«H N.Δ. δεν έχει λευκή επιταγή»

Σκληραίνει τη στάση του το ΠΑΣΟΚ έναντι της κυβέρνησης, με στόχο στις 9 ημέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές να κινητοποιήσει όλες του τις δυνάμεις και να περιορίσει την αποχή των ψηφοφόρων του.

Γ. Παπανδρέου. Επισήμανε ότι τα μηνύματα που δέχεται είναι να ανοίξει τις πόρτες του Κινήματος και να προχωρήσει σε αλλαγές
Την ίδια ώρα ο κ. Γ. Παπανδρέου υπεραμύνεται της τακτικής που ακολουθεί για την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι τα μηνύματα που δέχεται από κάθε κατεύθυνση και κυρίως από τους νέους είναι να ανοίξει τις πόρτες του Κινήματος και να προχωρήσει σε αλλαγές.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν θα σταματήσει η ανασυγκρότηση», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alter και τόνισε με έμφαση ότι στις ευρωεκλογές η N.Δ. πρέπει να πάρει ένα μήνυμα ότι δεν «έχει λευκή επιταγή» ενώ προέβλεψε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει τον Οκτώβριο αντιλαϊκά μέτρα. «Λέγανε», είπε, «ότι εδώ και ένα χρόνο κάνουν προπόνηση και είναι έτοιμοι για τα πάντα. Τελικά δεν ήταν έτοιμοι. Το μόνο που έκαναν ήταν να δώσουν πολλές υποσχέσεις τις όποιες δεν μπορούν να τηρήσουν. Δεν έχουν πρόγραμμα, γι’ αυτό συνεχίζουν να κάνουν αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις διαφωνίες που εμφανίζονται μεταξύ υπουργών και υφυπουργών και στάθηκε με έμφαση στην κόντρα Ρουσόπουλου – Μεϊμαράκη η οποία κυριαρχεί στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα πυρά του και εναντίον του κ. Γ. Αλογοσκούφη, λέγοντας ότι με τον τρόπο που χειρίστηκε την περίφημη απογραφή έθεσε την Ελλάδα υπό κηδεμονία.

Βούγιας: Δεν είναι ρεβάνς

Σκληρός όμως με την κυβέρνηση ήταν χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Σ. Βούγιας – τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τις ευρωεκλογές. «Δεν επιδιώκουμε να πάρουμε τη ρεβάνς αλλά λέμε όχι στη χαλαρή ψήφο», είπε χαρακτηριστικά και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης τονίζοντας: «Ένα ζήτημα το οποίο κάθε μέρα παρουσιάζεται είναι η επανίδρυση του κομματικού κράτους. H προσπάθεια δηλαδή της N.Δ. να τακτοποιήσει τα δικά της παιδιά κάτω από την πίεση των προεκλογικών υποσχέσεων προς τους ψηφοφόρους». Ο κ. Σ. Βούγιας ανέφερε τρία παραδείγματα για να ενισχύσει την καταγγελία του: «Το πρώτο είναι η ματαίωση του διαγωνισμού για 25.000 θέσεις μερικής απασχόλησης για τις όποιες εκατοντάδες χιλιάδες νέων κυρίως ανθρώπων υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους. Το δεύτερο σύμπτωμα είναι η αλλαγή του 70% περίπου των υψηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής Τράπεζας. Και το τρίτο, η πίεση που ασκείται στο κόμμα της N.Δ. για ίδρυση “γραφείων εξυπηρέτησης ρουσφετιών” στα διάφορα υπουργεία».
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ Αποσυσπειρώνει τη βάση η μη αναγνωρισιμότητα του ευρωψηφοδελτίου
Έντονος προβληματισμός υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Χθες το πρωί έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών κορυφαίων στελεχών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο επικοινωνιολόγος κ. Σ. Φαναράς έκανε ανάλυση των δημοσκοπήσεων. Ο κ. Σ. Φαναράς εξήγησε στα στελέχη ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη συσπείρωση της βάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμη τόνισε ότι η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, παρότι είχε θετική απήχηση, δεν φαίνεται να αποκτά δυναμική καθώς τα πρόσωπα που το συνθέτουν δεν έχουν αναγνωρισιμότητα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

Όλα τα κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι – σε κάθε περίπτωση – το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει τη μάχη ενωμένο και τις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές να αναδείξει με το πιο έντονο τροπο τα προβλήματα της κυβέρνησης αλλά και τις κρυφές προθέσεις της που θα εκδηλωθούν, όπως υποστηρίζουν, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφές ότι τα μεγάλα έργα, με πρώτο τη γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου, σχεδιάστηκαν και έγιναν από την κυβέρνηση Σημίτη. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή κοινή εμφάνιση των δύο πρώην υπουργών ΠΕΧΩΔΕ κ. K. Λαλιώτη και κ. B. Παπανδρέου στο Ρίο, όπου θα μιλήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “