Tο μεγάλο στοίχημα του Σουφλιά

Πέρασαν σχεδόν επτάμισι χρόνια από την ημέρα που ο Γιώργος Σουφλιάς έχασε στον δεύτερο γύρο από τον Κώστα Καραμανλή την προεδρία του κόμματος. «Αυτήν τη μάχη κάποια μέρα θα την κερδίσω», είχε πει λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Θεσσαλός πολιτικός στους στενούς του συνεργάτες.

Όπως λένε οι φίλοι του, ο Γιώργος Σουφλιάς έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που θα μπορούσε να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα και τον περιγράφουν ως εξής: έμπειρο πολιτικό, δημοφιλή, χαμηλών τόνων, με κεντρώο προφίλ και με διείσδυση στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο αναμένεται μεγάλη αντίδραση των υπολοίπων ιστορικών στελεχών του κόμματος Γ. Κεφαλογιάννη, Γ. Βαρβιτσιώτη και M. Έβερτ
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Δεν δόθηκε ξανά η δυνατότητα στον Γιώργο Σουφλιά να δοκιμάσει την τύχη του για την ηγεσία του κόμματος – του δόθηκαν όμως άλλες σημαντικές ευκαιρίες, τις οποίες αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τροπο. Διαχειρίστηκε εξαιρετικά την υπόθεση της διαγραφής του και επέστρεψε στο κόμμα ως τροπαιούχος. Κατέλαβε τα αξιώματα που επιθυμούσε και σήμερα είναι πανίσχυρος υπουργός.

Στοίχημα

Τώρα όμως, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο μεγάλο στοίχημα – ίσως πιο μεγάλο από εκείνο για την ηγεσία του κόμματός του. Για πολλούς βρίσκεται πιο κοντά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Όπως λένε οι φίλοι του, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που θα μπορούσε σ’ αυτήν τη συγκυρία να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα και τον περιγράφουν ως εξής: έμπειρο πολιτικό, δημοφιλή, χαμηλών τόνων, με κεντρώο προφίλ και με διείσδυση στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Μια διείσδυση την οποία έχει εξασφαλίσει από την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης και την άριστη συνεργασία που είχε με τον Γιώργο Γεννηματά.

«Αν ο Πρωθυπουργός επιλέξει πρόσωπο από τον δικό μας χώρο, ο Σουφλιάς είναι ο πλέον κατάλληλος. Και το λογικό είναι να επιλέξει πρόσωπο από τον κεντροδεξιό χώρο, γιατί τώρα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. ΤΟ ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατον να προκαλέσει εκλογές διότι θα τις χάσει και πάλι, επομένως θα στηρίξει την όποια επιλογή μας», λέει βουλευτής της N.Δ. που τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Σουφλιά για την Προεδρία.

Διαφωνούν

Υπάρχει όμως και αντίλογος: Υπουργοί και κορυφαία στελέχη της N.Δ. δεν συμμερίζονται την άποψη ότι ο Κώστας Καραμανλής πρέπει να προτείνει υποψήφιο για την Προεδρία από τον συντηρητικό χώρο. «Παρότι σ’ αυτήν τη φάση είμαστε παντοδύναμοι και μπορούμε να επιβάλλουμε την όποια επιλογή μας, πρέπει ο υποψήφιός μας να προέρχεται από την Κεντροαριστερά, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο κ. K. Καραμανλής, για να εδραιώσει την ιδεολογική μας μετατόπιση προς το κέντρο, πρέπει να προχωρήσει πέραν από τα λόγια και σε μια εντυπωσιακή πολιτική κίνηση και η εκλογή Προέδρου είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία», λέει κορυφαίο στέλεχος της N.Δ. και συνεχίζει: «Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν πρέπει να επιδεικνύουμε συνεχώς τη μεγάλη ισχύ που έχουμε αυτή την περίοδο αγνοώντας τους άλλους πολιτικούς χώρους, διότι αυτό ενδεχομένως θα δημιουργήσει αρνητικά αντανακλαστικά στους πολίτες που σήμερα μας στηρίζουν».

Ορισμένα από τα στελέχη της N.Δ. που εκφράζουν αυτή την άποψη, επιμένουν ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Πρωθυπουργός, παρότι ο ίδιος αποφεύγει, όταν του τίθεται το ζήτημα, να εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις του.

Τα ιστορικά στελέχη

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι που δυσκολεύουν την προοπτική της υποψηφιότητας Σουφλιά. Πολλοί βουλευτές της N.Δ. εκτιμούν ότι σίγουρα, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρχει μεγάλη αντίδραση των υπόλοιπων ιστορικών στελεχών του κόμματος – των κ.κ. Γ. Κεφαλογιάννη, Γ. Βαρβιτσιώτη και M. Έβερτ, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα έβλεπαν τον εαυτό τους σ’ αυτόν τον ρόλο. Άλλος λόγος, «ίσως μικρότερης σημασίας», όπως λένε, είναι ότι ο κ. Γ. Σουφλιάς «δεν είναι εξοικειωμένος στο διεθνές περιβάλλον».

Πάντως, ακόμη το θέμα του προσώπου που θα προταθεί, παραμένει ανοιχτό. Και θα είναι ανοιχτό για πολύ καιρό ακόμη. Ο Γιώργος Σουφλιάς το γνωρίζει αυτό και ως έμπειρος πολιτικός και καλός τακτικιστής σίγουρα δεν πρόκειται να εκφράσει πότε δημοσίως την όποια φιλοδοξία του, ώστε αν ο Πρωθυπουργός προκρίνει κάποιον άλλον, να μη θεωρηθεί ότι μπήκε σε μια κούρσα και έχασε. Έτσι, όπως χαρακτηριστικά λέει στέλεχος της N.Δ.: «Ο Σουφλιάς δεν πρόκειται να υποστεί καμία πολιτική βλάβη από τη συζήτηση που γίνεται αυτή την ώρα γύρω από το πρόσωπό του. Είναι μια συζήτηση που την προκαλούν τρίτοι και σε κάθε περίπτωση είναι κολακευτική όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “