Στηρίζει την Kύπρο αλλά και... την Tουρκία

Προς τρεις κατευθύνσεις θα κινηθεί απο τη Δευτέρα η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Μετά το αναμενόμενο ηχηρό «όχι» στο σχέδιο Ανάν των Ελληνοκυπρίων, ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει μία σειρά πρωτοβουλιών ώστε η Αθήνα να περιορίσει, στον βαθμό που μπορεί, τις αναπόφευκτες συνέπειες της αρνητικής ψήφου.

H πρώτη κίνηση του κ. K. Καραμανλή είναι να καταστήσει σαφές προς όλο τον κυπριακό λαό, ότι Ελλάδα σέβεται και στηρίζει τις επιλογές του και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του. Επίσης θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες διπλωματικές και πολιτικές ώστε να εμποδίσει ενδεχόμενες αναγνωρίσεις από μουσουλμανικές χώρες του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. H μεγαλύτερη προσπάθεια θα γίνει ώστε να περιορισθεί η βέβαιη ενόχληση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κυπριακή πολιτική ηγεσία, η οποία δεν στήριξε, όπως ανέμεναν οι ξένοι παράγοντες, το σχέδιο. Στη χθεσινή του ομιλία ο Ππρωθυπουργός προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επανέλαβε με έμφαση το δόγμα του ότι «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται». Και πρόσθεσε: «Τα θετικά που υπάρχουν στο σχέδιο μπορεί να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η τελική ευθύνη ανήκει στους πολίτες της Κύπρου. H Ελλάδα θα σεβαστεί και θα στηρίξει την όποια απόφαση. Σε κάθε περίπτωση την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι στο πλευρό της Κύπρου». Ο κ. K. Καραμανλής υπεραμύνθηκε της τακτικής του να ανακοινώσει τη θέση της κυβέρνησής του επί του σχεδίου Ανάν, αφού προηγουμένως είχαν αποφασίσει όλα τα κυπριακά κόμματα, σημειώνοντας ότι θα εστερείτο ευθύνης η στάση που θα προκαλούσε αντιπαραθέσεις και ρήγματα ή θα αποσκοπούσε στην άσκηση πιέσεων για τον επηρεασμό της κρίσης των Κυπρίων πολιτών».

Συνέχιση πολιτικής Σημίτη. H δεύτερη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη για συνεχή βελτίωση των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία. Μία πολιτική που θα επιβεβαιωθεί κατά τη συνάντηση Καραμανλή – Ερντογαν στην Αθήνα στις 6 Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός χθες ήταν σαφης: «Σε κάθε περίπτωση επιμένουμε στη στρατηγική βελτίωσης και ενίσχυσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και αυτό ακριβώς επανέλαβα, ότι εμείς θέλουμε μία ευρωπαϊκή Τουρκία και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία που έχει χαράξει. Είπα και το επαναλαμβάνω ότι η γειτονική χώρα θα μας βρει συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθειά της που αποβλέπει στη σύγκλισή της με το συνταγματικό, το πολιτικό και το οικονομικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για το σχέδιο Ανάν. H τρίτη κίνηση της κυβέρνησης είναι η προσπάθειά της να μη μπει η λύση του Κυπριακού οριστικά στο ράφι. Θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να καλλιεργήσει διεθνώς την άποψη ότι το σχέδιο Αναν δεν θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία. Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε χθες να επισημάνει αυτή την πρόθεσή του λέγοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια «ώστε να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “