Προεδρικές γέφυρες Kαραμανλή

Πρόσωπο κοινής αποδοχής, που να μην αποτελεί κόκκινο πανί για το ΠΑΣΟΚ ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον κ. Γ. Παπανδρέου να το υπερψηφίσει, αναζητεί ο Πρωθυπουργός για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παρ’ ότι αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του, στενοί του συνεργάτες εκτιμούν ότι το πρόσωπο στο οποίο θα καταλήξει, ανεξαρτήτως εάν προέρχεται από τον χώρο του πολιτισμού, των επιστήμων ή της πολιτικής, δεν θα προκαλεί αρνητικά ανακλαστικά σε κανένα πολιτικό κόμμα.

«Κυρίως δεν θα αποτελεί κόκκινο πανί για το ΠΑΣΟΚ», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της N.Δ. Το μόνο που είναι αυτή την ώρα δύσκολο να απαντηθεί ακόμη και από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. K. Καραμανλή είναι αν ο υποψήφιος που τελικά θα προταθεί από τη N.Δ. για την προεδρία θα προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο ή από τον Αριστερά. Σε κάθε περίπτωση όμως, η τελική επιλογή του κ. Καραμανλή θα εξαρτηθεί από την πολιτική συγκυρία εκείνης της περιόδου.

Ενόχληση

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός δεν κρύβει τη μεγάλη του ενόχληση για τη συζήτηση που προκαλούν στελέχη της N.Δ. πάνω σ’ αυτό το ζήτημα και διαμηνύει μέσω των συνεργατών του: «Σταματήστε την προεδρολογία». Το μήνυμα έχει αποδέκτες υπουργούς και κομματικά στελέχη που τις τελευταίες εβδομάδες κατασκευάζουν σενάρια επί σεναρίων για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ κάποιοι σπεύδουν σχεδόν έξι μήνες πριν από την έναρξη της προεδρικής εκλογής να πιέσουν προς την κατεύθυνση ο νέος πρόεδρος να είναι «σαρξ εκ της σαρκός της N.Δ». «Καλά, πώς άνοιξε ξαφνικά αυτή η συζήτηση;», αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες.

H πραγματικότητα είναι ότι ουδείς γνωρίζει τι πραγματικά θα κάνει ο κ. K. Καραμανλής. Άλλωστε, ουδέποτε έχει συζητήσει με κάποιον από τους κορυφαίους στο κόμμα για συγκεκριμένα πρόσωπα. Οι συνομιλητές του το μόνο που έχουν καταλάβει από συζητήσεις γενικού περιεχόμενου αφορά τη σταθερή του άποψη ότι το πρόσωπο που θα προταθεί από τη N.Δ «θα πρέπει να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή, ώστε να μην αμφισβητείται το κύρος του και η δημοκρατική του λειτουργία από κανέναν».

Συναίνεση

Σε ό,τι αφορά την πολιτική ταυτότητα του εκλεκτού του κ. Καραμανλή: Εφ’ όσον η κυβέρνηση ώς τον Δεκέμβριο εξακολουθεί να έχει την ίδια δυναμική που έχει σήμερα στην κοινωνία και οι μετρήσεις δείχνουν ότι θα κέρδιζε και πάλι τις εκλογές, τότε οι πιθανότητες να προταθεί πρόσωπο από τον συντηρητικό χώρο είναι πολλές. «Και σ’ αυτή την περίπτωση, πάντως, ο κ. K. Καραμανλής δεν πρόκειται να προτείνει πρόσωπο που θα αποτελεί κόκκινο πανί για το ΠΑΣΟΚ». Αντίθετα, «θα είναι πρόσωπο που να δίνει την δυνατότητα στον κ. Γ. Παπανδρέου να επικαλεστεί τη συναίνεση των κομμάτων για την ενίσχυση του θεσμού και να στηρίξει την εκλογή του νέου Προέδρου», λέει κορυφαίο στέλεχος της N.Δ. και προσθέτει: «H προσωπική μου εκτίμηση είναι ο κ. K. Καραμανλής, ακόμη και αν γνωρίζει ότι θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές, δεν θα θέλει να τις προκαλέσει διότι κάτι τέτοιο μπορεί να ενοχλήσει τους ψηφοφόρους οι οποίοι ίσως πουν: Σας δώσαμε δυο μεγάλες νίκες, αλλά εσείς ταλαιπωρείτε τη χώρα κάνοντας για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες εκλογές, ενώ θα μπορούσατε να τις αποφύγετε».

Ο σκόπελος

Το δεύτερο σενάριο έχει ως προϋπόθεση η πολιτική συγκυρία των επόμενων μηνών να μην ευνοεί τη N.Δ. Αν δηλαδή η κυβέρνηση από το φθινόπωρο αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ τείνει να μειώνεται και κατά συνέπεια να μην είναι καθόλου βέβαιη η νίκη του κυβερνώντος κόμματος σε μια νέα αναμέτρηση. «E, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν είμαστε αυτοκαταστροφικοί. Θα προτείνουμε πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, το οποίο σε καμία περίπτωση να μην μπορεί να καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Έτσι θα ξεπεραστεί ο σκόπελος και εμείς θα μπορούμε να λέμε ότι ότι δεν έχουμε ταμπού με την Αριστερά και ότι κάνουμε γενναίο άνοιγμα σ’ αυτό τον χώρο» λέει στέλεχος της N.Δ., το οποίο πάντως δεν ανήκει στο περιβάλλον του κ. K. Καραμανλή.

Και προσθέτει: «Το μόνο κόστος που σίγουρα θα έχουμε από μια τέτοια επιλογή είναι ότι θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη, καθώς αρκετοί ψηφοφόροι του σκληρού πυρήνα μας, οι οποίοι ήδη εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τις επιλογές μας, θα βρουν τότε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μας γυρίσουν την πλάτη».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “