Eνώ τα μετάλλια πέφτουν βροχή

Τα μετάλλια έρχονται το ένα μετά το άλλο. Οι μεγάλες επιτυχίες των αθλητών μας – κάποιες ανέλπιστες, όπως χθες της Αθανασίας Τσουμελέκα στο βάδην – προκαλούν χαρά αλλά και μεγάλη ανακούφιση στους Έλληνες μετά τα όσα θλιβερά συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα.

Κλίμα ενθουσιασμού και προσδοκίας για νέα μετάλλια υπάρχει στην κοινωνία, σε αντίθεση με τη βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πολιτική μας ζωή. Αφορμή η πρόθεση της κυβέρνησης – που αποκαλύφθηκε με διαρροές και υπαινικτικές δηλώσεις στελεχών της – να κομματικοποιήσει τους Αγώνες και να φορτώσει στο ΠΑΣΟΚ το επίμαχο θέμα του ντόπινγκ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου πέρασε χθες στην αντεπίθεση. Κατηγόρησε τη N.Δ. ότι «παραβίασε την Ολυμπιακή εκεχειρία στο εσωτερικό και προειδοποίησε: «Θα μας βρουν σκληρά απέναντί τους. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη σπίλωση ούτε του αθλητικού κινήματος ευρύτερα ούτε βεβαίως του σημαντικού έργου που έχει κάνει η κυβέρνησή μας όλα αυτά τα χρόνια». Ο κ. Παπανδρέου, που δέχθηκε πολλές εισηγήσεις για αλλαγή της στάσης του απέναντι στην κυβέρνηση για την υπόθεση του ντόπινγκ, υπεραμύνθηκε της τακτικής του, υποστηρίζοντας ότι προέχει το «εθνικό συμφέρον της ομαλής διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων». Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο κ. E. Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για «πολιτική ανανδρία».

Την ίδια ώρα ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, που απέφυγε να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «άδειασε τον γενικό γραμματέα Τύπου κ. K. Κουκοδήμο, ο οποίος διαφώνησε με την επίσημη κυβερνητική γραμμή πως θα αφαιρούνται οι τίτλοι και τα προνόμια στους αθλητές που συλλαμβάνονται να έχουν κάνει χρήση αναβολικών. Όλα δείχνουν ότι αυτό το θέμα θα πάει μακριά και θα ταλανίσει για καιρό την πολιτική ζωή. Πάντως ο Κώστας Κεντέρης επανήλθε επιμένοντας ότι ουδέποτε ειδοποιήθηκε να περάσει έλεγχο αντιντόπινγκ.

Και μια γεύση για τα δύσκολα που περιμένουν μόλις σβήσουν τα φώτα της γιορτής. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης είπε χθες καθαρά και ξάστερα ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για φορολογικές ελαφρύνσεις παίρνουν αναβολή για τρία χρόνια.

Άγριες μάχες μαίνονταν χθες όλη την ημέρα γύρω από το τζαμί της Νατζάφ, ανάμεσα σε Αμερικανούς πεζοναύτες και μαχητές του σκληροπυρηνικού σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ. H ένταση κλιμακώνεται σταθερά, όμως ένα παράθυρο ελπίδας για συμφωνία της τελευταίας στιγμής παραμένει ανοικτό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “