Όχι σε πρόωρες εκλογές

Αποκλείει κατά τρόπο κατηγορηματικό ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αυτό είναι ένα σενάριο που δεν ευσταθεί και είναι πολιτικά αστήριχτο», λέει χαρακτηριστικά. Ο κ. Μεϊμαράκης λέει ότι είναι μύθος που έχει καταρριφθεί το ότι η N.Δ. θέλει την εξυπηρέτηση των «δικών της παιδιών» και αποφεύγει να σχολιάσει τις εντονότατες διαμαρτυρίες των τοπικών στελεχών για αλαζονικές συμπεριφορές υπουργών.

Κάποιοι εκτιμούν ότι ο κ. Καραμανλής θέλει να παραμείνετε σε αυτή τη θέση και δεν σας δίνει υπουργείο ώστε το κόμμα να βρίσκεται σε ετοιμότητα στην περίπτωση που αποφασίσει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Άλλο ένα σενάριο που δεν ευσταθεί και είναι και πολιτικά αστήρικτο. Πότε συνέβη, κυβερνήσεις με νωπή ακόμη τη λαϊκή εντολή να ζητούν εκλογές; Αυτό που συμβαίνει είναι οι αντιπολιτεύσεις να επιδιώκουν και να τις επιζητούν. Δεν υπάρχει πολιτικό επιχείρημα που να στηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει εκλογές. Κάτι τέτοιο μπορεί να ίσχυε αν βρισκόμασταν στο τέλος της τετραετίας. Αντιθέτως τώρα είμαστε στην αρχή και αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία είναι η εφαρμογή του προγράμματός μας.

Δεν είναι ωστόσο ένα πιθανό σενάριο οι πρόωρες εκλογές;

Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν έχουμε κανένα πολιτικό λόγο να ζητήσουμε εκλογές. Εμείς, επαναλαμβάνω, θέλουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να είμαστε μια κυβέρνηση μακράς πνοής και να κριθούμε για τα αποτελέσματα της τετραετίας και πιστεύουμε ότι θα ξανακερδίσουμε. Αν τώρα το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλει να παίξει με τους θεσμούς, θέλει δηλαδή για δικούς του λόγους ανωμαλία, αυτό θα φανεί. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ομαλότητα και γι’ αυτό τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία.

Είστε ο άνθρωπος που εισπράττει τη δυσαρέσκεια της κομματικής οργάνωσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τη στάση ορισμένων υπουργών. Έχουν δίκιο τα κομματικά στελέχη που διαμαρτύρονται;

Στις υποχρεώσεις του γραμματέα θεωρώ ότι εκτός όλων των άλλων είναι και να βρίσκεται κοντά στα στελέχη της οργάνωσης και σε όλους τους πολίτες, να ακούει τα παράπονά τους, να αφουγκράζεται τις αγωνίες τους, να τις μεταφέρει και να τους ενημερώνει για τις κυβερνητικές αποφάσεις που τους αφορούν. Σε αρκετά θέματα υπάρχουν δικαιολογημένες απορίες. Πρέπει λοιπόν να μεταφέρονται αυτά καλοπροαίρετα και με τρόπο που να είναι δημιουργικός, να δίνει λύση και να μην τραυματίζει το κύρος και την εικόνα κανενός.

Όταν τα κομματικά στελέχη λένε δικαίωση τι εννοούν, ρεμβασισμό ή αποκατάσταση των δικών σας παιδιών;

Θεωρώ ότι αυτός ο μύθος έχει πολυσυζητηθεί και έχει καταρριφθεί. Έχει γίνει πλήρως κατανοητό ότι η κυβέρνηση της N.Δ. είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Προχωράμε όλοι μαζί μπροστά χωρίς εξαρτήσεις από παλιές νοοτροπίες και δουλείες, μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Μέχρι στιγμής πάντως στον κρατικό μηχανισμό έχουν επιλεγεί πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής.

Ήδη πάντως πολλά κομματικά στελέχη μιλούν για πρόωρες αλαζονικές συμπεριφορές πολλών κυβερνητικών στελεχών.

Ποτέ, κανένα στέλεχος δεν είπε κάτι τέτοιο. Και να είστε σίγουρος πως αν παρουσιασθεί τέτοια συμπεριφορά θα παταχθεί αμέσως. Αντίθετα, θα έλεγα, αυτό που είναι γεγονός είναι το νέο ήθος και ύφος των κυβερνητικών στελεχών που προσπαθούν να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη. H σεμνότητα και η ταπεινότητα με τη βαθύτατα πολιτική έννοια που έχει ο όρος, ότι δηλαδή δεν εξουσιάζουμε αλλά υπηρετούμε τον πολίτη και σε συνεργασία μαζί του καταλήγουμε σε αποφάσεις, καταγράφεται ώς κάτι πολύ θετικό σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Εκτιμάτε ότι η μεγάλη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις εν όψει των ευρωεκλογών ενισχύουν τα φαινόμενα αλαζονείας στην κυβέρνηση;

Μη συνδέετε το θέμα της αλαζονείας με την πορεία του κόμματος προς τις ευρωεκλογές. Άλλωστε είναι εμφανής η συμπεριφορά όλων των στελεχών στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μια συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από χαμηλούς τόνους, πολιτική αλλά ταυτόχρονα πολιτισμένη αντιπαράθεση απόψεων, θέσεων και ιδεών. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη θέση με καθαρή διαφορά, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε χωρίς αμφιταλαντεύσεις στην εφαρμογή του προγράμματος που ο λαός ενέκρινε στις 7 Μαρτίου. Πράγματι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης σε υψηλό βαθμό και παράλληλα η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού είναι ενισχυμένη. Ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, διότι οι αναμετρήσεις κερδίζονται στον εκλογικό στίβο και μόνο.
Να μην εκφράζουν προσωπικές απόψεις τα μέλη της κυβέρνησης.
«Δεν επιτρέπεται τα μέλη της κυβέρνησης να εκφράζουν προσωπικές απόψεις όταν έχει ληφθεί μια απόφαση διότι προκαλούν σύγχυση», λέει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της N.Δ.

Είστε μόλις τρεις μήνες στην εξουσία και όμως έχουν ήδη προκύψει σημαντικά προβλήματα διγλωσσίας με δηλώσεις και κινήσεις υφυπουργών, τα οποία προκάλεσαν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού…

H κυβερνητική πολιτική χαράσσεται από τον Πρωθυπουργό και εκφράζεται από τον ίδιο και τους υπουργούς στη βάση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Βασικός κανόνας συλλογικής λειτουργίας είναι ότι μέχρι να ληφθεί απόφαση όλοι καταθέτουμε τις προσωπικές μας απόψεις. Αφού όμως ληφθεί συλλογική κυβερνητική απόφαση, ειδικά τα μέλη της κυβέρνησης, δεν επιτρέπεται να εκφράζουν, τουλάχιστον δημοσίως, προσωπικές απόψεις, διότι έτσι προκαλείται σύγχυση στην κοινή γνώμη.

Ποια είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης αυτή την ώρα κ. Μεϊμαράκη;

Δεν είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αδυναμίες; Είναι δυνατόν μέσα σε ενενήντα ημέρες να καταπολεμηθούν νοοτροπίες και λογικές χρόνων; Κανείς δεν μπορεί πάντως να αμφισβητήσει ότι τα στοιχεία που καθημερινά προκύπτουν εδραιώνουν όλο και περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Ως κυβέρνηση έχουμε και όραμα και πολιτικό σχέδιο με διάρκεια στο χρόνο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “