Φοβούνται χτύπημα στο Συνέδριο

Με τον φόβο του… Μιλτιάδη Έβερτ ζουν πλέον οι αξιωματούχοι της Ρηγίλλης, οι οποίοι μέχρι χθες πίστευαν ότι το συνέδριο που θα διεξαχθεί σε 10 ημέρες θα είναι το πιο πληκτικό συνέδριο στην ιστορία του κόμματος.

Μιλτιάδης Έβερτ. Ο πρώην πρόεδρος, όπως παραδέχονται φίλοι και αντίπαλοί του στο κόμμα, «ξέρει καλύτερα από τον καθένα την ψυχολογία των τοπικών στελεχών και των ψηφοφόρων και μπορεί πολύ εύκολα να εκφράσει την όποια δυσαρέσκεια υπάρχει και να δημιουργήσει κλίμα αμφισβήτησης»
H νέα επίθεση προς την κυβέρνηση που εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της N.Δ. με αφορμή το χθεσινό μπλακ άουτ ενίσχυσε τους φόβους μήπως το επόμενο χτύπημα του κ. M. Έβερτ γίνει στο συνέδριο και αποτελέσει την αφορμή να ανατραπεί όλο το πανηγυρικό σκηνικό το οποίο έχει σχεδιαστεί.

Ο πρώην πρόεδρος, όπως παραδέχονται φίλοι και αντίπαλοί του στο κόμμα, «ξέρει καλύτερα από τον καθένα την ψυχολογία των τοπικών στελεχών και των ψηφοφόρων και μπορεί πολύ εύκολα να εκφράσει την όποια δυσαρέσκεια υπάρχει και να δημιουργήσει κλίμα αμφισβήτησης».

Ο τρόπος που θα κινηθεί στο συνέδριο λοιπόν ο πρώην πρόεδρος είναι η μόνη αγωνία των αξιωματούχων της Ρηγίλλης, γιατί κατά τα άλλα η αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα τα κομματικά στελέχη της προσυνεδριακές διαδικασίες και το κλίμα απάθειας μέσα στο οποίο διεξάγονται οι συνδιασκέψεις – με κορυφαία τη χθεσινή της Αθήνας – επιβεβαιώνουν ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί με άδεια καθίσματα. Οι σύνεδροι θα γεμίσουν την αίθουσα μόνο τις δύο φορές που ο Πρωθυπουργός θα ανέβει στο βήμα για τον αποθεώσουν και ύστερα οι μόνοι ενεργοί σύνεδροι θα είναι εκείνοι που θα δίνουν στους διαδρόμους τη μάχη του σταυρού για την εκλογή του στην Κεντρική Επιτροπή.

Στους διαδρόμους

Είναι προφανές ότι το κόμμα και η λειτουργία του δεν απασχολεί κανέναν αυτή την ώρα και αυτό το παραδέχονται όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της N.Δ. Μάταια ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης προσπαθεί να κρατήσει τη Ρηγίλλης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Τα κομματικά στελέχη και οι ψηφοφόροι είναι με τα μάτια στραμμένα στην κυβέρνηση. Στις συνδιασκέψεις η πιο συνηθισμένη εικόνα είναι τοπικά στελέχη και ψηφοφόροι να «κυνηγούν» στους διαδρόμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους… γεμίζουν τις τσέπες με σημειώματα, αφού στο τηλέφωνο – όπως οι ίδιοι λένε – είναι αδύνατο να τους βρουν.

Στο ερώτημα τι χρειαζόταν αυτό το συνέδριο τώρα ο κ. K. Καραμανλής, η απάντηση είναι απλή: Ο Πρωθυπουργός ξέρει ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για τον ίδιο και την κυβέρνηση και κανείς δεν μπορούσε να του εγγυηθεί ότι θα έβρισκε ξανά μια τόσο ευνοϊκή συγκυρία. Μετά τον Οκτώβριο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για όλους, καθώς η φθορά της κυβέρνησης θα έχει αρχίσει και η δυσφορία της βάσης θα είναι εμφανής. Και αυτό γιατί είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν τα χιλιάδες αιτήματα που διατυπώνονται καθημερινά προς όλους όσοι διαχειρίζονται εξουσία. Αντίθετα, τώρα, με νωπή τη δεύτερη μεγάλη νίκη, η προσδοκία είναι ακόμη ενεργή και ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αυτό το συνέδριο ουσιαστικά θα επιβεβαιώσει την παντοδυναμία του. Ουδείς θα διανοηθεί να αμφισβητήσει μέσα σ’ αυτό το κλίμα ευφορίας που επικρατεί την οποιαδήποτε επιλογή του ενώ ως γνωστόν οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη N.Δ. η οποία να επιδιώκει τη σύγκρουση με την ηγετική ομάδα.

H Ντόρα

H κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τις δικές της προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και «των εκσυγχρονισμό των διαδικασιών εκλογής των οργάνων», όπως λένε οι συνεργάτες της «σ’ αυτό το σύγχρονο περιβάλλον στο οποίο η N.Δ. έχει πολιτική κυριαρχία δεν προτίθεται να κάνει άγονες αντιπαραθέσεις».

Έτσι ο μόνος φόβος κυβερνητικών και κομματικών στελεχών για το συνέδριο είναι και θα παραμείνει μέχρι την τελευταία στιγμή ο «απρόβλεπτος» κ. M. Έβερτ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “