Eνώ ξέσπασε εμφύλιος Aγγελοπούλου - Πετραλιά

Ουφ! Αυτά τα πρώτα μετάλλια – το διπλο χρυσό στη συγχρονισμένη κατάδυση από το δίδυμο Νίκου Σιρανίδη – Θωμά Μπίμη και το χάλκινο του Λεωνίδα Σαμπάνη στην άρση βαρών – σαν να πέταξαν από πάνω μας όλο το… βάρος που είχε συσσωρευθεί με την υπόθεση Κεντέρη – Θάνου.

Μια υπόθεση που έχει κάνει όλους του Έλληνες φιλάθλους να «παγώσουν», αλλά έχει δημιουργήσει – όπως έλεγε χθες ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής κ. Παπαδογιαννάκης – και ένα κακό κλίμα, μια αρνητική προκατάληψη στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τους Έλληνες αθλητές.

Πάντως, η υπόθεση Κεντέρη – Θάνου εξακολουθεί να κυριαρχεί στην επικαιρότητα και αυτό θα συνεχιστεί και τις προσεχείς ημέρες, μετά τη 48ωρη προθεσμία που δόθηκε στους δύο Ολυμπιονίκες για να απολογηθούν. Έφθασε μάλιστα να πάρει και πολιτική διάσταση, προκαλώντας αναταράξεις στα κόμματα. Βουλευτές της N.Δ. διατηρούν επιφυλάξεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς που έγιναν και έδωσαν την εντύπωση, όπως λένε, ότι υπουργοί παίρνουν μέρος στη συγκάλυψη της αλήθειας. Στο ΠΑΣΟΚ η ένταση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη αποδοκίμασαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν ευθύνες τόσο προπονητών όσο και αθλητών στην υπόθεση Κεντέρη – Θάνου.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τη χρήση αναβολικών από τους αθλητές, η οποία θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «TA NEA» αποκαλύπτουν σήμερα ότι το 3% των αγοριών κάτω των 16 ετών που ασχολούνται με τον αθλητισμό κάνουν χρήση αναβολικών, ενώ παράγοντες του αθλητισμού και παλιοί αθλητές λένε ότι το ντόπινγκ είναι γενικευμένη κατάσταση διεθνώς.

Ταυτόχρονα, νέος εμφύλιος ξέσπασε μεταξύ των δύο κυριών των Ολυμπιακών Αγώνων, της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου και της κ. Φάνης Πάλλη – Πετραλιά. Αφορμή, οι δηλώσεις της δεύτερης με τις οποίες άφηνε αιχμές κατά της Οργανωτικής Επιτροπής για τα άδεια στάδια. «Εγώ τους είχα μιλήσει εγκαίρως γι’ αυτό το ζήτημα και μου είπαν ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού για να απαντήσει ο «Αθήνα 2004» ως εξής: «Είναι δυνατόν η υπουργός να ασχολείται με τα εισιτήρια αντί να ασχοληθεί με την υπόθεση Κεντέρη – Θάνου που είναι αρμοδιότητά της;». Δεν χρειάζεται φαντασία για να μαντέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί αυτή η κόντρα την επομένη των Αγώνων.

Την παραμονή του Ούγκο Τσάβες στην εξουσία αποφάσισε ο λαός της Βενεζουέλας σε ένα δημοψήφισμα που αποτέλεσε δοκιμασία για τη δημοκρατία στη χώρα. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν μάλλον με επιφυλακτικότητα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ζητώντας να εξεταστούν «με διαφάνεια» οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ατασθαλίες, αλλά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος μετείχε ως παρατηρητής στη διαδικασία της ψηφοφορίας, αποδέχθηκε το αποτέλεσμα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “