Aνυπόμονη η κομματική μας βάση

Για ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της Ελλάδος και όχι κάποιας συγκεκριμένης κυβέρνησης από τα ξένα MME για τα Ολυμπιακά έργα και την ασφάλεια κάνει λόγο ο υπουργός Μεταφορών. Παράλληλα παίρνει, εμμέσως πλην σαφώς, αποστάσεις από τις δηλώσεις περί καθυστερήσεων που έκανε μόλις ανέλαβε το υπουργείο. Δηλώσεις, για τις οποίες επικρίθηκε με έντονο τρόπο από την αντιπολίτευση. Λέει ότι οι καθυστερήσεις ήσαν εμφανείς «το οφθαλμοφανές δεν μπορείς να το κρύψεις», αλλά προσθέτει με νόημα για τις δηλώσεις που είχε κάνει τότε. «Έτσι μόνο μπορούσαμε να πιέσουμε τους εργολάβους, αλλά και να ενεργοποιήσουμε το ελληνικό φιλότιμο».

Ο κ. Μιχάλης Λιάπης πιστεύει πως κυβέρνηση της N.Δ. μέχρι τώρα έχει επιδείξει άλλο ύφος και άλλο ήθος στην άσκηση της εξουσίας, για αυτό – σημειώνει – «και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι την εμπιστεύονται και πολίτες που δεν την ψήφισαν».
Βρισκόσαστε σε ένα νευραλγικό υπουργείο που εμπλέκεται άμεσα στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τα έργα που εποπτεύετε θα είναι έτοιμα στην ώρα τους;

Τα μεγάλα έργα υποδομής προχωράνε βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχα εξαρχής ορίσει. Υπήρχαν δυσκολίες και ασφαλώς καθυστερήσεις, αλλά τους τελευταίους δύο μήνες η πρόοδος των εργασιών έχει επιταχυνθεί, με συνέπεια την έγκαιρη παράδοση των έργων σε εμπορική χρήση. Ο επόμενος μήνας είναι λίαν καθοριστικός και για τον προαστιακό και για το τραμ όπως και για το Μετρό, γιατί θα γίνουν οι οριστικές δοκιμές των συρμών. Στόχος μας είναι όλα αυτά τα μεταφορικά μέσα να συντονιστούν έτσι μεταξύ τους – και ασφαλώς με τις υπάρχουσες γραμμές του ηλεκτρικού και των λεωφορείων – για να υπάρχει ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό δίκτυο μετακίνησης στις κρίσιμες ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επικριθήκατε και εσείς και άλλοι συνάδελφοί σας ότι με τις δηλώσεις σας αμέσως μετά τη νίκη της N.Δ. για καθυστερήσεις των Ολυμπιακών έργων, δώσατε λαβή για σχόλια και εκτενή ρεπορτάζ στον ξένο Τύπο με αποτέλεσμα να δυσφημείτε τη χώρα μας στο εξωτερικό.

H δυσφήμηση στον ξένο Τύπο έχει αρχίσει πολύ πριν αναλάβει η N.Δ. την κυβέρνηση. Ας μην ξεχνάμε τις επικριτικές κρίσεις του ξένου Τύπου μήνες τώρα, τόσο για τις καθυστερήσεις στα έργα όσο και για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μία ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της Ελλάδος και όχι των εκάστοτε κυβερνήσεων. Αναμφίβολα πολλές από αυτές τις επιθέσεις ήταν άδικες, αλλά να ομολογήσουμε ότι μερικά δημοσιεύματα είχαν βάση. Όπως αυτά των καθυστερήσεων των Ολυμπιακών έργων. Πώς μπορούμε να δικαιολογήσουμε το γεγονός στους ξένους, ότι όλα τα μεγάλα έργα γίνονται στο παρά πέντε και με τη «γλώσσα έξω». Το οφθαλμοφανές δεν μπορείς να το κρύψεις. Και εμείς παραλαμβάνοντας τα έργα, και έχοντας πια την ευθύνη της αποπεράτωσης, δεν κάναμε τίποτε άλλο παρά να σημειώσουμε το αυτονόητο. Έτσι μόνο μπορούσαμε να πιέσουμε και τους εργολάβους, αλλά και να ενεργοποιήσουμε το ελληνικό φιλότιμο. Αν αντίθετα από την αρχή λέγαμε «όλα καλά», τότε εκτός τού ότι θα υποκρινόμασταν, θα υπήρχε κίνδυνος με τον εφησυχασμό αυτά να μην τελειώσουν.

Πάντως, για να είναι όλα στην ώρα τους, όπως λέτε, σημαίνει ότι παρά τα όποια λάθη έγιναν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λειτούργησε σωστά και αποτελεσματικά στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων…

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι έγιναν μεγάλα έργα υποδομής. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε δυσκολίες με μια γραφειοκρατική Δημόσια Διοίκηση και με τις γνωστές συνεχείς απαιτήσεις των εργολάβων. Ούτε εγώ θέλω να μην αποδώσω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, για την αναλογούσα προσπάθεια που και η προηγούμενη κυβέρνηση κατέβαλε. Άλλωστε, οι Αγώνες, όλοι ομολογούμε ότι είναι εθνική υπόθεση, πρέπει να διεξαχθούν με επιτυχία για να αποκομίσει η Ελλάδα τα αντίστοιχα οφέλη. Και πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για τον κοινό στόχο. Έχουμε άλλωστε τόσα πολλά πεδία για πολιτική αντιπαράθεση, που δεν υπάρχει λόγος να αναγορεύσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως τέτοιο.
Μπορέσαμε και τετραγωνίσαμε τον κύκλο
Αυτή η κυβέρνηση δεν μοιράζει οφίτσια σε ημετέρους, δηλώνει ο κ. M Λιάπης ενώ χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα Σαμαρά στην Ευρωβουλή ενωτική κίνηση για τη συντηρητική παράταξη.

H μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης σάς ικανοποιεί; Γιατί η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι δεν έχετε αρχίσει ακόμη να κυβερνάτε.

H νέα κυβέρνηση σε λίγο χρόνο, έκανε πολλά. Δεν ήταν μόνο τα Ολυμπιακά έργα, ήταν και το Κυπριακό. Και ασφαλώς τα τρέχοντα θέματα της καθημερινότητας. Κυρίως όμως αυτή η κυβέρνηση έδειξε άλλο ήθος και ύφος στην άσκηση της εξουσίας. Κι αυτό επιδοκιμάζεται από τον λαό, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες την εμπιστεύονται, ακόμη κι αυτοί που δεν την ψήφισαν. Ο κόσμος δίψαγε για κάτι διαφορετικό. Ήθελε να τον κυβερνήσουν άνθρωποι άφθαρτοι, που τον νοιάζονται, που εργάζονται με κέφι και διάθεση δημιουργίας, που διαχειρίζονται έντιμα τους εθνικούς πόρους. Όλα αυτά τα βλέπει ο κόσμος και μας στηρίζει.

Συμφωνείτε, δηλαδή, με τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού στο Κυπριακό, γιατί πολλοί λένε ότι η θέση του κ. Καραμανλή δεν ήταν ξεκάθαρη και ότι στη Λουκέρνη δεν έδωσε μάχη αλλά ήταν θεατής των εξελίξεων.

Το Κυπριακό ήταν το πρώτο «crash test» της κυβέρνησης. Και πέτυχε απόλυτα. Αυτό δεν το αναγνωρίζει μόνον ο λαός, όπως επιβεβαιώνουν οι ανάλογες έρευνες, το ομολογούν και οι ξένοι. Μπορέσαμε πράγματι και τετραγωνίσαμε τον κύκλο. Χειριστήκαμε ένα πολύ δύσκολο θέμα με αίσθημα ευθύνης. Με συνέπεια και οι Ελληνοκύπριοι να είναι ικανοποιημένοι και οι Έλληνες στη μεγάλη τους πλειονότητα να στηρίζουν αυτή την πολιτική, χωρίς ταυτόχρονα να χαλάσουμε τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους, και πολύ περισσότερο με τους Τούρκους. Αλλά δείτε το και αντίθετα. Τι απήχηση είχε ο κ. Παπανδρέου στον λαό πριν από το Κυπριακό για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ποια η απήχησή του σήμερα, μετά το Κυπριακό και τις γνωστές θέσεις που πήρε. Κατακόρυφη πτώση. Εκεί που τα εξωτερικά θέματα ήταν το πεδίο που πλεονεκτούσε, έχει γίνει η αχίλλειος πτέρνα του.

Προφανώς ως παλιό στέλεχος θα γίνεστε και εσείς αποδέκτης της δυσαρέσκειας μεγάλης μερίδας της κομματικής σας βάσης που ζητάει την προώθηση των… δικών μας παιδιών.

Είναι υπερβολή να λέμε ότι η κομματική μας βάση είναι δυσαρεστημένη. Θα έλεγα ότι είναι ανυπόμονη. Αλλά πιστεύω ειλικρινά ότι και κατανόηση διαθέτει και ασφαλώς θα στηρίξει τις επιλογές της κυβέρνησης. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι αυτή η κομματική βάση διώχθηκε, προπηλακίστηκε, ταλαιπωρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, και σήμερα ζητά δικαίωση. Όχι ρεβανσισμό, αλλά αποκατάσταση του δικαίου. Αυτό όμως δεν είναι δυνατό να δίνει μέσα σε λίγες ημέρες. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, για μια ακόμη φορά, ότι σε αντίθεση με ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ εμείς θα έχουμε μια δίκαιη μεταχείριση όλων των Ελλήνων, δίνοντας σε όλους ίσες ευκαιρίες. Αυτό θέλει η βάση μας, αλλά και σύμπας ο λαός. Και αυτό θα γίνει.

Κάποιοι σάς κατηγορούν ήδη για αλαζονικές συμπεριφορές. Μήπως η διάφορα των 6-8 μονάδων, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ότι θα έχει η N.Δ. από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, θα οδηγήσει στελέχη σας να… καβαλήσουν το καλάμι;

Οι αλαζονικές συμπεριφορές είναι μακράν της δικής μας φιλοσοφίας. Αν θέλαμε να χτίσουμε το κράτος της Δεξιάς, όπως μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας, τότε για ποιο λόγο, όπως λέτε εσείς, να ήταν δυσαρεστημένοι οι οπαδοί μας; Το αντίθετο λοιπόν ισχύει: ότι αυτή κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, δεν κάνει διαχωρισμούς, δεν μοιράζει οφίτσια σε «ημετέρους», αλλά κυβερνά με κριτήριο την αξιοσύνη και την εντιμότητα. Επιβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά ότι είμαστε ένα μετριοπαθές κόμμα, μακράν των άκρων και των ακροτήτων και υπηρετούμε τον μεσαίο χώρο, με υπευθυνότητα. Το αριστοτέλειο μέτρο είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη νέα διακυβέρνηση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “