Tο μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης

Όποιος επιχειρήσει να κάνει πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα λίγες ώρες πριν στηθούν οι κάλπες, σίγουρα θα κάνει λάθος, γιατί ποιος ξέρει τι θα συμβεί στο τέλος σε μία αναμέτρηση που η αποχή και η αδιαφορία κυριαρχούν; Για ένα πράγμα ωστόσο μπορεί να είναι κανείς βέβαιος: αν οι εκλογές γίνονταν μία εβδομάδα νωρίτερα, το αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν πολύ καλύτερο. Και αυτό γιατί την εβδομάδα που πέρασε, τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της δεν κατάφεραν να επιδείξουν καμία αυτοσυγκράτηση. Με τις δηλώσεις, τις διαρροές, τις γκρίνιες και τις συμπεριφορές τους εξέθεσαν εαυτούς και αλλήλους, ώστε να μην αφήσουν κανέναν να αμφιβάλλει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει τόσα πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της, που δεν θα της επιτρέψουν με τη σημερινή κυβερνητική δομή της να λειτουργήσει από τον χειμώνα ως συγκροτημένη ομάδα.

Άσπονδοι φίλοι

Οι πρωταγωνιστές της επιχείρησης αυτοέκθεσης της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη, ήταν οι αιώνιοι άσπονδοι φίλοι ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Μία φράση τόλμησε να εκστομίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος για το έργο του προκατόχου του Κώστα Λαλιώτη και δέχθηκε τους κεραυνούς των επικοινωνιολόγων του Μαξίμου. Και τι δεν άκουσε ο άνθρωπος. Μόνο προπαγανδανιστή του έργου του ΠΑΣΟΚ και σαμποτέρ δεν τον είπαν. Σκέψου να έλεγε και κανένα ψέμα. Γιατί δεν είπε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Αυτό που ξέρουν οι πολίτες της χώρας. Ότι δηλαδή, όλα τα μεγάλα έργα, και αν όχι όλα πάντως τα περισσότερα, έγιναν επί υπουργίας του Κώστα Λαλιώτη. Και αν σκεφθεί κανείς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η δημόσια διαπίστωση του Γιώργου Σουφλιά, όχι μόνο δεν θα έπρεπε να κατηγορηθεί αλλά να επαινεθεί για τη συμβολή του στο πολιτικό μας πολιτισμό, τον οποίο με κάθε ευκαιρία μνημονεύει ο πρόεδρός του και Πρωθυπουργός. Όσοι παρακολουθούν παρουσιάσεις βιβλίων γνωρίζουν καλά, ότι συνηθίζεται οι πολιτικοί των αντίπαλων κομμάτων που βρίσκονται στο πάνελ να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις για τα θετικά πεπραγμένα ο ένας του άλλου. Και η μεγάλη ειρωνεία του πράγματος είναι ότι ο Γιώργος Σουφλιάς κατηγορήθηκε για αυτό που είπε την ώρα που στην τηλεοπτική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται ως δικά της επιτεύγματα τα έργα ΠΑΣΟΚ – Λαλιώτη. Πάντως, ο Κώστας Καραμανλής, με καθυστέρηση έστω, προσπάθησε να κλείσει το ζήτημα καλύπτοντας απολύτως τον υπουργό Περιβάλλοντος και αδειάζοντας για πρώτη φορά δημοσίως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Στη δίνη

Και μια που ο λόγος για τον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, πρέπει να πούμε ότι έχει βρεθεί τον τελευταίο μήνα στη δίνη του κυκλώνα. Οι περισσότεροι συνάδελφοί του, του φορτώνουν όλα μα όλα τα στραβά που συμβαίνουν στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Εγώ, πάντως, δεν θα συμμεριστώ την υπερβολή τους. Από την παροιμία «όλα τα στραβά καρβέλια τα φτιάχνει η νύφη μας», νομίζω ότι στην περίπτωσή τους ισχύει η παροιμία που λέει «ήταν στραβό το κλήμα»… Γιατί δεν μπορεί ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Δημήτρης Σιούφας, ο γραμματέας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Γιώργος Βουλγαράκης να τα κάνουν όλα καλά και να τους τα χαλάει ο αρμόδιος για την επικοινωνία Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Γιατί αν συμβαίνει αυτό, η λύση για K. Καραμανλή είναι τόσο απλή όσο το αυγό του Κολόμβου. Μπορεί να δώσει εντολή στους υπουργούς να επικοινωνούν μόνοι, χωρίς μεσολαβητή.

Ανεπάρκειες

Είναι προφανές λοιπόν ότι, το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης δεν μπορεί να εντοπίζεται μόνο σε ένα πρόσωπο, αλλά στη δομή, τη λειτουργία και τη στελέχωσή της. Δυστυχώς, ο Κώστας Καραμανλής δεν τόλμησε ή δεν μπόρεσε τα πολλά χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση να ανανεώσει το κόμμα του και να δημιουργήσει μία σύγχρονη ομάδα. Έτσι τώρα που ήρθε η ώρα της κρίσης αποκαλύπτονται όλες οι αδυναμίες και οι ανεπάρκειες της λεγόμενης ηγετικής ομάδας. Και αν όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που η κυβέρνηση απολαμβάνει τη μεγάλη στήριξη των ψηφοφόρων της, σκεφθείτε από τον Οκτώβριο που όλα τα προβλήματα με μιας θα έρθουν στο προσκήνιο τι πρόκειται να συμβεί.

Μονόδρομος

Στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ τώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να αποφύγει το λάθος που έκανε ο Κώστας Καραμανλής στα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του. Παραμένει αμετακίνητος στη θέση του, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Τώρα, αν αυτό το κάνει με το σωστό τρόπο, μένει να κριθεί. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αμφιβάλλει στη Χαριλάου Τρικούπη ότι η ανανέωση είναι μονόδρομος. Και αν την εβδομάδα που πέρασε η N.Δ. δεν ήταν στα καλύτερά της, αντίθετα το ΠΑΣΟΚ αυτές τις ημέρες τα πήγε καλά. Συστρατεύθηκαν οι πάντες, από τον Θεόδωρο Πάγκαλο μέχρι τον Κώστα Λαλιώτη και συνέβαλαν ο καθένας με τον τρόπο που ξέρει και μπορεί, για να επιτύχουν την καλύτερη συσπείρωση του κόμματος, σε αυτή την πράγματι δύσκολη στιγμή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως παραδέχονται φίλοι και αντίπαλοί του ότι αυτή την εβδομάδα, ήταν σε φόρμα. Σε όλες τις εμφανίσεις του κέρδισε τις εντυπώσεις, με αποκορύφωμα το debate στο οποίο επεφύλαξε ευχάριστη έκπληξη ακόμη και στους πιο δύσπιστους.

Λειτούργησε ως υπουργός

Αντίθετα τον Πρωθυπουργό η τηλεοπτική αναμέτρηση το βράδυ της Τρίτης δεν τον ωφέλησε. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν ήταν τα σαρδάμ ή ότι αγνοούσε αυτό που ξέρουν οι περισσότεροι, δηλαδή πόσο είναι το επίδομα ανεργίας. Αλλά ότι αποκάλυψε την αδυναμία του να θέσει με ολοκληρωμένο και πειστικό τρόπο τους στόχους του κυβερνητικού του οράματος για το προσεχές διάστημα. Λειτούργησε ως υπουργός που έκανε απολογισμό της τρίμηνης θητείας του σε ένα κυβερνητικό πόστο. Και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να προβληματίσει πολύ σοβαρά τον ίδιο και το επιτελείο του για τις εμφανίσεις του τα δύσκολα χρόνια που ακολουθούν. Διότι αν δεν τα κατάφερε τώρα που είναι η καλύτερη στιγμή του, τι θα γίνει σε ένα ή δύο ή τρία χρόνια;
KAI TO ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Ο Σουφλιάς ετοιμάζει την γκλίτσα

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. H σύγκρουση Σουφλιά – Ρουσόπουλου, που ξέσπασε αυτή την εβδομάδα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Και το τελευταίο στέλεχος της N.Δ. γνωρίζει ότι η χημεία των δύο ανδρών δεν λειτούργησε από την πρώτη ημέρα που ήρθαν σε επαφή. Είναι δεκάδες τα περιστατικά των συγκρούσεων και των αλληλοϋπονομεύσεων τα τελευταία τρία χρόνια που αναγκάστηκαν να συνεργαστούν. Στη Ρηγίλλης, κάθε φορά που η κόντρα των δύο ανδρών έρχεται στο προσκήνιο, πολλοί θυμούνται τη διδακτική ιστορία του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Ήταν το δεξί χέρι του κ. Καραμανλή – όπως είναι σήμερα ο κ. Ρουσόπουλος – και ύστερα από κάποιες λανθασμένες κινήσεις βρέθηκε μέσα σε μια νύχτα εκτός νυμφώνας. Προειδοποιούν μάλιστα ότι ο Γιώργος Σουφλιάς είναι άριστος παίκτης στη σκακιέρα της πολιτικής, έχει υπομονή και μέθοδο και στο τέλος κερδίζει την παρτίδα – όπως έγινε με την αποπομπή του από το κόμμα από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή και μετά την επάνοδό του ως «μεσσία». H απειλή μάλιστα από το περιβάλλον του ότι ο Θεσσαλός είναι έτοιμος να βγάλει την γκλίτσα, προμηνύει άσχημες εξελίξεις στο Μαξίμου. Μήπως ήρθε ή ώρα, λένε κάποιοι στη N.Δ. που συμπαθούν τον Θόδωρο, ο κ. Ρουσόπουλος να επαναλάβει την πρόσκληση σε γεύμα και τη γνωστή βόλτα στις πάπιες του Εθνικού Κήπου με τον υπουργό Περιβάλλοντος, ώστε να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις πριν είναι αργά; Μια τέτοια κίνησή του, άλλωστε, συνάδει με τη σεμνότητα και την ταπεινότητα που απαιτεί ο πρόεδρος…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “