν να συζητάμε για πρόωρες εκλογές;».

Οι «μετριοπαθείς»

Αλλά στο θέμα των Εξεταστικών Επιτροπών υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που επιδεικνύουν πιο μετριοπαθή στάση, τουλάχιστον όταν συνομιλούν με πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή με δημοσιογράφους. Οι «μετριοπαθείς» υποστηρίζουν ότι «οι Εξεταστικές Επιτροπές είναι ο αντιπερισπασμός της κυβέρνησης στις επιθέσεις που δέχθηκε από το ΠΑΣΟΚ την τελευταία περίοδο με κορυφαία την περίπτωση Τσιτουρίδη προκειμένου να συνειδητοποιήσουν όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν έχουν περιθώρια αυτή την ώρα για μετωπική σύγκρουση».

Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη μάλιστα, για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους ότι δεν υπάρχει σχέδιο για πολλές παράλληλες Εξεταστικές, υποστήριζαν χθες ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας κ. Γ. Ζορμπάς, ο οποίος πήγε στην Εισαγγελία Αθηνών φακέλους για δύο ακόμη υποθέσεις εξοπλισμών, λειτούργησε «αυτόνομα». Κινήθηκε – έλεγαν χαρακτηριστικά – με τη δυναμική του πρώην εισαγγελικού λειτουργού και η πρωτοβουλία του αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα εντολής που δέχθηκε από τον προϊστάμενό του υπουργό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “