Πολλοί υπουργοί δεν έχουν αντιληφθεί ότι . . .

Μόλις τρεις ημέρες κράτησε στη Νέα Δημοκρατία η νιρβάνα της μέθης από τη νέα θριαμβευτική νίκη τους. Ο Μιλτιάδης Έβερτ φρόντισε να επαναφέρει τους πάντες στη σκληρή πραγματικότητα, και μάλιστα την ημέρα των πρώτων γενεθλίων της νέας κυβέρνησης. Για όσους τους διέφυγε, την Τετάρτη η Νέα Δημοκρατία έκλεισε 100 ημέρες στην εξουσία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. M. Έβερτ κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά εμμέσως και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ότι αθέτησαν μία από τις σοβαρότερες προεκλογικές τους δεσμεύσεις: να ρίξουν άπλετο φως στο Χρηματιστήριο και να αποκαλύψουν το «έγκλημα» – όπως οι ίδιοι το αποκαλούσαν – που είχε διαπραχθεί εις βάρος 1.300.000 επενδυτών.

Και όπως όλοι θυμόμαστε, αυτό δεν ήταν απλώς μια δέσμευση προεκλογική τού κ. Καραμανλή, ήταν η σημαία του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Μία σημαία, η οποία του απέφερε τεράστια εκλογικά κέρδη. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία ότι η δήλωση-καταγγελία του Μιλτιάδη Έβερτ ήταν ακριβής. H κυβέρνηση όμως στους τρεις μήνες που βρίσκεται στην εξουσία απέφυγε να αγγίξει το καυτό θέμα του Χρηματιστηρίου, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους χαμένους της Σοφοκλέους που περίμεναν «δικαίωση».

Ο γαμπρός

Και αν ξάφνιασε η νέα βόμβα που έριξε ο Μιλτιάδης Έβερτ στην κυβέρνηση, άλλο τόσο ξάφνιασε και η αντίδραση του υπουργού Υγείας, του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος με τη φράση «ο κ. Έβερτ να ρωτήσει τον γαμπρό του τον κ. Δούκα», έριξε την μπάλα στο οικογενειακό γήπεδο του κ. Μιλτιάδη Έβερτ.

Ως γνωστόν, ο γαμπρός του πρώην προέδρου της N.Δ., είναι ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Πέτρος Δούκας, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται για άλλο λόγο στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του προσάπτουν ότι αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του συνήψε δύο κρυφά δάνεια με δυσμενείς όρους για τη χώρα. Αυτή η πρώτη εμφύλια σύρραξη στη Νέα Δημοκρατία, όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα στην κυβέρνηση, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Άφησε σκιές διαπλοκής, μόλις 3 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη N.Δ. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Αν κανείς μάλιστα πάρει τοις μετρητοίς τις μπηχτές που ρίχνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ο ένας εναντίον του άλλου ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, τότε οι μπόρες θα ξεσπάσουν πολύ νωρίτερα από τα πρωτοβρόχια του Οκτωβρίου.

Πολλές επιταγές

Μα θα μου πείτε, τι είναι αυτά που λέτε, την Κυριακή ο κυρίαρχος λαός επιβεβαίωσε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο τη μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης και ανανέωσε προς τον Κώστα Καραμανλή την εντολή του να κυβερνήσει τη χώρα και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Έχετε δίκαιο. Οι πολίτες έδειξαν ότι ο θυμός τους για το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει μεγάλος. Μόνο που δεν πήραν στην κυβέρνηση λευκή επιταγή, όπως κάποιοι πιστεύουν και το δείχνουν με τις συμπεριφορές τους. Πρώτον, γιατί δεν πρόκειται για μόνο μια επιταγή αλλά για πολλές. Δεύτερον, οι επιταγές αυτές έχουν ονοματεπώνυμο, ποσό και υπογραφή. Την υπογραφή που έβαλε πριν από τις εθνικές εκλογές με συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς μεγάλες κατηγορίες πολιτών ο Πρωθυπουργός. Και τώρα ήρθε η ώρα της εξαργύρωσης. H παράταση της προσδοκίας των ψηφοφόρων της N.Δ. διατηρήθηκε μέχρι την ημέρα των ευρωεκλογών με τη δεύτερη ψήφο τους, την περασμένη Κυριακή, τελείωσε και η περίοδος χάριτος προς την κυβέρνηση. Και αν κάποιος έχει αμφιβολία γι’ αυτό, μια βόλτα στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος θα τον πείσει. Έχω την εντύπωση όμως ότι πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης δεν έχουν αντιληφθεί ότι ήρθε η ώρα της εξαργύρωσης των επιταγών, διαφορετικά δεν θα προανήγγελλαν – όπως έκανε ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης προχθές στη Βουλή – ότι έρχεται λιτότητα.

Να λύσει τα του οίκου του

Στο ΠΑΣΟΚ τώρα, δείχνουν – τουλάχιστον δημοσίως – τα μέλη της ηγετικής ομάδας να μην έχουν καταλάβει ότι το κόμμα τους υπέστη βαριά ήττα. Βέβαια ξέρουμε όλοι και το ξέρει και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι δεν κινδυνεύει. Μπορεί να αντέξει. Με μία προϋπόθεση: ό,τι είναι να κάνει να το κάνει το συντομότερο. Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως είναι επιβεβλημένη πράξη, αλλά δεν πρέπει στο ΠΑΣΟΚ να ξεχνούν ότι στην πολιτική αλλά και στη ζωή γενικότερα δεν πρέπει να μένουν κενά, γιατί αυτά καλύπτονται. Αυτήν την ώρα υπάρχει κενό στην άσκηση πραγματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση. Το συντομότερο δυνατόν λοιπόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να λύσει τα του οίκου του, να προχωρήσει σε Συνέδριο και εκεί να αφήσει τους πάντες να εκφράσουν τις πικρίες, τις δυσαρέσκειες, τις διαφωνίες και τις προτάσεις τους, ώστε τον Οκτώβριο το κόμμα του να είναι έτοιμο πολιτικά και οργανωτικά να αντιμετωπίσει με πειστικό τρόπο την κυβέρνηση και να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές, οι οποίες ουδείς γνωρίζει πότε και με ποιον τρόπο θα γίνουν. Ο αιφνιδιασμός είναι προνόμιο των ισχυρών και επειδή ο κ. K. Καραμανλής αυτή την ώρα είναι ισχυρός, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο Κώστας Σημίτης

Υπάρχουν πάντως και καλά νέα για το ΠΑΣΟΚ. Και αυτά τα νέα έρχονται από το εξωτερικό. Ο Κώστας Σημίτης, ύστερα από τρεις μήνες διακριτικής παρουσίας στον δημόσιο βίο, έρχεται ξανά στο προσκήνιο της Ευρώπης, καθώς το όνομά του ακούγεται όλο και περισσότερο για την προεδρία της Κομισιόν, παρότι οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν ευνοούν τις υποψηφιότητες σοσιαλιστών. Και θα ήταν άδικο αν δεν σημείωνε κανείς ότι ο Κώστας Καραμανλής τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην αντιπάλου του στην ελληνική πολιτική σκηνή. Βεβαίως, όπως εξήγησε – και σωστά – ο κ. K. Καραμανλής το κάνει για λόγους εθνικούς, ωστόσο αναγνώρισε, έστω δι’ αυτού του τρόπου, και τις ικανότητές του αλλά και την προσφορά του στη χώρα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Κρατούν καλά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα

Πρέπει να πιστώσουμε στον Πρωθυπουργό και στο περιβάλλον του ένα μεγάλο προσόν: την εχεμύθεια. Ξέρουν να κρατούν καλά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα. Διαφορετικά πώς να εξηγηθεί ότι κατάφεραν να μη διαρρεύσει η νέα ωμή τουρκική πρόκληση που έγινε στο Αγαθονήσι, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές. Να σας πούμε λοιπόν τι συνέβη στο Μαξίμου:
Ο υπουργός Άμυνας αγχωμένος με την απρόσμενη εξέλιξη ενημέρωσε αμέσως τον Πρωθυπουργό, εκείνος συζήτησε το θέμα μόνο με τον κ. Π. Μολυβιάτη και δύο έμπιστους επιτελείς του και αποφάσισαν να το κρατήσουν επτασφράγιστο μυστικό, για προφανείς προεκλογικούς λόγους. Αν έβγαινε στη δημοσιότητα το τι ακριβώς συνέβη, είναι προφανές ότι θα χάλαγε όλη η ιστορία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που συνοδεύτηκε με τις φιέστες και τις εγκαρδιότητες κατά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στη χώρα μας πριν από έναν μήνα. Για να δούμε σε μία εβδομάδα που θα συναντηθούν ξανά οι κ.κ. Καραμανλής και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, θα επιδείξουν την ίδια εγκαρδιότητα;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “