O καβγάς είναι για το πάπλωμα

Κάνει ό,τι μπορεί η κυβέρνηση, μία εβδομάδα προτού ανοίξουν οι κάλπες, για να… μικρύνει την ψαλίδα της διαφοράς της με το ΠΑΣΟΚ. Περισσότερα λάθη και γκάφες μαζεμένα σε προεκλογική περίοδο δεν έχει κάνει ούτε το ΠΑΣΟΚ στις χειρότερες στιγμές του. Και σαν να μην έφταναν οι διαμάχες των υπουργών με τους υφυπουργούς τους, ήρθε και η κόντρα Ρουσόπουλου – Μεϊμαράκη για να θυμίσει ότι στο κόμμα της Ρηγίλλης τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα μίση, τα πάθη, οι έχθρες και οι προσωπικές αντιπάθειες που κρύφτηκαν τον τελευταίο χρόνο κάτω από το χαλί εν όψει της εξουσίας ξαναβγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια. Τώρα το ποιος από τους δύο κορυφαίους αξιωματούχους έχει δίκιο είναι δευτερεύον ζήτημα. Αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε είναι ότι ο καβγάς είναι για το πάπλωμα. Δηλαδή αν το Μαξίμου θα μοιραστεί επιτέλους την εξουσία του με τη Ρηγίλλης.

Πρόβλεψη: μέχρι τον Αύγουστο ο αγώνας θα είναι ισόπαλος. Από τον Οκτώβριο όμως και μετά θα αρχίσει να κερδίζει έδαφος το κόμμα, διότι η εμπειρία λέει πως όταν αρχίζουν τα δύσκολα για τις κυβερνήσεις, εκείνες προσφεύγουν στην κομματική τους βάση ζητώντας βοήθεια. E, και τότε αρχίζει η πραγματική αποκατάσταση των «δικών τους παιδιών». Αν δείτε μάλιστα τι γίνεται στην Εθνική Τράπεζα και στην Εμπορική, η… αποκατάσταση έχει ήδη αρχίσει…

Ομφαλοσκόπηση

Πώς γίνεται όμως η κυβέρνηση να κάνει τόσα λάθη, το μέλλον της να προβλέπεται δυσοίωνο και οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι την ερχόμενη Κυριακή θα εξασφαλίσει μια δεύτερη θριαμβευτική νίκη; Έλα ντε. Όταν παίζεις μπάλα μόνος σου, κάνεις ό,τι θέλεις στο γήπεδο. Για να κριθείς πρέπει να συγκριθείς και προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Το ΠΑΣΟΚ ομφαλοσκοπεί. Ό,τι και να κάνει η νέα ηγεσία, δεν αρέσει στα στελέχη της. Όλοι λένε στα παράθυρα ότι η ανανέωση, η ριζική αλλαγή σε νοοτροπίες, πρόσωπα και τακτικές είναι επιβεβλημένη, αλλά μόλις ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει μια κίνηση ανανέωσης – και μια τέτοια κίνηση ήταν το ευρωψηφοδέλτιο – αρχίζει η γκρίνια, η αμφισβήτηση και η απαξίωση. Μέχρι λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει τον κύκλο της γκρίνιας που φέρνει μια μεγάλη ήττα, η N.Δ. θα συνεχίσει να απολαμβάνει την παρατεταμένη περίοδο μέλιτος. Πάντως αν ήμουν στη θέση του κ. K. Καραμανλή, θα με ανησυχούσε μια νέα μεγάλη νίκη. Γιατί όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα δυσκολευτεί να κατεβάσει από τα σύννεφα πολλούς υπουργούς του. H σεμνότης και η ταπεινότης μόνο ως ανέκδοτο θα αναφέρονται μετά τις ευρωεκλογές.

Το ντιμπέιτ

«Μα ασχολείται κανείς πράγματι με όλα αυτά;» είναι η εύλογη απορία πολλών που βλέπουν στις δημοσκοπήσεις ότι η αποχή και η αδιαφορία των πολιτών δεν έχει προηγούμενο. Είναι αλήθεια ότι αυτές οι εκλογές ούτε που θα καταλάβουμε πώς έγιναν. Ίσως το ενδιαφέρον των πολιτών ανέβει λίγο το βράδυ της Τρίτης με το περίφημο ντιμπέιτ. Και μια και μιλάμε για το ντιμπέιτ, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Καραμανλής αντελήφθη πόσο δύσκολο είναι να πηγαίνεις στις αναμετρήσεις φορώντας το κοστούμι του Πρωθυπουργού. Όταν είσαι αντιπολίτευση, μπορείς να ασκείς εκ του ασφαλούς κριτική για το έργο των άλλων. Όταν είσαι κυβέρνηση όμως… Μόνο τρεις μήνες βρίσκεται στην εξουσία και δεν τόλμησε να αντιπαρατεθεί με το αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι προφανές ότι η τελευταία τραυματική εμπειρία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, τον έκανε να ξανασκεφτεί το θέμα και να προσφύγει στη δοκιμασμένη συνταγή όλων των κυβερνήσεων – αυτή των παράλληλων μονολόγων – επικαλούμενος την ευαισθησία του απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα απούλητα εισιτήρια

Την ίδια ώρα στο 2004 τρέχουν και δεν φτάνουν να γεμίζουν τα στάδια. Λίγο ο φόβος ενός ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος, λίγο τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα που τα ενίσχυσαν οι επιπόλαιες δηλώσεις κάποιων υπουργών, λίγο οι δικαιολογημένοι φόβοι της ταλαιπωρίας από τα μέτρα ασφαλείας στα γήπεδα, ο κόσμος αποφάσισε να δει τους Αγώνες στην τηλεόραση και τα εισιτήρια έμειναν στα αζήτητα. Δύο μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, από τα 5,3 εκατομμύρια εισιτήρια έχουν διατεθεί κοντά στα 1,9 εκατομμύρια. Και αν τα στάδια δεν γεμίσουν, το μάρμαρο που θα κληθούμε όλοι να πληρώσουμε θα είναι τόσο ακριβό που θα δικαιωθεί ο Γιώργος Σουφλιάς που δεν τρελαίνεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες Να δείτε που αργά ή γρήγορα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προσχωρήσει στη θέση Σουφλιά για να δικαιολογήσει την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων της N.Δ. Ήδη ο αρμόδιος υφυπουργός Πέτρος Δούκας αποδίδει τον δανεισμό μαμούθ, στον οποίο έχει προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, και στην κάλυψη των αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων. Και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Μέσα σ’ αυτό το βαρύ κλίμα έρχονται να προστεθούν και οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» για άτυπη συμφωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ να οπλοφορούν οι φρουροί των αθλητικών ομάδων αυτών των χωρών. Άντε, μ’ αυτά και μ’ αυτά να πάει ο κόσμος στα στάδια.
KAI TO ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ H προσγείωση του Θ. Ρουσόπουλου

H κίνηση Καραμανλή να μην αποδεχθεί τηλεοπτική μονομαχία με τον Γιώργο Παπανδρέου αιφνιδίασε ακόμη και τον στενό συνεργάτη του Θοδωρή Ρουσόπουλο. Ο υπουργός Επικρατείας είχε μείνει στο παλιό κλίμα του προέδρου που έλεγε ότι δεν «φοβάμαι τον Παπανδρέου. Είναι εύκολος αντίπαλος στις αναμετρήσεις». Έτσι, έσπευσε από τις ΗΠΑ να σηκώσει το γάντι του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρου Βούγια και να δηλώσει με χαμόγελο ότι ο Πρωθυπουργός αποδέχεται την πρόσκληση. Μετά την προσγείωσή του όμως στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ήρθε και η προσγείωση στη νέα πραγματικότητα. Πήρε σαφή εντολή από τον κ. Καραμανλή να αναδιπλωθεί αμέσως και να αθετήσει την αρχική του δέσμευση. Σκεφτείτε πάντως τι θα γίνει σε μερικούς μήνες όταν ο Πρωθυπουργός θα έχει να απολογηθεί για πολύ περισσότερα από όσα σήμερα. Θα πάει ο μονόλογος σύννεφο. Ρε πώς αλλάζουν οι καιροί…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “