«Eξοπλίζονται» και για εκλογές

Απάντηση στα πλήγματα που δέχθηκε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα την αποπομπή Τσιτουρίδη χαρακτήριζαν χθες κορυφαία στελέχη της N.Δ. την κίνηση για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά.

Την ίδια ώρα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη άφηναν με κάθε τρόπο να εννοηθεί ότι ο Πρωθυπουργός μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει τον Μάρτιο σε πρόωρες εκλογές.

Είναι γεγονός – λένε στελέχη της Ρηγίλλης – ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βρισκόταν σε διαρκή άμυνα. Πρώτα η τραγωδία του Σινούκ και ύστερα η υπόθεση Τσιτουρίδη τής προκάλεσαν σοβαρούς κλυδωνισμούς, γκρίνια και εσωστρέφεια. «Πρέπει να αντιδράσουμε με τρόπο δυναμικό. Το ΠΑΣΟΚ σηκώνει και πάλι κεφάλι και εμείς καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα» διαμήνυαν στο Μέγαρο Μαξίμου κορυφαία κυβερνητικά στελέχη την περασμένη εβδομάδα. Καθοριστικό ρόλο, ωστόσο, στη σκλήρυνση της στάσης του Πρωθυπουργού έπαιξε, λένε στη Ρηγίλλης, και η βάση του κόμματος. Τα τοπικά στελέχη προειδοποίησαν το Μαξίμου ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση των ψηφοφόρων και το κόμμα αποσυσπειρώνεται.

«Έπρεπε να αντιδράσουμε»

Ο Πρωθυπουργός – λένε οι ίδιες πηγές – είχε στη φαρέτρα του από την πρώτη ημέρα που η N.Δ. έγινε κυβέρνηση τις Εξεταστικές Επιτροπές, τόσο για τα εξοπλιστικά συστήματα όσο και για το Χρηματιστήριο. Μέχρι και πριν από 15 ημέρες όμως δεν ήξερε αν θα χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα και πότε. Οι πρώτοι επτά μήνες της διακυβέρνησης ήταν τόσο εύκολοι, που έμοιαζαν «με παρατεταμένο μήνα του μέλιτος», όπως χαρακτηριστικά λέει κορυφαίος υπουργός. Άρα δεν υπήρχε κανένας λόγος η κυβέρνηση να οξύνει το πολιτικό κλίμα. Ξαφνικά όμως μετά το Σινούκ και τον Τσιτουριδη τα πράγματα άλλαξαν. «Εκεί που αισθανόμασταν παντοδύναμοι, βρεθήκαμε στριμωγμένοι στη γωνία. Έπρεπε να αντιδράσουμε, διότι αν αυτό το κλίμα διατηρούνταν μερικές ημέρες ακόμη, σε λίγο το ΠΑΣΟΚ θα έδινε την εντύπωση ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων», λέει κορυφαίο στέλεχος της N.Δ. Έτσι – προσθέτει – ο κ. K. Καραμανλής πήρε την απόφαση να ανοίξει το κρίσιμο ζήτημα των εξοπλισμών. «Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία με χαμηλό ρίσκο. Κι αυτό, γιατί δεν ξεκινάμε με την πρόθεση να στήσουμε ειδικά δικαστήρια και να συσπειρώνουμε το ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που σε αυτή τη φάση θέλουμε να πετύχουμε, είναι να θέσουμε σε ομηρεία την αξιωματική αντιπολίτευση και να θυμίσουμε στους πολίτες τι συνέβη την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ», τόνιζε στέλεχος της Ρηγίλλης.

Κερδίζει χρόνο

Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι με αυτή την πρωτοβουλία φεύγει προς το παρόν η μπάλα από το γήπεδο της N.Δ. και πηγαίνει στη Χαριλάου Τρικούπη. «Ότι και να γίνει, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαχειρίστηκαν την εξουσία εκείνη την περίοδο τώρα πρέπει να απολογηθούν, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου για να μην ταυτισθεί είναι αναγκασμένος να τηρήσει αποστάσεις, γεγονός που ενδεχομένως να του δημιουργήσει σοβαρές εσωκομματικές τριβές», λέει χαρακτηριστικά το στέλεχος της Ρηγίλλης. Έτσι για αρκετό διάστημα οι προβολείς θα στραφούν στο θέμα αυτό, επομένως η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα κερδίσει χρόνο ώστε να ανασυνταχθεί και να μπορέσει να περάσει από τη Βουλή με ευκολία τον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, υπουργοί και κομματικά στελέχη της N.Δ. από χθες καλλιεργούν κλίμα πρόωρων εκλογών με δύο προφανείς στόχους. Ο πρώτος είναι να προκαλέσουν σύνδρομο φόβου στο ΠΑΣΟΚ για μια ενδεχόμενη νέα ήττα και ο δεύτερος να συσπειρώσουν ξανά το κόμμα καθώς οι ψηφοφόροι του εδώ και καιρό δυσφορούν επειδή, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν ακόμη… δικαιωθεί. «Δεν έχει αποκλείσει ο πρόεδρος τις πρόωρες εκλογές» λένε οι συνεργάτες του κ. K. Καραμανλή και προσθέτουν: «Θα αντέξει το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου μια νέα ήττα; Αμφιβάλλουμε». Στο ΠΑΣΟΚ πάντως λένε ότι δεν φοβούνται τις εκλογές διότι σε κάθε περίπτωση η διαφορά θα μειωθεί και η N.Δ. θα βγει τραυματισμένη σοβαρά από αυτή την αναμέτρηση. H πραγματικότητα είναι – λένε συνεργάτες του κ. Καραμανλή – ότι μέχρι αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός δεν έχει λάβει απόφαση για πρόωρες εκλογές, δεν έχει όμως αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε – προσθέτουν – μια τέτοια απόφαση θα καθοριστεί από τη συγκυρία της επόμενης περιόδου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “