Γρήγορα έκαψε τα όπλα της η κυβέρνηση

Καίει ένα-ένα τα όπλα που φύλαγε για τις δύσκολες ώρες η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αλλάξει το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην κοινή γνώμη μετά την πτώση του Σινούκ και όσα ακολούθησαν.

Χθες, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αποφασίστηκε μια σειρά κινήτρων για τους νέους αγρότες με στόχο να ενισχυθεί η αγροτική οικονομία. Αυτό ήταν η αρχή, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, αφού θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα με τα οποία σύντομα η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα περιορίσει στο μέτρο του δυνατού τη σημαντική βλάβη που έχει υποστεί και ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο – χάριν των παροχών – η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει τα στραβά μάτια για όσα έλεγε προεκλογικά και να εφαρμόσει τον περίφημο νόμο του Γιώργου Δρυ για τα δάση το 2003. H ίδια η N.Δ. τότε τον χαρακτήριζε «δασοκτόνο αφού ανοίγει “παράθυρο” για τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων που μέχρι σήμερα προστατεύονται ως δάση και δασικές εκτάσεις».

KAI ΣΑΝ να μην έφταναν όλα αυτά, χθες ένα νέο μπλακ άουτ της ΔΕΗ προκάλεσε αναστάτωση και μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες. Έγινε έτσι εμφανές ότι η κρατική μηχανή πιάστηκε και πάλι ανέτοιμη. Για περισσότερες από 12 ώρες πολλές περιοχές της Αττικής, αλλά και η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, έμειναν χωρίς ρεύμα. Και το επιχείρημα της διοίκησης της ΔΕΗ ότι για όλα φταίει η υγρασία, δεν αρκεί για να της δώσει άφεσιν αμαρτιών. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρουσιάζονται τα ίδια περίπου «ακραία καιρικά φαινόμενα» υψηλής υγρασίας χωρίς βροχή που δημιουργούν τις συνθήκες για μπλακ άουτ. H ΔΕΗ θα έπρεπε να ήταν έτοιμη, αλλά δεν ήταν.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, το ΠΑΣΟΚ, έπειτα από μια πολύ δύσκολη και επώδυνη περίοδο, σταδιακά δείχνει να βρίσκει τον αντιπολιτευτικό του βηματισμό. Μετά την καλή εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία ανέβασε το ηθικό στελεχών και οπαδών του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για το Συνέδριο του κόμματος στο οποίος αισιοδοξεί ότι θα κλείσουν οι εσωκομματικοί λογαριασμοί. Χθες, με το σύνθημα «Πολίτη, έχεις τον λόγο», ο Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε προσκλητήριο προς όλους του ενεργούς πολίτες να λάβουν μέρος στον προσυνεδριακό διάλογο. Μένει να δούμε την ανταπόκριση που θα βρει αυτή η πρόσκληση το προσεχές διάστημα.

H βία και η φρίκη συγκλονίζουν το Ιράκ, με εκτελέσεις ομήρων, επιθέσεις αυτοκτονίας, άγριες μάχες και βομβαρδισμούς. Φόβους για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης δημιουργεί η όξυνση των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ που παρήγγειλε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “