Όχι σκληρά μέτρα στην οικονομία

Την αντίδραση του κ. Μιλτιάδη Έβερτ θα συναντήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αν επιχειρήσει να επιβάλει σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία. «Τα σκληρά και επώδυνα μέτρα δεν αποτελούν λύση», δηλώνει στα «NEA» ο πρώην πρόεδρος της N.Δ., ο οποίος αναμένει από τον Πρωθυπουργό να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Ο κ. M. Έβερτ θεωρεί ότι σωστά έπραξε ο Πρωθυπουργός και δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας διότι, όπως εξηγεί, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα ήταν το εξιλαστήριο θύμα και δεν θα γινόταν έρευνα εις βάθος για τα πραγματικά αίτια. Πάντως, ο πρώην πρόεδρος της N.Δ. εκφράζει την αισιοδοξία του ότι από την έρευνα που διεξάγεται, θα αποδειχθεί «τι ακριβώς συνέβη και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι».
Υπάρχουν, τελικά, πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία του Σινούκ;

Το θέμα διερευνάται και από τη Δικαιοσύνη και από το στράτευμα. Θα ήταν λάθος μου να παρέμβω με δηλώσεις. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στο στράτευμα. Άλλωστε ο κ. Πρωθυπουργός, με την εντιμότητα που τον διακρίνει, έχει πάρει θέση στο θέμα και δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω αυτή τη θέση. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει το έργο της και εμείς, αντί να κοιτάζουμε μόνο για το τι έγινε μέχρι σήμερα, να δούμε και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Αυτή είναι η θέση μου.

Θα έπρεπε ο κ. Καραμανλής να είχε κάνει αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, ασχέτως αν ο ίδιος ο κ. Σπηλιωτόπουλος ευθύνετο γι’ αυτό που συνέβη;

Θα ήταν άδικος ο κ. Καραμανλής, και δεν είναι, εάν για λόγους εντυπώσεων επέρριπτε ευθύνες στον υπουργό του. Αντίθετα, πιστεύω ότι η απομάκρυνση του υπουργού θα οδηγούσε σε συσκότιση της υποθέσεως. Θα έφευγε ο υπουργός ως εξιλαστήριο θύμα και θα εμφανίζονταν, πλασματικά, όλα καλά. Ούτε ο κ. Καραμανλής ούτε κι εγώ έχουμε τέτοιες αντιλήψεις, διότι απλώς μια τέτοια αντίληψη θα οδηγούσε στη νοοτροπία του Ποντίου Πιλάτου.

Λένε πολλοί ότι από αυτή την τραγωδία απεδείχθη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις.

Αυτό είναι αστείο να λέγεται. Εάν αυτό είναι το συμπέρασμα ορισμένων, θέλω να μου πουν πώς έκριναν τα γεγονότα των Ιμίων. Είδατε τότε καμιά παραίτηση; Αλήθεια, το θέσατε τότε αυτό το ερώτημα; H κυβέρνηση, αντίθετα, διέταξε έρευνα εις βάθος, επιλήφθηκαν αμέσως του θέματος οι δικαστικές αρχές και πιστεύω ότι σύντομα θα αποδειχθεί τι ακριβώς συνέβη και ποιοι είναι, τελικά, οι υπεύθυνοι.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός, ώστε να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκλήθηκαν στην πρώτη μεγάλη κρίση, ένα εξάμηνο από τότε που ανέλαβε την εξουσία;

Θα πρέπει να διερευνηθούν εις βάθος τα αίτια, να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν και να αλλάξει η νοοτροπία που φαίνεται να επικρατεί στο στράτευμα.

Συμμερίζεστε την άποψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ότι η οικονομία μας είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ότι τα ελλείμματα ήταν πολύ μεγαλύτερα απ’ αυτά που τελικά έλεγε το ΠΑΣΟΚ;

Υπενθυμίζω ότι από τον Φεβρουάριο του 2004 είχα επισημάνει τα προβλήματα της οικονομίας. Είχα μιλήσει για το τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2003, που κρυβόταν από τον λαό, και για τη συνεχώς μειούμενη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Την κατάσταση της οικονομίας την γνώριζαν όλοι, την ήξερε το ΔΝΤ, την ήξερε η Eurostat, και οι μόνοι που δήθεν δεν την γνώριζαν, ήταν οικονομικοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Άρα, απαιτείται η λήψη σκληρών και επώδυνων μέτρων;

Τα σκληρά μέτρα, που τελικά οδηγούν στη συρρίκνωση της οικονομίας και που έχουν ως φυσικό επακόλουθο τη μείωση των φορολογικών εσόδων και τη διεύρυνση του ελλείμματος, δεν αποτελούν λύση. Αντίθετα, απαιτείται ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθεί κίνηση στην αγορά, αύξηση της απασχόλησης, με φυσικό επακόλουθο την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ασφαλώς, η πολιτική αυτή πρέπει να συνοδευθεί από τη μείωση στις σπατάλες που παρατηρούνται στον δημόσιο τομέα και που έχουν ως συνέπεια την αύξηση του πληθωρισμού. Τελικά, θα πρέπει να εφαρμοστεί με αυστηρότητα το σύστημα του Προϋπολογισμού μηδενικής βάσης, όπου καμία δαπάνη εκ των προτέρων δεν θεωρείται αναγκαία και δεδομένη.

Από την άλλη πλευρά όμως, κ. πρόεδρε, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι περιμένουν από τη N.Δ. παροχές και μάλιστα άμεσα. Ζητούν την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών της N.Δ. το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Καραμανλής έχει δηλώσει και πρόσφατα στο Συνέδριο του κόμματος ότι θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες.

Ακούσαμε, με αφορμή την τραγωδία του Σινούκ, από πολλά στελέχη του κόμματός σας να υποστηρίζουν πως στις θέσεις-κλειδιά της κρατικής μηχανής βρίσκονται ακόμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό δεν λειτουργεί το κράτος. Να περιμένουμε, μόλις κοπάσει ο θόρυβος, και νέες αλλαγές στη διοίκηση;

Ο κρατικός τομέας έχει ανάγκη από όλα τα άξια στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού. Το ερώτημα θα έπρεπε να απευθύνεται σ’ αυτούς που τόσα χρόνια οδήγησαν το κράτος στη διαφθορά και την ασυδοσία.
«Δεν υπάρχουν δικά μας παιδιά και παιδιά άλλων»
«Δεν υπάρχουν δικά μας παιδιά και παιδιά άλλων». Με αυτή τη δήλωση ο κ. M. Έβερτ απαντά στα κομματικά στελέχη και τους βουλευτές που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ακόμη «δικαιωθεί» οι άνθρωποι που βοήθησαν τη N.Δ. να έρθει στην εξουσία.

Θα είστε κι εσείς αποδέκτης της εντεινόμενης δυσαρέσκειας που υπάρχει στη βάση του κόμματος. Τα κομματικά σας στελέχη διαμαρτύρονται ότι οι υπουργοί τους έχουν γυρίσει την πλάτη.

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα προβλήματα του τόπου, όπως είναι η ανεργία, η ακρίβεια, η φτώχεια, η κακή παιδεία, η κακή κατάσταση στον τομέα της υγείας και η εγκληματικότητα. Δεν υπάρχουν δικά μας παιδιά και δικά τους παιδιά. Υπάρχουν παιδιά του ελληνικού λαού, τον οποίο έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε.

Δεν είναι όμως τα κομματικά στελέχη, είναι και οι βουλευτές οι οποίοι μιλούν για «τραστ» υπουργών και υποστηρίζουν ότι δεν βρίσκουν μόνο τις πόρτες των υπουργών κλειστές αλλά βρίσκουν και τα αυτιά τους κλειστά, όπως χαρακτηριστικά είχε πει στα «NEA» ο κ. Βύρων Πολύδωρας.

Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει παρόμοια συμπεριφορά από κανένα υπουργό. Όταν υπάρχουν τέτοιες απόψεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες, να δίδονται ονόματα και να μην είναι γενικές και αφηρημένες.

Υπάρχει συνεργασία

Κύριε Πρόεδρε, οι σχέσεις σας με τον Πρωθυπουργό σε ποια φάση βρίσκονται; Ο κ. Καραμανλής ζητά τη βοήθεια και τη συμβουλή σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κόμμα;

Ασφαλώς και υπάρχει συνεργασία. Δεν είναι θέμα συμβουλών, είναι θέμα αναζήτησης λύσεων για να επιτευχθεί ο κοινός αντικειμενικός στόχος, που είναι η άμεση και ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.

Αρκετές φορές ασκήσατε δημοσίως κριτική στην κυβέρνηση. Είστε αποφασισμένος να συνεχίσετε αυτή την τακτική αν γίνονται πράγματα που θεωρείτε ότι είναι στη λάθος κατεύθυνση;

Ένας πολιτικός πρέπει πριν απ’ όλα να είναι αξιόπιστος. Δεν μπορεί να σιωπά και να συσκοτίζει. Αυτή είναι η ορθή πολιτική. Δεν μπορεί να τα βλέπεις όλα ορθά όταν είσαι κυβερνητικός βουλευτής και να τα βλέπεις όλα εσφαλμένα όταν είσαι βουλευτής της αντιπολίτευσης. Θα έβλαπτε την κυβέρνηση εάν τώρα σιωπούσα και τα έβλεπα όλα καλά και εκ των υστέρων έκανα κριτική για όσα έγιναν και για όσα δεν έγιναν. Το θέμα είναι να προλαμβάνεις τα γεγονότα και να μην τρέχεις πίσω απ’ αυτά. Πιστεύω ότι αυτό περιμένουν οι πολίτες από μένα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “