Eπιχείρηση συμψηφισμός

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης μετά το σκάνδαλο της μετεγγραφής του γιου Τσιτουρίδη που οδήγησε στην αποπομπή του υπουργού Γεωργίας.

H αποκάλυψη ότι στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται και ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, ο οποίος μάλιστα μεσολάβησε για την προώθηση της μετεγγραφής, βαραίνει πολύ το κλίμα στην κυβέρνηση.

Χθες ο πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γ. Βαβούρας αποκάλυψε ότι στη συνάντηση με τον κ. Σ. Τσιτουρίδη ήταν παρών και ο υφυπουργός Παιδείας, ο οποίος όμως περιορίστηκε να κάνει τις συστάσεις και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρώην υπουργός Γεωργίας για να διατυπώσει το αίτημα της μετεγγραφής του γιου του για λόγους ασφαλείας.

Ο ίδιος ο κ. Γ. Καλός παραδέχθηκε ότι εκείνος σύστησε τον κ. Σ. Τσιτουρίδη στον πρώην πρύτανη της Παντείου αλλά, όπως είπε, αυτό έγινε πριν η N.Δ. γίνει κυβέρνηση.

«Ήμασταν και οι δυο βουλευτές της N.Δ. τότε. Ο συνάδελφός μου Σάββας Τσιτουρίδης μού ζήτησε να του συστήσω τον πρύτανη κ. Βαβούρα και αυτό έκανα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Καλός. Το Μέγαρο Μαξίμου αποδέχθηκε την εξήγησή του ως ειλικρινή και θεώρησε το θέμα λήξαν χωρίς να εκφραστεί οποιαδήποτε δυσφορία από το περιβάλλον του προέδρου του κόμματος.

Αποκάλυψη για Βούγια

Στη δίνη του κυκλώνα μπήκε χθες όμως και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγιας, καθώς αποκαλύφθηκε η σκανδαλώδης μετεγγραφή της κόρης του από το Πανεπιστήμιο Ξάνθης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο ο ίδιος ο κ. Σ. Βούγιας ήταν καθηγητής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του υποστήριξε ότι είναι εθιμικό δίκαιο τα παιδιά των καθηγητών να μετεγγράφονται στα Πανεπιστήμια που διδάσκουν οι γονείς τους.

H υπόθεση Βούγια έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές του Κινήματος λένε ότι σε μια στιγμή που η N.Δ. από τα σφάλματα των υπουργών της βρίσκεται σε δεινή θέση, η πράξη του κ. Σ. Βούγια τής δίνει τη δυνατότητα να επιχειρήσει συμψηφισμούς.

Ζήτησε την αποπομπή

Και πράγματι η N.Δ. επιχείρησε χθες με κάθε τρόπο να συμψηφίσει τις δύο περιπτώσεις. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να «αποπέμψει τον εκπρόσωπό του», ενώ βουλευτές της N.Δ. καλούσαν τον κ. Γ. Παπανδρέου να επιδείξει, όπως υποστήριζαν, την ίδια «γενναιότητα» με τον Πρωθυπουργό και να απομακρύνει τον εκπρόσωπό του.

Παράλληλα, στελέχη της N.Δ. απειλούσαν ότι σύντομα θα αποκαλυφθούν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Δεν άλλαξε το κλίμα

Πάντως, η προσπάθεια συμψηφισμού με το σκάνδαλο Βούγια που καταβλήθηκε από τη N.Δ., δεν κατάφερε να αλλάξει το κλίμα και να βγάλει την κυβέρνηση από τη δίνη στην όποια έχει περιέλθει. Βουλευτές της N.Δ. σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους χθες έλεγαν «φτάνει πια» και καλούσαν τον Πρωθυπουργό να αναλάβει σύντομα πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεφύγει η πολιτική ζωή από την ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών.

«Χάσαμε μέσα σε 15 ημέρες ό,τι κερδίσαμε σε 7 μήνες. Οι ψηφοφόροι μας δυσφορούν και τα στελέχη μας διαμαρτύρονται. Πρέπει κάτι να γίνει», έλεγε χθες βουλευτής επαρχίας.

«Είμαστε διαφορετικοί»

Δεν είναι όμως μόνο οι βουλευτές. Υπάρχουν και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη που παραδέχονται ότι η κυβέρνηση μόνο με σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες μπορεί να κερδίσει ξανά το χαμένο έδαφος και όχι με τη διαχείριση της κρίσης που τη μαστίζει.

«Τι θα κερδίσουμε αν προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι τα ίδια έκαναν και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, αφού πριν από λίγους μήνες ο κόσμος έδωσε σε μας την εντολή επειδή πίστεψε ότι είμαστε διαφορετικοί», υποστήριζε νεοεκλεγείς βουλευτής της N.Δ.

Πάντως, παρ’ ότι η N.Δ. απειλεί με αποκαλύψεις για παρόμοια σκάνδαλα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο μεγαλύτερος φόβος της αυτή την ώρα είναι μήπως αποκαλυφθούν και άλλοι βουλευτές ή ευρωβουλευτές της που να εμπλέκονται σε σκάνδαλα μετεγγραφής των παιδιών τους. Ήδη από χθες σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων υπήρξαν αναφορές για ευρωβουλευτή της N.Δ. χωρίς όμως να ειπωθεί το όνομά του.

Και αντίθετες φωνές

Υπάρχουν ωστόσο και αντίθετες φωνές στη N.Δ. Αρκετοί βουλευτές του κόμματος αντιμετωπίζουν με μεγάλη συμπάθεια την περίπτωση Τσιτουρίδη και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι βιάστηκε ο Πρωθυπουργός να τον θυσιάσει.

«Είναι μαχητής της παράταξης, υπήρξε καλός υπουργός. Έπρεπε να επικρατήσουν και δεύτερες πιο ψύχραιμες σκέψεις πριν αποπεμφθεί. Δεν γίνεται να θυσιάζουμε έτσι τα στελέχη μας».

Στα πηγαδάκια των βουλευτών στη Βουλή εντύπωση προκάλεσε επίσης και η άποψη ενός παλιού βουλευτή, ο οποίος είπε ότι «ο Πρωθυπουργός με το δόγμα περί σεμνότητας και ταπεινότητας το οποίο στην αρχή άρεσε σε όλους μας σήκωσε πολύ ψηλά τον ηθικό πήχυ των στελεχών και θα είναι αναγκασμένος πολύ συχνά να καρατομεί υπουργούς και βουλευτές, όταν τα MME εκτιμούν ότι αυτοί οι κανόνες παραβιάστηκαν».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “