Nα μην αφήσουμε τη συντήρηση να φτωχύνει τη χώρα

H λευκή επιταγή στην κυβέρνηση της N.Δ… φέρνει λιτότητα. Το μήνυμα αυτό στέλνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη βαρυσήμαντη συνέντευξή του την οποία παραχωρεί στα «NEA» δύο ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση Καραμανλή «κινδυνολογεί, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις μιας κακής οικονομικής κατάστασης, έτσι ώστε να αποποιείται τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να είναι σε θέση το φθινόπωρο να ανακοινώσει μέτρα λιτότητας με ευθύνη, δήθεν, του ΠΑΣΟΚ». Και προχωρεί σε μια πρόβλεψη: «Αν η N.Δ. θεωρήσει ότι έχει εντολή εν λευκώ, τότε θα δούμε την αλαζονεία, την αδιαφάνεια, το κομματικό κράτος να κυριαρχεί. H N.Δ., ήδη στις 100 μέρες διακυβέρνησης, έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν διστάζει να απαντήσει στα ερωτήματα για τις δυσαρέσκειες, την κριτική ορισμένων στελεχών στον τρόπο με τον οποίο προωθεί την ανανέωση. Εμφανίζεται ωστόσο αμετακίνητος στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για την ανανέωση του κόμματος, τονίζοντας ότι έχει ευθύνη όχι μόνο να οδηγήσει το κόμμα στις ευρωεκλογές αλλά έχει ευθύνη και απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα τείνει το χέρι προς όλα τα στελέχη του, τονίζοντας: «Δεν περιθωριοποιείται κανένας».
Κύριε πρόεδρε, σας ανησυχεί το ενδεχόμενο στις εκλογές της Κυριακής να αυξηθεί η διαφορά των δύο κομμάτων πάνω από 5%;

Το θέμα δεν είναι στενά αριθμητικό. Υπάρχει ο απόηχος των εθνικών εκλογών του Μαρτίου, στις οποίες κρίθηκε η διακυβέρνηση της χώρας. Τώρα κρίνεται η δυνατότητα της Ελλάδας να διεκδικεί για τα συμφέροντά της με καλύτερους όρους στην Ευρώπη, και αυτό μπορεί να το κάνει καλύτερα, όπως έχει αποδείξει, το ΠΑΣΟΚ. Κρίνεται αν θα θεωρήσει η N.Δ. ότι έχει λευκή επιταγή και εδώ και στην Ευρώπη, αν θεωρήσει η N.Δ. ότι μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα.

«Θα πετύχουμε»

Εμείς δίνουμε μια μάχη σε αυτές τις εκλογές. Δίνουμε μάχη για την Ενωμένη Ευρώπη. Δίνουμε μάχη για την Ελλάδα. Δίνουμε μάχη για το μέλλον του τόπου μας. Δίνουμε τη μάχη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας.

Στις 13 του μήνα οι Ευρωπαίοι πολίτες εκλέγουν τους εκπροσώπους τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν μια κρίσιμη καμπή στην πορεία της χώρας. Στην πορεία της Ευρώπης.

Εκθέτουμε τη δική μας πολιτική πρόταση και ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει.

Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, τι θα απαντήσετε σε όσους στο κόμμα σας σάς επικρίνουν ότι δικές σας λαθεμένες επιλογές οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα;

Έχω αναλάβει μια ευθύνη. Όχι μόνο να οδηγήσω το κόμμα σε αυτές τις ευρωεκλογές. H ευθύνη μου είναι απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Είναι απέναντι στην ιστορία του Κινήματός μας.

Το αποτέλεσμα βεβαίως των εκλογών θα αξιολογηθεί. Ξεκινάμε από την επόμενη μέρα τον προσυνεδριακό μας διάλογο. Όλες οι απόψεις θα ακουστούν. Όλοι θα συμμετέχουν. Θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε στην ελληνική κοινωνία τη νέα μας πρόταση. Ένα σχέδιο συνολικό, συνεκτικό. Με διαφάνεια, με σύνεση. Ένα σχέδιο που θα δώσει στη χώρα νέα προοπτική. Που θα ζωντανέψει ξανά την ελπίδα. Οι στόχοι μου δεν είναι προσωπικοί. Είναι ευρύτεροι. Για το Κίνημά μας, για τη χώρα μας. Νομίζω ότι αυτή είναι η ευθύνη που ανέλαβα. Και θέλω να εγγυηθώ ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για την ενότητα και τα ιδανικά, για τις αρχές και τις αξίες του Κινήματός μας. Για να μην αφήσουμε τη συντήρηση να φτωχύνει τη χώρα. Για να είμαστε ξανά νικηφόροι, με ένα σύγχρονο, δυνατό, ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, κυρίαρχη δύναμη στην πολιτική ζωή του τόπου μας.

Τι θα θεωρούσατε επιτυχία και τι αποτυχία την Κυριακή;

Με όρους ευρωπαϊκούς, νίκη σ’ αυτές τις εκλογές είναι να κατακτήσουν οι σοσιαλιστικές προοδευτικές δυνάμεις την πρώτη θέση μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ένα από τα διακυβεύματα των εκλογών αυτών.

Οι πολιτικές δυνάμεις που θα κυριαρχήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο θα καθορίσουν ποιο θα είναι το μέλλον της Ένωσης αλλά και το μέλλον των χωρών που τη συγκροτούν.

Φυσικά, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί δυναμική παρουσία. Πιστεύω ότι για την Ελλάδα και τη διαπραγματευτική της δύναμη στην E.E. χρειάζεται ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ.

Μια ισχυρή πολιτική παρουσία που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών, αλλά και να ελέγχει τις πολιτικές της N.Δ. στα κοινοτικά όργανα.

«Να στείλουμε μήνυμα»

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό χρειάζεται να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σας είπα και πριν ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ότι η N.Δ. δεν έχει λευκή επιταγή. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Νέα Δημοκρατία να θεωρήσει ότι έχει εντολή εν λευκώ, γιατί τότε θα δούμε την αλαζονεία, την αδιαφάνεια, το κομματικό κράτος να κυριαρχεί. H Νέα Δημοκρατία, ήδη στις 100 μέρες διακυβέρνησής της, έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής.

Αν είχατε ακόμη λίγο χρόνο, δηλαδή αν οι ευρωεκλογές γίνονταν δυο – τρεις μήνες αργότερα, πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ θα ήταν καλύτερο;

Δεν φοβόμαστε τις εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι αλήθεια βέβαια ότι δεν είχαμε αρκετό χρόνο, ιδιαίτερα για τις εκλογές του Μαρτίου. Ανέλαβα την προεδρία του κόμματος δύο μόλις μήνες πριν τις εθνικές εκλογές. Ακολουθούν μέσα σε τρεις μήνες οι ευρωεκλογές. Δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος να γίνει το συνέδριο πριν τις εκλογές. Ο χρόνος όμως είναι με το μέρος μας. Έχω εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ σέβεται την ιστορία του. Είναι πάντα δύναμη αλλαγής, μεταρρύθμισης. Εμείς θα εγγυηθούμε στον ελληνικό λαό την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη, το κράτος πρόνοιας και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Θα αγωνιστούμε γι’ αυτά και σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αύριο ξανά ως κυβέρνηση.

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να δώσουν λευκή επιταγή στη Νέα Δημοκρατία με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές. Μα όταν ένα κόμμα έχει πάρει τόσο μεγάλη πλειοψηφία, δεν έχει λευκή επιταγή, αυτό που λέμε περίοδο χάριτος, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα;

Άλλο περίοδος χάριτος, άλλο λευκή επιταγή.

H στρατηγική της N.Δ.

Εμείς πρώτοι ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε τη περίοδο χάριτος. Παρακολουθώντας όμως την πορεία της N.Δ. συνειδητοποιούν όλοι τη στρατηγική της. H στρατηγική της δεν αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο θέλει να αντιπολιτευθεί στο ΠΑΣΟΚ. Δρα εξ αντανακλάσεως.

Τι κάνει η κυβέρνηση; Από την πρώτη μέρα, με την περίφημη απογραφή, άρχισε να κινδυνολογεί, να προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις μιας κακής οικονομικής κατάστασης έτσι ώστε να αποποιείται τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να είναι σε θέση το φθινόπωρο να ανακοινώσει μέτρα λιτότητας με ευθύνη, δήθεν, του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη N.Δ. να πάει πίσω τη χώρα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανυπεράσπιστα τα κεκτημένα του ελληνικού λαού.

H Νέα Δημοκρατία πράγματι οικειοποιείται τα έργα του ΠΑΣΟΚ ή πρόκειται για ένα αντιπολιτευτικό σας όπλο;

Μα όταν χρησιμοποιεί στην προεκλογική της εκστρατεία για τις ευρωεκλογές έργα που έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αυτό τι λέτε να σημαίνει;

Έκπληξη

Έκπληκτος άκουσα σε μια από τις διαφημίσεις της Νέας Δημοκρατίας να λένε ότι τώρα «επιτέλους, είδαν συνεργεία στους δρόμους»!

Αυτός είναι ο νέος πολιτικός πολιτισμός; Οι Έλληνες ξέρουν ότι τα συνεργεία ήταν στους δρόμους, ήταν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Έχουν περάσει την Αττική οδό, την Εγνατία. Έχουν ταξιδέψει με το Μετρό. Έχουν δει το αεροδρόμιο. Θα ταξιδέψουν με το τραμ. Θα περάσουν τη γέφυρα στο Ρίο – Αντίρριο.

Σήμερα η κυβέρνηση προβάλλει ως επιτυχία της έργα που χρειάστηκαν 7 χρόνια σκληρής δουλειάς του λαού μας για να ετοιμαστούν. Αυτά τα ίδια έργα που η N.Δ. χαρακτήριζε μακέτες. Εκθέτοντας τη χώρα όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Δημιούργησαν κλίμα ήττας, απαξίωσαν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Τώρα χρησιμοποιούν αυτά τα ίδια έργα στην επικοινωνία τους. Είναι κρίμα, τη στιγμή που ο κ. Καραμανλής μιλά για σεμνότητα και ταπεινότητα να νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδεύει με τέτοιον τρόπο τούς Έλληνες πολίτες.
Δεσμεύτηκα για ανανέωση και θα το τηρήσω

«H κυβέρνηση προβάλλει ως επιτυχία της έργα που χρειάστηκαν 7 χρόνια σκληρής δουλειάς του λαού μας για να ετοιμαστούν», τονίζει ο Γ. Παπανδρέου. Στη φωτογραφία, από την πρόσφατη επίσκεψή του στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, με τον πρώην Πρωθυπουργό K. Σημίτη και τους K. Λαλιώτη, Βάσω Παπανδρέου
Δεν μας ταιριάζει η εσωστρέφεια. Στον προσυνεδριακό διάλογο θα συμμετέχουμε όλοι, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, με κανόνες και δημοκρατικές διαδικασίες, τονίζει ο κ. Γ. Παπανδρέου και προσθέτει ότι η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου ήταν πρωτοποριακή.

Επιμένετε στη ριζική ανανέωση στο κόμμα σας και με αυτή τη θέση, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τουλάχιστον, φαίνεται να συμφωνούν τα περισσότερα κορυφαία στελέχη. Τι φταίει όμως και όταν προχωρείτε σε ανανεωτικές κινήσεις, όπως ήταν η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, συναντάτε αντιδράσεις;

H συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου ήταν μια κίνηση πρωτοποριακή. Ανέλαβα μια δέσμευση. Έδωσα μια υπόσχεση. Για ανανέωση και ανασυγκρότηση. Θα την τηρήσω. Με συνέπεια. Πιστεύω ότι αυτή είναι η απαίτηση ολόκληρου του Κινήματός μας, των μελών και των φίλων μας, των τριών εκατομμυρίων πολιτών που μας τίμησαν στις εκλογές με την εμπιστοσύνη τους. Αλλά η συζήτηση γυρίζει μόνο γύρω από τα πρόσωπα. Γιατί δεν συζητείται το γεγονός ότι πρώτη φορά ελληνικό κόμμα υλοποιεί το πάγιο αίτημα του γυναικείου κινήματος για ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών και στο ψηφοδέλτιο συνολικά και στις εκλόγιμες θέσεις; Υπάρχει και κάτι ακόμα. Όλοι οι υποψήφιοι έχουν γνώση και πείρα στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Έχουν τη δική τους διαδρομή και σίγουρα μεγάλη δυνατότητα προσφοράς. Αλλά εμείς προχωράμε και πέρα από αυτό. Και δίνουμε και ένα ακόμα μήνυμα με τον πρωτοποριακό κανονισμό λειτουργίας της ευρωομάδας μας. Τα επιδόματα που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα τους στηρίζουν. Αυτό είναι μια ουσιαστική κίνηση, πιστεύω, διαφάνειας και δημοκρατικής λειτουργίας που δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ και έχει αντιμετωπιστεί ήδη πολύ θετικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εσείς εμφανίζεστε σίγουρος ότι η όποια εσωκομματική γκρίνια σύντομα θα σταματήσει, ωστόσο, πολλά κομματικά στελέχη επιμένουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι οδηγούνται σε περιθωριοποίηση από τη νέα ηγετική ομάδα.

Δεν μας ταιριάζει η εσωστρέφεια. Είναι άδικο και είναι λάθος να γίνονται όλες αυτές οι συζητήσεις και να γυρίζουμε γύρω από το ίδιο θέμα λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Την επομένη των εκλογών ανοίγει ο προσυνεδριακός διάλογος του ΠΑΣΟΚ. Δεν περιθωριοποιείται κανένας. Θα συμμετέχουμε όλοι, μέλη και φίλοι του Κινήματός μας. Με κανόνες, με δημοκρατικές διαδικασίες. Με πλήρη διαφάνεια. Για έναν ανοιχτό δημιουργικό διάλογο.

«Όχι για τις καρέκλες»

Όχι για θέσεις ή καρέκλες. Αλλά για την πολιτική. Για να επαναφέρουμε την πολιτική στην κοινωνία. Για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Αυτή είναι η δύναμη του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή θα είναι η δύναμή μας και σήμερα. Για ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα, που δεν θα αποκλείει αλλά θα απελευθερώνει δυνάμεις, ένα Κίνημα ζωντανό και δημιουργικό.

Πότε πιστεύετε ότι θα έχετε ολοκληρώσει τις αλλαγές που σχεδιάζετε, ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι έτοιμο να αντιπαρατεθεί με τη N.Δ. και να νικήσει;

Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μια στιγμή τη N.Δ. να κυβερνά ανεξέλεγκτα. Έχουμε ευθύνη ως αξιωματική αντιπολίτευση να ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αντιπολιτευόμαστε την κυβέρνηση κάθε μέρα στα λάθη, στις παραλείψεις, στα κενά. Πιστεύω ότι το συνέδριο θα είναι σταθμός για μας. Είμαι σίγουρος ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι νικηφόρα για το ΠΑΣΟΚ. Και δεν το λέω έτσι, ως σύνθημα. Το λέω γιατί είμαι απόλυτα πεπεισμένος για την προγραμματική και ιδεολογική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Το απέδειξαν αυτό οι εκατό πρώτες μέρες διακυβέρνησης της N.Δ.

Συμμερίζεστε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών μέσα στο 2005, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή κάποιον άλλο λόγο;

Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών δεν μας αφορούν. Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο με κύρος και ήθος γιατί αντιπροσωπεύει την Ελληνική Δημοκρατία. H επιτυχημένη θητεία του σημερινού Προέδρου και η αγάπη που του έχει δείξει ο κόσμος, όλοι οι Έλληνες, αποδεικνύουν τη συνετή δική μας επιλογή ως κυβέρνηση. Οφείλει η N.Δ. να είναι συναινετική και να προτείνει ένα πρόσωπο το οποίο να είναι ευρύτερα αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία. Να μπορεί να εκφράσει και να εκπροσωπήσει τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα.

«Ανευθυνότητα»

Αν δεν το κάνει, θα είναι ανευθυνότητα απέναντι στους θεσμούς και στη θέληση του λαού. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να χρησιμοποιεί την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως αφορμή για εκλογές και τη θέση αυτή να την έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρα με τις προτάσεις μας σε ανύποπτο χρόνο στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο αιφνιδιασμό του κ. K. Καραμανλή;

Αν προχωρήσει η N.Δ. σε εκλογές εννοείτε; Και βέβαια θα είμαστε έτοιμοι. Ως κόμμα εξουσίας, πρέπει να είμαστε πάντα πολιτικά και οργανωτικά έτοιμοι.

Δεν ανησυχεί το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιευτεί πριν από την προεκλογική απαγόρευση έδειχναν ότι οι πολίτες εγκρίνουν τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης;

Εσείς μιλήσατε πριν για περίοδο χάριτος, που έχει κάθε κυβέρνηση. H διαφορά είναι ότι αυτή η κυβέρνηση με όσα κάνει και όσα δεν κάνει σπαταλά και εξαντλεί ταχύτατα αυτή την περίοδο χάριτος και ανοχής. Δικό μας χρέος είναι να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά η N.Δ., και αυτό κάνουμε.
«Άφησαν την Ιστορία να περάσει από μπροστά τους»
Τα μεγαλύτερο λάθος του Κώστα Καραμανλή είναι ότι μοίρασε υποσχέσεις χωρίς μέτρο, λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και επιμένει στη θέση του ότι στο Κυπριακό η κυβέρνηση «είδε την Ιστορία να περνά από μπροστά της».

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

Για το Κυπριακό έχω μιλήσει επανειλημμένα. H Ιιστορία περνούσε από μπροστά της και η N.Δ. πορευόταν με το «η μη θέση είναι θέση». Δεν κατάλαβαν, δεν θέλησαν, δεν μπόρεσαν. Προσπάθεια 30 χρόνων αφέθηκε στην τύχη της.

Πιστεύω όμως ότι μεγάλο λάθος της N.Δ. είναι και το γεγονός ότι μοίρασε υποσχέσεις πριν από τις εθνικές εκλογές χωρίς μέτρο. Το μεγαλύτερό της λάθος είναι ότι μοίρασε υποσχέσεις χωρίς να έχει δουλέψει για έναν προγραμματικό σχεδιασμό. Υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες χωρίς να καταρτίσει ένα μακρόπνοο σχέδιο για τη χώρα. Όλα τα λάθη, οι αντιφάσεις, οι διαφωνίες που συμβαίνουν τώρα οφείλονται ακριβώς σε αυτό.

Είναι λάθος της και κακό για την ίδια. Το πρόβλημα όμως είναι ότι βλάπτει τη χώρα.

Για το Κυπριακό επιμένετε και σήμερα ότι ο κ. Καραμανλής ακολούθησε λάθος τακτική και ότι εσείς ήσασταν σε σωστή κατεύθυνση;

Μα το παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής όταν επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΗΕ στις ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον K. Ανάν. Εκεί ζήτησε να παραμείνει το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης.

«Δεν διαπραγματεύτηκαν»

Τώρα, γιατί ζητάμε να διαπραγματευτούμε βάσει του σχεδίου Αναν αλλά όταν μας έδωσαν την ευκαιρία δεν διαπραγματευτήκαμε, αυτό μόνον η κυβέρνηση μπορεί να μας το εξηγήσει.

Με την πανηγυρική εκλογή σας από τη βάση ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δημιουργήσατε μια μεγάλη δυναμική και ταυτόχρονα δώσατε ξανά εκείνη την περίοδο ελπίδα στους ψηφοφόρους του κόμματος. Μετά τη μεγάλη ήττα του ΠΑΣΟΚ, η απογοήτευση ήταν επίσης μεγάλη ίσως γιατί εσείς είχατε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες. Πιστεύετε ότι είναι εφικτό να υπάρξει σύντομα στη βάση αισιοδοξία ίδια με εκείνη που δημιουργήθηκε μετά την εκλογή σας στην προεδρία του κόμματος;

Στόχος μας είναι να κινήσουμε και πάλι το ενδιαφέρον της κοινωνίας για την πολιτική. Για να συμμετέχουν οι πολίτες στα δρώμενα. Να μην παρακολουθούν από απόσταση και με δυσπιστία τα κόμματα και τους πολιτικούς. Είναι ευθύνη των κομμάτων να φροντίσουν γι’ αυτό. Εμείς αναγνωρίσαμε τις αδυναμίες μας και προχωράμε θαρραλέα στην αλλαγή. Γιατί πάντα το Κίνημά μας ήταν φορέας αλλαγής.

Είναι ευθύνη μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία να καταθέσουμε την πρότασή μας, ανανεωμένη στον ελληνικό λαό. Με συναίσθηση της ευθύνης μας ανανεωνόμαστε, προχωράμε μπροστά.

Αποκτάμε νέα σχέση, νέους δεσμούς με την κοινωνία. Έχω εμπιστοσύνη σ’ αυτό και αισιοδοξία.

«Θα βρούμε νέους δρόμους»

Ξέρετε, η συζήτηση για την ανάγκη αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ, για την ανάγκη ανασυγκρότησης και αναγέννησής του, γίνεται στο εσωτερικό του Κινήματός μας εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν πολλές προτάσεις μελών, στελεχών και οργανώσεων, υπάρχουν αποφάσεις των Οργάνων μας και της K.E..

Εμείς είμαστε πάντα οι πιο σκληροί επικριτές για τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αδυναμίες μας.

Εμείς βρίσκουμε και θα βρούμε και πάλι τους νέους δρόμους. Και αναφέρομαι πάντα σε νοοτροπίες, σε πρακτικές, σε πολιτικές, όχι σε πρόσωπα και συσχετισμούς.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “