Πρωτοβουλίες τώρα για μια νέα ευκαιρία

Μία ημέρα μετά το ηχηρό «όχι» των Κυπρίων στο σχέδιο Ανάν, η δήμαρχος Αθηναίων καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν σύνεση και ψυχραιμία, ώστε με νηφαλιότητα να εκτιμηθεί πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δημιουργία μιας νέας ευκαιρίας για την οριστική επίλυση του Κυπριακού.

H κ. Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παρερμηνευτεί η αρνητική ψήφος των Κυπρίων διότι, όπως εξηγεί, το μεγάλο ποσοστό τού «όχι» δεν σημαίνει απόρριψη της κοινής προοπτικής των δύο κοινοτήτων ούτε άρνηση των Ελληνοκυπρίων για επανένωση της νήσου.
H δήμαρχος Αθηναίων εκτιμά ότι ο χρόνος δεν ήταν επαρκής και ο διάλογος που έγινε δεν επιδίωξε την ενημέρωση σε βάθος και τονίζει με έμφαση: Χάθηκε μια ευκαιρία, αλλά πρέπει να ξεκινήσει μια καινούργια προσπάθεια.

Κυρία Μπακογιάννη, μετά το ηχηρό «όχι» των Κυπρίων τι μέλλει γενέσθαι;

Χάθηκε μια ευκαιρία, πρέπει όμως τώρα να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια. Είναι σημαντικό να μην υπάρξουν παρερμηνείες του μηνύματος του δημοψηφίσματος. Το μεγάλο ποσοστό τού «όχι» δεν σημαίνει απόρριψη της κοινής προοπτικής των δύο κοινοτήτων στο νησί, δεν σημαίνει άρνηση της επανένωσης της νήσου. Κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει έναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος να στηρίζεται σε τρεις άξονες: Πρώτον, υπεράσπιση της θέσης της για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Δεύτερον, έμπρακτη προώθηση πολιτικών που συμβάλλουν στη συμβίωση με τους Τουρκοκυπρίους. Συμβίωση σημαίνει ότι τους διευκολύνουμε στην ενσωμάτωσή τους, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τρίτον, ενίσχυση της πολιτικής προσέγγισης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, οι οποίες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, βρίσκονται σε περίοδο αποκλιμάκωσης της έντασης και οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Από εκεί και πέρα ας μην έχουμε αυταπάτες: Έχουμε μπροστά μας δυσκολίες. Υπάρχουν πλέον προβλήματα που πρέπει να διαχειριστούμε τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο ευρύτερο διεθνές επίπεδο, που αφορούν τη θέση και τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους εμπλεκόμενους παράγοντες στη διαδικασία της λύσης του Κυπριακού.

Τι έφταιξε τελικά και οι Ελληνοκύπριοι έστρεψαν την πλάτη τους στο σχέδιο Ανάν; H έλλειψη σωστής ενημέρωσης, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, ή πράγματι το σχέδιο συνέφερε κυρίως την τουρκοκυπριακή πλευρά;

Δεν έχει νόημα να κάνουμε τώρα, μετά το δημοψήφισμα, τη συζήτηση αυτή. Θεωρώ ότι και ο χρόνος δεν ήταν επαρκής και ο διάλογος που έγινε δεν επεδίωξε την, σε βάθος, ενημέρωση.

Έπειτα από αυτό το αποτέλεσμα υπάρχει περιθώριο για δεύτερο δημοψήφισμα και με ποια διαδικασία μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει αυτή τη στιγμή για δεύτερο δημοψήφισμα. Πολύ περισσότερο να προσδιορίσει τη διαδικασία και το είδος της διαπραγμάτευσης που απαιτεί κάτι τέτοιο. Χρειάζεται σύνεση, νηφάλιος σχεδιασμός και ψύχραιμη αντιμετώπιση των όποιων εξελίξεων για να εκτιμήσουμε πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναπτυχθούν οι όποιες πρωτοβουλίες που μπορούν να δημιουργήσουν μια καινούργια ευκαιρία.

Ο Πρωθυπουργός επικρίθηκε ότι επέδειξε αδράνεια στη Λουκέρνη και στη συνέχεια πήρε ασαφή θέση για το ζήτημα, απέφυγε δηλαδή να πει ξεκάθαρα «ναι» ή ξεκάθαρα «όχι». Εσείς είστε ικανοποιημένη με τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος εκλήθη στη Λουκέρνη κυρίως για να συμπαρασταθεί στην κυπριακή πολιτική ηγεσία και όχι – και το τονίζω – για να διαπραγματευτεί η Ελλάδα. Όλα τα υπόλοιπα τα οποία ακούγονται, πιστεύω ότι στερούνται γνώσης. Οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης ήταν προσεκτικοί, μετριοπαθείς και πετυχημένοι. Απόδειξη αυτού είναι ότι δεν υπήρξαν στο σχέδιο λύσης του γενικού γραμματέα μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά και δεν επέτρεψαν να δημιουργηθούν στο εσωτερικό μέτωπο εντάσεις και πόλωση.

Ο κύριος Γ. Παπανδρέου βιάστηκε να πει «ναι» στο σχέδιο Ανάν, όπως τον κατηγορούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ή επέδειξε υπεύθυνη στάση υποστηρίζοντας την πολιτική του όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών;

Ο κ. Παπανδρέου πατούσε σε δύο βάρκες. Εξέφρασε καθαρά τη θέση του, υιοθετώντας μια υπεύθυνη στάση, ταυτοχρόνως όμως αναζητούσε «νομιμοποίηση» στη βάση του κόμματός του ασκώντας στείρα κριτική διαχειριστικού χαρακτήρα.

Οι αντιδράσεις ξένων παραγόντων και οι προσωπικές επικρίσεις που έχει δεχτεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Πρόεδρος της Κύπρου θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου;

Ας μην έχουμε αυταπάτες. H απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εξέφρασε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων βουλευτών, και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν σαφείς. Θα πρέπει σταδιακά η Κύπρος να επανακτήσει μία άμεση επαφή και σχέση εμπιστοσύνης με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία.

Πιστεύετε πράγματι ότι θα υπάρξουν αρκετές χώρες που θα σπεύσουν μετά το «όχι» να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος Ντενκτάς;

Φαίνεται ότι θα αναπτυχθεί μια κινητικότητα, αλλά ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί το εύρος και το επίπεδο των «αναγνωρίσεων» που πιθανόν να υπάρξουν. Προς το παρόν γνωρίζω μόνον τη δήλωση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από το πώς θα κινηθεί η τουρκική εξωτερική πολιτική και τι περιθώρια χρόνου θα δώσει ενδεχομένως για μια λύση παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τα ενδεχόμενα πάντως είναι όλα ανοιχτά.
Με καινούργια αντίληψη η κυβέρνηση Καραμανλή
Καινούργια αντίληψη στην άσκηση της εξουσίας έχει επιδείξει η κυβέρνηση της N. Δ. η οποία χαίρει εκτιμήσεως και αποδοχής από την πλειονότητα των πολιτών δηλώνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία παράλληλα εμφανίζεται αισιόδοξη για το δικό της έργο στον Δήμο και δηλώνει ότι οι πολίτες τον Ιούνιο θα δουν μια εντυπωσιακή διαφορά στην καθαριότητα και τις προσόψεις κτιρίων.

Είστε ικανοποιημένη από την μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης ή περιμένατε ο κ. Κώστας Καραμανλής να έχει κινηθεί σε κάποιους τομείς με διαφορετικό τρόπο;

Πιστεύω ότι εκφράζω το κοινό αίσθημα αν πω ότι η κυβέρνηση της N.Δ. και ο κ. Καραμανλής χαίρουν υψηλής εκτιμήσεως και αποδοχής ακόμα και από εκείνους που δεν μας ψήφισαν.

H κυβέρνηση παρουσιάζει μια καινούργια αντίληψη για την άσκηση της εξουσίας, χωρίς κομματικές εμπάθειες και φανατισμούς, με μετρημένες, τεκμηριωμένες και σοβαρές επιλογές. Υπάρχει βούληση για δουλειά και παραγωγή αποτελέσματος και αυτό φαίνεται. Σας υπενθυμίζω την ουδέποτε διαψευσθείσα δήλωση κορυφαίου αξιωματούχου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ότι, για παράδειγμα, στον τομέα των Ολυμπιακών Έργων σε δύο εβδομάδες παρατηρείται τώρα πρόοδος για την οποία πριν χρειαζόταν μήνες…

Κυρία Μπακογιάννη, έχετε ξεκινήσει μία φιλόδοξη καμπάνια για την καθαριότητα. Πότε οι Αθηναίοι θα δουν εντυπωσιακή διαφορά στην καθημερινότητά τους;

Την ώρα αυτή ο Δήμος Αθηναίων κάνει τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην ιστορία της πόλεως, στον τομέα της καθαριότητας: 235 οχήματα κάθε είδους (70 νέα απορριμματοφόρα έναντι τωρινού συνόλου 50, και 165 υπερσύγχρονα μηχανικά μέσα καθαρισμού), 2.235 επανεκπαιδευόμενοι εργαζόμενοι, 20% περισσότερα δρομολόγια για τον καθαρισμό της πόλης, ιδίως των γειτονιών, νέος κανονισμός καθαριότητας, σε συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης, και 500 νέοι δημοτικοί αστυνομικοί να τον εφαρμόσουν. Από τον Ιούνιο, τότε που όλα αυτά θα βρεθούν σε συνεργεία, η διαφορά θα είναι πράγματι εντυπωσιακή.

Με τις προσόψεις τι συμβαίνει; Πραγματικά πόσα κτίρια θα έχουν αλλάξει όψη μέχρι τους Ολυμπιακούς;

Έχουμε ήδη 1.100 κτίρια στο πρόγραμμα και 18-30 νέες αιτήσεις την ημέρα! Θα φτάσουμε, μέσα σε 8 μήνες, τα 1.500. Παράλληλα υλοποιείται το χορηγικό πρόγραμμα των πλατειών, όπου η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τον ιδιωτικό τομέα αναμορφώνει τις προσόψεις κτιρίων σε πέντε πλατείες της πόλης. Σημειώνω ότι στη Βαρκελώνη ανακαινίστηκαν 2.700, αλλά σε επτά χρόνια!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “