Φως τον Oκτώβριο για τις συμβάσεις

Μετά τον Οκτώβριο θα γνωρίζουμε τελικά πόσοι και ποιοι συμβασιούχοι υπάλληλοι θα μονιμοποιηθούν. Αυτό δηλώνει στα «NEA» ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και επιτίθεται με δριμύτητα εναντίον όσων κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αθέτησε την υπόσχεσή της και με τη ρύθμιση που προωθεί σχεδιάζει να μονιμοποιήσει μόνο το 20% των εργαζομένων με συμβάσεις.

«Κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των συμβασιούχων διότι αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν εσκεμμένα δεν έκαναν την απογραφή που σήμερα κάνουμε εμείς. Ας σοβαρευτούν και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους» δηλώνει με έμφαση ο κ. Π. Παυλόπουλος και διαψεύδει ότι η εφαρμογή του διατάγματος που προωθεί θα οδηγήσει σε απολύσεις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων. Όσοι δεν υπάγονται στη ρύθμιση, την τύχη που είχαν μέχρι σήμερα θα έχουν και μετέπειτα, υποστηρίζει χαρακτηριστικά και επικρίνει όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για «εσκεμμένη παραπληροφόρηση».
– Κύριε υπουργέ, πότε εκτιμάτε ότι θα τελειώσει η περίφημη απογραφή των συμβασιούχων, ώστε να γνωρίζουμε τελικά πόσοι και ποιοι είναι αυτοί που θα μονιμοποιηθούν; Διαπιστώνετε ότι οι αντιδράσεις είναι μεγάλες.

Επέλεξα το σύστημα τού να πηγαίνει η απογραφή παράλληλα με την αξιολόγηση εκείνων που απογράφονται και οι συμβάσεις τους να γίνονται αορίστου χρόνου. Και τούτο διότι εάν είχα ξεκινήσει πρώτα την απογραφή και περίμενα στη συνέχεια να ξεκινήσει η εφαρμογή του διατάγματος, τότε θα καθυστερούσαμε πάρα πολύ.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η απογραφή θα έχει τελειώσει όταν τα διοικούντα όργανα, είτε υπηρεσιακά συμβούλια είτε όργανα διοίκησης των διαφόρων υπηρεσιών, θα έχουν πλήρη εικόνα των συμβασιούχων.

Κατά συνέπεια, υπολογίζω ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου η απογραφή αυτή θα έχει τελειώσει και, επομένως, θα απομένει από εκεί και πέρα μόνο η αξιολόγηση εκείνων οι οποίοι έχουν απογραφεί, για να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου.

Εδώ σας επισημαίνω ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα γίνεται αυτή η απογραφή, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ιδίως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, άφησαν τόσα χρόνια να υπάρχει η έλλειψη απογραφής. Και το έκαναν εσκεμμένα, για να κρύβουν τον πραγματικό αριθμό των συμβασιούχων.

– H εκτίμηση πάντως είναι ότι αυτοί που τελικά θα τακτοποιηθούν είναι πολύ λιγότεροι από τους 250.000, που είχε πει ο ίδιος κ. K. Καραμανλής προεκλογικά.

Να διευκρινίσω ότι ο κ. Καραμανλής προεκλογικά είχε πει ότι θα γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβάσεις εκείνων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κατά πλήρη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας. Δεν είχε πει για συγκεκριμένο αριθμό. Και κανένας δεν μπορεί να ξέρει πόσος είναι ο αριθμός αυτός, αφού δεν έχει γίνει ούτε καν η απογραφή για την οποία μίλησα προηγουμένως.

Από εκεί και πέρα έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό πολλούς αυθαίρετους αριθμούς. Και μάλιστα από εκείνους που δημιούργησαν το πρόβλημα προηγουμένως. Τους λέω λοιπόν να σοβαρευτούν, έστω και τώρα. Αφού δεν σοβαρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, τώρα τουλάχιστον μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να περιμένουν τα αποτελέσματα της εφαρμογής του διατάγματος.

– Οι συμβασιούχοι που δεν υπήχθησαν τελικά στη δική σας ρύθμιση λέτε ότι θα νομιμοποιηθούν όταν και αν προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις. Μέχρι τότε όμως οι επιχειρήσεις του Δημοσίου στις οποίες εργάζονται μπορεί να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις τους και οι εργαζόμενοι να μείνουν στον δρόμο. Δεν είναι έτσι;

Έχω τονίσει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει μεταρρύθμιση του νόμου για τη μοριοδότηση ώστε να ενισχυθεί η μοριοδότηση, και εκείνοι οι οποίοι μένουν εκτός διατάγματος να μπορούν να έχουν το πλεονέκτημα να μετέχουν σε διαγωνισμούς παίρνοντας μαζί τους την εμπειρία. Και αυτό ολοκληρώνει την εκπλήρωση της δέσμευσης που είχαμε αναλάβει προεκλογικά.

Κατά τα λοιπά, μετά την εφαρμογή του διατάγματος, καμία σύμβαση δεν λύεται εξαιτίας της εφαρμογής του διατάγματος. Οι συμβάσεις θα ανανεώνονται όπως γίνεται ακριβώς μέχρι σήμερα. Επομένως, η τύχη που είχαν οι εργαζόμενοι σήμερα θα είναι η ίδια και μετέπειτα. Επομένως, δεν ισχύει αυτό το οποίο διάφοροι διαδίδουν, και μάλιστα σκόπιμα, ότι δήθεν η εφαρμογή του διατάγματος θα οδηγήσει σε απολύσεις.

Πρόκειται, επαναλαμβάνω, για εσκεμμένη παραπληροφόρηση και κυρίως από εκείνους οι οποίοι δημιούργησαν το πρόβλημα των συμβασιούχων τόσα χρόνια και δεν έλαβαν καμία πρόνοια για την προστασία τους.

– Έχετε δεσμευτεί για την αλλαγή του τρόπου προσλήψεων. Τι σημαίνει αυτό; Πώς θα προσλαμβάνονται στο εξής οι δημόσιοι υπάλληλοι δηλαδή;

Όλες οι προσλήψεις που αφορούν μόνιμο προσωπικό καθώς και προσωπικό αορίστου χρόνου θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά μας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Εκείνοι είχαν ανοίξει κερκόπορτες για να μπει και πάλι το κομματικό ρουσφέτι. Εμείς αναβαθμίζουμε το ΑΣΕΠ και, ταυτοχρόνως, εισάγουμε την αξιοκρατία στο σύστημα των προσλήψεων.

– Πάντως, αυτή σας η εξαγγελία έχει δεχθεί επικρίσεις και κάποιοι υποστηρίζουν ότι αναζητείτε τρόπους προκειμένου να ανοίξετε παράθυρο βολέματος των δικών σας παιδιών.

Νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με τέτοιου είδους παραπληροφόρηση. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνες οι οποίες δημιούργησαν το κομματικό ρουσφέτι και εισήγαγαν την νοοτροπία του κομματικού νεποτισμού.
Πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το Σύνταγμα επιβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ευρύτερης αποδοχής και η N.Δ. που σέβεται τους θεσμούς αυτό θα το τηρήσει στο ακέραιο στην επιλογή της, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών και τονίζει ότι η συζήτηση για το θέμα πολύ κακώς άνοιξε τόσο πρόωρα.

– Αλήθεια, η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα πότε θα υλοποιηθεί;

Πρώτα πρώτα, πρέπει να πω ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η πραγματική λειτουργία ενός κυβερνητικού σχήματος. Δηλαδή, η λειτουργία ενός κυβερνητικού σχήματος χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Γιατί μπορείς να έχεις μεγάλες κυβερνήσεις χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να πηγαίνουν καλά, και μικρές κυβερνήσεις οι οποίες είναι όμως γραφειοκρατικά αγκυλωμένες οι οποίες δεν αποδίδουν.

Κατά τα λοιπά, πρέπει να σας πω ότι ήδη ξεκινήσαμε να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας καταργώντας το υπουργείο Τύπου και MME. Κατά τα λοιπά, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας όπως ακριβώς προβλέπεται ιδίως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και μάλιστα λέω μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες απλώς και μόνο διότι η Ολυμπιακή προετοιμασία δημιουργεί δεσμεύσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν, προς το παρόν, μεγάλες αλλαγές.

– Δηλαδή, να αναμένουμε το φθινόπωρο σαρωτικό ανασχηματισμό;

Γνωρίζω ότι το ερώτημα αυτό πάντοτε έχει σημασία για τους δημοσιογράφους. Πρέπει να σας πω όμως ότι ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Αυτός αποφασίζει αν και πότε θα γίνει. Κάθε άλλη συζήτηση περιττεύει.

– Έχει ανοίξει ήδη συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εσείς πιστεύετε ότι ο υποψήφιος που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι από τον δικό της ιδεολογικό χώρο ή να προέρχεται από την Κεντροαριστερά;

Και πάλι, ιδίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης, έχει αρχίσει άκαιρα το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι πολύ νωρίς και κάθε συζήτηση όχι μόνο αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από σημαντικά προβλήματα, αλλά βλάπτει τον ίδιο τον θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας.

Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι η Νέα Δημοκρατία υπήρξε πάντα κόμμα θεσμών και αρχών. Σεβάστηκε, λοιπόν, και θα σεβαστεί τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και επειδή το Σύνταγμα επιβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι πρόσωπο όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, αυτό θα το τηρήσει στο ακέραιο η Νέα Δημοκρατία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “