Φάνη Πάλλη-Πετραλιά Θα κερδίσουμε το στοίχημα

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με δηλώσεις της είχε εκφράσει την ανησυχία της για τις καθυστερήσεις στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων. Δηλώσεις, που είχαν προκαλέσει ιδαίτερα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και την προετοιμασία των Αγώνων. Σήμερα – μόλις δύο μήνες μετά – η κυρία Πετραλιά εκφράζει την απόλυτη βεβαιότητά της όχι μόνο ότι θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τα έργα, αλλά και ότι θα κάνουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες.

H κ. Φάνη Πετραλιά, 90 ημέρες πριν από την έναρξη του μεγάλου εγχειρήματος, εμφανίζεται σίγουρη ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ. Δεν παραλείπει, ωστόσο, να υποστηρίξει ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ υπάρχει καθυστέρηση στα έργα. Και όταν ερωτάται αν η κριτική της νέας κυβέρνησης περί καθυστερήσεων τροφοδότησε τα δημοσιεύματα του ξένου Τυπου, απαντά: «Είναι χίλιες φορές καλύτερο να αναγνωρίζεις την πραγματικότητα και να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, παρά να την αποκρύπτεις και να επιχειρείς να μετατρέψεις το μαύρο σε άσπρο».
Τελικά θα είναι όλα τα έργα έτοιμα στην ώρα τους;

Όλα τα απαραίτητα έργα για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι έτοιμα στην ώρα τους. Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, θέσαμε ως πρώτη μας προτεραιότητα την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και ρίξαμε όλο το βάρος μας στον τομέα αυτόν. Τόσο το υπουργείο Πολιτισμού, που συντονίζει το εγχείρημα, όσο και τα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται στην εθνική υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ρυθμοί δουλειάς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν στην ώρα τους και αυτό μας επιτρέπει να δηλώνουμε σήμερα με σιγουριά ότι θα είμαστε έτοιμοι. Κάτι που πλέον αναγνωρίζουν και οι ελεγκτές της ΔΟΕ, που δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την προσπάθεια που γίνεται.

Δεν θεωρείτε υπερβολική την κριτική ορισμένων στελεχών της νέας κυβέρνησης προεκλογικά και μετεκλογικά προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη διοργάνωση των Αγώνων;

Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τις καθυστερήσεις, τις υπερβάσεις, τις υπερβολές και τους πειραματισμούς που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται καθημερινά και έχουν πληγεί οικονομικά από την καθυστερημένη εκτέλεση των έργων του Τραμ, της Λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου, τη Μαραθώνια Διαδρομή. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι κόκκινες και οι κίτρινες κάρτες της ΔΟΕ έκαναν τον γύρο όλου του κόσμου, και μόλις τώρα, ύστερα από πολλή δουλειά, έγιναν πράσινες. H επιτυχής τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν υστέρησε από την έγκαιρη και εποικοδομητική κριτική μας, αλλά από τον εφησυχασμό, την αναποφασιστικότητα και την ανοργανωσιά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω όμως, ότι τώρα που βρισκόμαστε λιγότερο από 90 ημέρες πριν από τους Αγώνες, οφείλουμε όλοι να αφήσουμε την κριτική και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να είμαστε την κατάλληλη ώρα έτοιμοι να διοργανώσουμε τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ. Να δουλέψουμε ενωμένοι, για να πετύχουμε. Και έχουμε αποδείξει ότι οι Έλληνες, όταν δουλεύουμε ενωμένοι, καταφέρνουμε τα πάντα.

Ωστόσο, αυτή η κριτική έδωσε την ευκαιρία σε ξένα MME να αναδείξουν το θέμα της καθυστέρησης των έργων, με αποτέλεσμα να εκτίθεται καθημερινά η χώρα.

Πρώτον, υπάρχει καθυστέρηση στα έργα και έχουμε υπερβεί τα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την γνωρίζει η ΔΟΕ, την γνωρίζει όλη η Ελλάδα, την γνωρίζει όλος ο κόσμος, εκτός από ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι χίλιες φορές καλύτερο να αναγνωρίζεις την πραγματικότητα και να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, παρά να την αποκρύπτεις και να επιχειρείς να μετατρέψεις το άσπρο σε μαύρο. Δεύτερον, αν πράγματι οι ρυθμοί υλοποίησης των έργων ήταν κατά το παρελθόν αυτοί που έπρεπε, είναι σίγουρο ότι το έδαφος για την κακόπιστη κριτική εις βάρος της χώρας μας και της ικανότητάς της να διοργανώσει αυτούς τους Αγώνες, δεν θα ήταν πρόσφορο. Τώρα που τα έργα επιταχύνονται, δεν είναι τυχαίο ότι τα δημοσιεύματα των διεθνών MME, για τα Ολυμπιακά έργα, είναι εγκωμιαστικά για τη χώρα μας. Τρίτον, η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδας είναι η εθνική ενότητα και η συμμετοχή όλων μας για επιτυχή και ασφαλή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Να κάνουμε καλούς και ασφαλείς Αγώνες. Να γεμίσουμε τα γήπεδα. Να δημιουργήσουμε μεγάλα μεταολυμπιακά οφέλη για τη διεθνή εικόνα της χώρας, τον τουρισμό μας, τις επιχειρήσεις μας, όλους τους Έλληνες πολίτες. Πρέπει όλοι μας να δώσουμε το καλύτερο μας εαυτό για να κερδίσουμε το τελευταίο, το πιο καθοριστικό στοίχημα για την Ελλάδα και την εθνική μας υπερηφάνεια.
Θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας
Την ανάγκη να έχει η νέα κυβέρνηση μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης της οικονομίας επικαλείται η κυρία Πετραλιά για να δικαιολογήσει την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να ζητήσει απογραφή από την Κομισιόν. Και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

H αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι λέτε πως παραλάβατε την οικονομία σε κακή κατάσταση, με στόχο να αποφεύγετε να εκπληρώσετε τις πολλές σας προεκλογικές δεσμεύσεις, οι οποίες συνεπάγονται παροχές.

Παραλάβαμε μια Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Τα δημόσια οικονομικά με μεγαλύτερα ελλείμματα και χρέη από ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εμφανίσει στον ελληνικό λαό. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν στη Βουλή ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είναι καταλυτικά. Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Είναι δέσμευσή μας η ειλικρίνεια και η διαφάνεια. Και τη δέσμευσή μας αυτήν την υλοποιούμε. Κάθε σοβαρή νέα διοίκηση είτε χώρας, είτε μικρής επιχείρησης, είτε μιας εφημερίδας, το πρώτο που αποζητά είναι να μάθει σε πλήρη έκταση την πραγματική οικονομική κατάσταση. Σήμερα ξέρουμε ποια είναι η πραγματική και όχι η πλασματική θέση της Ελλάδας. Διαμορφώνουμε το κατάλληλο μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα υλοποιήσουμε όλες μας τις προεκλογικές δεσμεύσεις μέχρι το τέλος της πρώτης τετραετίας. Προχωράμε με νοικοκύρεμα, με περιορισμό της σπατάλης και της αδιαφάνειας, με σχέδιο και πρόγραμμα, με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Το βάρος μας θα πέσει στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, στην επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της οικονομίας, στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

H κυβέρνηση χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο την κρίση στην Εκκλησία ή παρενέβη με καθυστέρηση; Μήπως θα έπρεπε να έχει κινηθεί νωρίτερα;

Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, πίστευε ότι τα κόμματα θα πρέπει να αποφεύγουν να ανακατεύονται στα εσωτερικά θέματα της Εκκλησίας, και η Εκκλησία με τα θέματα της πολιτικής. Σήμερα, ως αντιπολίτευση, μας εγκαλεί γιατί δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά της Εεκκλησίας. Είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι τελικά θέλει το ΠΑΣΟΚ. H κυβέρνηση, όταν της ζητήθηκε και από τις δύο πλευρές να αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, την ανέλαβε. Επιδίωξή μας είναι να δοθεί μια ενωτική λύση, μέσα σε ένα πλαίσιο που καθορίζεται από την πιστή εφαρμογή των νόμων του ελληνικού κράτους, τους οποίους κανένας δεν πρέπει να αγνοεί. Πιστεύω και ελπίζω η πρωτοβουλία αυτή να έχει θετικό αποτέλεσμα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “