«Δεσμευόμαστε από τον νόμο»

«H κυβέρνηση θα εφαρμόσει τον νόμο». Αυτό δηλώνει κατά τρόπο σαφή και λακωνικό η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, που σημαίνει ότι θα υπογράψει τα διατάγματα για τους διορισμούς των νέων μητροπολιτών. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν παρενέβη μέχρι σήμερα στη διαμάχη των δύο Εκκλησιών και ότι σέβεται εξίσου και τις δύο πλευρές.

«H Κύπρος θα έχει και άλλη ευκαιρία», εκτιμά για το Κυπριακό η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία έχει τοποθετηθεί θετικά στο σχέδιο Ανάν. H υπουργός Παιδείας, που έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία, εκτιμά ότι κάποιες πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης μετά το «όχι» θα εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους στην κυπριακή ηγεσία, ωστόσο πιστεύει ότι πλέον η «Ευρώπη απορροφά τις συγκρούσεις οι οποίες κάποτε ήταν αιτία πολέμου».
Μετά την έκκληση του Πατριάρχη προς την Πολιτεία να μην προχωρήσει στην υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων, θεωρείτε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να το ξανασκεφτεί, ώστε να δώσει χρόνο στις δύο Εκκλησίες να βρουν τρόπους εξομάλυνσης των σχέσεών τους;

H κυβέρνηση δεν παρενέβη στη διαμάχη μεταξύ Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος. Αντιμετωπίζουμε και τις δύο πλευρές με τον ίδιο σεβασμό. H θέση μας είναι ότι ως κυβέρνηση δεσμευόμεθα από την αρχή της νομιμότητας. Θα εφαρμόσουμε τις διατάξεις του νόμου και πιστεύω ότι ουδείς έχει νόμιμο δικαίωμα να μας επικρίνει για τη στάση αυτή.

Πήρατε καθαρή θέση υπέρ του σχεδίου Ανάν. Μήπως ήσασταν ένα βήμα πιο πέρα από την επίσημη κυβερνητική θέση, που εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό;

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πλέον ανήκει η Κύπρος, τα θετικά σημεία του σχεδίου Ανάν δείχνουν πιο ισχυρά από τα αρνητικά. Αυτή ακριβώς ήταν και είναι η προσωπική μου άποψη. H διαμόρφωση συμμαχιών στα πλαίσια της Ένωσης θα μας επέτρεπε να αμβλύνουμε και να ελέγξουμε τις συνέπειες των αρνητικών πτυχών του σχεδίου Ανάν. Και γι’ αυτό πίστευα και πιστεύω ότι το σχέδιο ήταν και είναι μια καλή αφετηρία, ώστε μέσω πολιτικής διεργασίας, ειδικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά στοιχεία για την Κύπρο.

Το ηχηρό «όxι» των Ελληνοκυπρίων σάς θορύβησε; Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις ή «θα πέσουμε στα μαλακά», όπως κάποιοι υποστηρίζουν;

Είναι γεγονός ότι το «όχι» των Ελληνοκυπρίων προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στον διεθνή χώρο, διαμορφώνοντας ένα δύσκολο κλίμα. Όμως, ήδη οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης προς τη διεθνή κοινότητα, όπως προκύπτει και από τις ενέργειες που έγιναν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αρχή της εβδομάδας, δείχνουν ότι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις της επιλογής τού «όχι», είναι υπό έλεγχο.

Από τη μεγάλη πείρα σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάτε ότι θα δυσκολευτεί η Κύπρος στα πρώτα της ευρωπαϊκά βήματα, μετά τη στάση που κράτησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος;

Είναι πιθανόν ότι κάποιες από τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης θα δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις Συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εξάλλου, παρόμοιες καταστάσεις έχουν υπάρξει στο παρελθόν για άλλους ηγέτες. H Ευρώπη τελικά έχει καταφέρει, και αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της, ν’ απορροφά συγκρούσεις που σε άλλες εποχές αποτελούσαν στην κυριολεξία «αιτία πολέμου». Άλλωστε, η Ελλάδα ως συμπαραστάτις στις αποφάσεις της Κύπρου, θα αξιοποιήσει το σύστημα «συμμαχιών» και το πνεύμα συνεργασίας που υπάρχει στην Ένωση, έτσι ώστε η Κύπρος να μην έχει πολιτικά προβλήματα κατά την πρώτη περίοδο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιστεύετε ότι αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού ή πιστεύετε πως θα υπάρξει σύντομα και νέα ευκαιρία;

Ήδη, στη διεθνή κοινότητα γίνεται συζήτηση σχετικά με το να επανατεθεί το ζήτημα. Εκτιμώ ότι τελικά, και με τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε μαζί με την Κύπρο, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουμε μεσοπρόθεσμα να έχουμε μια νέα ευκαιρία.
ΓΙΑ ΤΟ 2005-2006 «Διορισμοί εκπαιδευτικών, 60% από ΑΣΕΠ και 40% από αναπληρωτές»
Στόχος μας είναι να στηρίξουμε το δικαίωμα των νέων στη γνώση αλλά και στην απασχόληση δηλώνει η υπουργός Παιδείας, ενώ για τους διορισμούς των αναπληρωτών – θέμα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα – τονίζει ότι το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 οι διορισμοί θα γίνονται κατά 60% από το ΑΣΕΠ και κατά 40% από τους αναπληρωτές, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός απορρόφησης των αναπληρωτών.

Τι θα γίνει με τους διορισμούς των αναπληρωτών; Τι θα κάνει τελικά το υπουργείο Παιδείας;

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγραμματισθέντα από την προηγούμενη κυβέρνηση, για το σχολικό έτος 2004-2005 οι διορισμοί θα γίνουν όπως ακριβώς είχαν προγραμματιστεί. Ποσοστό 75% θα είναι οι διοριστέοι του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και 25% από τους αναπληρωτές.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 οι διορισμοί θα γίνονται κατά 60% από τους διοριστέους του ΑΣΕΠ και κατά 40% από τους αναπληρωτές. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούμε ότι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός απορρόφησης των αναπληρωτών.

H νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του τρόπου εξετάσεων στα AEI, πότε θα είναι έτοιμη;

Όλα τα θέματα μείζονος σημασίας θα αποτελέσουν αντικείμενο του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο. Περιμένουμε τη συνεισφορά σε αυτόν τον διάλογο του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας και ειδικά για το θέμα των εξετάσεων πιστεύω ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί τόσο τους μαθητές και τους γονείς τους όσο και την εκπαιδευτική κοινότητα σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πάντως αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι καταργούνται οι Πανελλήνιες Εξετάσεις της B’ Λυκείου, αρχής γενομένης από το 2005.

Ετοιμάζετε κάποια μεγάλη τομή στο εκπαιδευτικό σύστημα; Να περιμένουμε κάποια έκπληξη το προσεχές διάστημα;

Είπα και στις προγραμματικές δηλώσεις μου και έχω τονίσει ότι στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας είναι αναγκαίο να γίνουν προσεκτικά και μελετημένα βήματα, όχι να υιοθετούνται μέτρα – φωτοβολίδες που αποσκοπούν στον εντυπωσιασμό χωρίς να συμβάλλουν στην ουσιαστική βελτίωση της Παιδείας. Άλλωστε, τομή για εμάς αποτελεί η πρωτοβουλία μας για τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία.

Θέλω να τονίσω ότι παρόμοιος διάλογος γίνεται αυτή τη στιγμή στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ώστε η Παιδεία αλλά και η συνακόλουθη εκπαίδευση να στηρίζουν τις προοπτικές του μέλλοντος των νέων ανθρώπων. Ζητήματα όπως η ενίσχυση του περιεχομένου της Παιδείας, προκειμένου να διαμορφωθούν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, συστήματα επαγγελματικού προσανατολισμού και διά βίου εκπαίδευσης, σύνδεση της απασχόλησης με την εκπαιδευτική διαδικασία υπό το φως της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, είναι στο επίκεντρο των νέων αναζητήσεων. Πρέπει να διατηρήσουμε το κοινωνικό μοντέλο στην Ευρώπη, σε μια εποχή ύφεσης και μεγάλου ανταγωνισμού, γι’ αυτό και πρέπει να στηρίξουμε το δικαίωμα των νέων στη γνώση, αλλά και στην απασχόληση.
Οι ακραίες κινήσεις στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού θα προκαλούσαν κραδασμούς
«Βασική μας αρχή είναι η αξιοκρατία», λέει η κ. Γιαννάκου στην ερώτηση που αφορά διαμαρτυρίες από τα κομματικά στελέχη της N.Δ., ότι «οι υπουργοί τούς έχουν γυρίσει την πλάτη»

Κυβερνάτε σχεδόν δύο μήνες και ήδη εκδηλώνονται έντονες διαμαρτυρίες από την κομματική σας βάση. Κομματικά στελέχη επικρίνουν τους υπουργούς ότι τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Τί συμβαίνει πραγματικά;

H συνεργασία της κυβέρνησης με την κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας είναι πάντα ενεργή. Υποστηρίξαμε προεκλογικά και το επιβεβαιώνουμε τώρα, ότι η βασική μας αρχή είναι η αξιοκρατία. Σε πολιτικές θέσεις όπου κατά πάγια τακτική η εκάστοτε κυβέρνηση ορίζει πρόσωπα, όσες επιλογές έγιναν μέχρι τώρα δείχνουν ότι παράλληλα κυριάρχησε το στοιχείο της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας, προκειμένου τα στελέχη αυτά να συμβάλλουν στο κυβερνητικό έργο.

«Προσεκτικά»

Πάντως, δεδομένου του καθεστώτος κομματισμού που είχε δημιουργήσει η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οφείλω να τονίσω την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση του κρατικού μηχανισμού. Το κράτος έχει συνέχεια. Δεν μπορούμε ούτε «να κατεβάσουμε ρολά» μέχρι να επαναφέρουμε την αξιοπιστία και την αξιοκρατία στην στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και ούτε με ακραίες κινήσεις να προκαλέσουμε κραδασμούς στην κρατική λειτουργία, λόγω αντιδράσεων ή άλλων συμπεριφορών, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “