Tους ξύπνησε το Σινούκ

Κινητοποίηση-μαμούθ οργάνωσε η κυβέρνηση για το τραγικό τροχαίο με τους μαθητές, στη σκιά των κατηγοριών για τις τραγελαφικές κινήσεις της στην υπόθεση του Σινούκ.

H μόνη παραφωνία στην κινητοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου Λαμίας ήταν οι υπεύθυνοι του διοικητικού τομέα, οι οποίοι προσπαθούσαν να φτιάξουν τις λίστες με τους νεκρούς και τους τραυματίες χωρίς να τα καταφέρνουν . Απ’ έξω οι γονείς αγωνιούσαν
H κυβέρνηση – όπως παραδέχονται ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ -, στην προσπάθειά της να καταδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις και πως όσα συνέβησαν με την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους αποτελούν παρελθόν, κινητοποίησε σε χρόνο-ρεκόρ την κρατική μηχανή. Φρόντισε δε με σχολαστικό τρόπο να ανακοινώνει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας όλα όσα έκαναν οι υπουργοί της…

Ελικόπτερα, ασθενοφόρα, οχήματα αντιμετώπισης καταστροφών, μέχρι και μονάδα ψυχολογικής υποστήριξης με ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς τέθηκαν αμέσως σε συναγερμό και σε σύντομο χρόνο έφθασαν επιτόπου ενώ με εντολή του Πρωθυπουργού επόπτευαν οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί: Παιδείας, Υγείας και Δημόσιας Τάξης.

«Θα έπρεπε να πάθουμε όλα όσα πάθαμε με την τραγωδία του Σινούκ για να ξυπνήσουμε», έλεγε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και πρόσθετε: «Εάν δεν τα πηγαίναμε καλά και σ’ αυτό το δυστύχημα, τότε πια δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε πουθενά. Ευτυχώς ο συντονισμός ήταν καλός και όλα λειτούργησαν εξαιρετικά».

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση δεν τα πήγε καλά μόνο στην κινητοποίηση, αλλά φρόντισε και να «επικοινωνήσει» τις ενέργειές της. Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος ενημέρωσε εγκαίρως τα MME για το τι συνέβη με κάθε λεπτομέρεια ενώ ταυτόχρονα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς έδινε λεπτομερείς εξηγήσεις για την εξέλιξη των έργων στην περιοχή όπου έγινε το δυστύχημα και πότε θα παραδοθεί ο νέος δρόμος.

Βουλευτές της N.Δ. και κομματικά στελέχη δεν έκρυβαν χθες την ικανοποίησή τους για την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού αλλά και για το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στο σύνολό της δεν άφησε ούτε μία αιχμή για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε ο κρατικός μηχανισμός.

«Ελπίζω να μην τα πήγαμε καλά επειδή ήταν νωπή η συμφορά του Σινούκ και τώρα χαλαρώσουμε. Πρέπει η εγρήγορση να είναι διαρκής», τόνιζε κορυφαίος υπουργός, ο οποίος παραδεχόταν ότι μια καλή στιγμή της κυβέρνησης δεν παραγράφει τα προηγούμενα λάθη της, καθώς «οι πολίτες απαιτούν το κράτος κάθε φορά να κινητοποιείται με τον ίδιο τρόπο».

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα τραύμα που έχει υποστεί η εικόνα της κυβέρνησης το τελευταίο 15ήμερο, αποφάσισε να βγει ξανά ο ίδιος μπροστά, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Έτσι, επισκέφθηκε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπου ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας αυτής της κρίσιμης υπηρεσίας, και κατά την έξοδό του συνομίλησε μπροστά στις κάμερες με μια κύρια, η οποία τον περίμενε στο αναπηρικό καρότσι για να του εκθέσει το πρόβλημά της.

Συλλυπητήρια

Τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των τραγικών θυμάτων εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο Πρωθυπουργός K. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο Συνασπισμός και το KKE.
Αλαλούμ στο νοσοκομείο της Λαμίας
Απίστευτο αλαλούμ δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο της Λαμίας, όπου περίπου δύο ώρες μετά το δυστύχημα άρχισαν να φθάνουν γονείς και συγγενείς των μαθητών της A’ τάξης του Λυκείου Φαρκαδόνας. Παρά το γεγονός ότι περίπου στις έντεκα το πρωί είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο όλοι οι μαθητές, τραυματισμένοι και νεκροί, ουδείς έως αργά το απόγευμα ήξερε ποιοι ακριβώς ήταν οι τραυματίες, ποια η κατάσταση του καθενός και ποιοι ήταν οι νεκροί.

H μόνη παραφωνία στην κινητοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου Λαμίας ήταν οι υπεύθυνοι του διοικητικού τομέα, που προσπαθούσαν να φτιάξουν τις λίστες με τους νεκρούς και τους τραυματίες παράλληλα, χωρίς συνεννόηση μεταξύ τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γονείς που προσπαθούσαν να μάθουν για τα παιδιά τους πριν φθάσουν στο νοσοκομείο να μην μπορούν να πληροφορηθούν σαφώς για την κατάστασή τους. Τελικά, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι ο υφυπουργός Υγείας κ. Θ. Γιαννόπουλος, μαζί με γιατρούς κατάφεραν να διαχωρίσουν τα περιστατικά με βάση τις εξετάσεις που είχαν γίνει και την καταγραφή των παιδιών στο Ακτινολογικό Τμήμα. H λίστα των ονομάτων συντάχθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα περίπου στις 3.30 το απόγευμα. H ταλαιπωρία για τους γονείς των νεκρών παιδιών όμως συνεχίστηκε, αφού κρίθηκε ότι οι νεκροτομές δεν μπορούσαν να γίνουν στη Λαμία και έτσι οι σοροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λάρισας, απ’ όπου αναμένεται να παραληφθούν σήμερα για να γίνουν οι κηδείες των άτυχων παιδιών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “