Θα υπάρξει κι άλλη ευκαιρία για το Kυπριακό

Θα συμπαρασταθούμε με κάθε τρόπο στους Κυπρίους, ώστε ακόμη και αν πουν «όχι» στο σχέδιο Ανάν, να μην υπάρξουν τετελεσμένα στο νησί. Αυτό δηλώνει με τη συνέντευξή του στα «NEA», ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπης Παυλόπουλος και, όταν ερωτάται για το ενδεχόμενο διεξαγωγής και δεύτερου δημοψηφίσματος, απαντά με έμφαση ότι στη διεθνή ζωή δεν υπάρχει μία και μόνο ευκαιρία.

Ο κ. Π. Παυλόπουλος ετοιμάζεται για την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου που φέρει η νέα κυβέρνηση στη Βουλή και αφορά σε αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση. Φιλοδοξεί ότι σύντομα οι πολίτες θα δουν σημαντικά αποτελέσματα στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.
Ο Πρωθυπουργός δέχεται επικρίσεις ότι απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, για το σχέδιο Ανάν ουσιαστικά είπε μισό «ναι». Μήπως η λογική «να μη δυσαρεστήσω κανέναν» σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν είναι η ενδεδειγμένη;

Μα, δεν είχε καμία τέτοια λογική ο Πρωθυπουργός. Προσπάθησαν να δείξουν ότι είχε μια τέτοια λογική εκείνοι οι οποίοι εμφανίζονται ως υποστηρικτές της θέσης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε να πει «ναι», προκαταλαμβάνοντας την κοινή γνώμη στην Κύπρο.

H θέση του Πρωθυπουργού ήταν εντελώς διαφορετική και πολύ περισσότερο υπεύθυνη. Και εξηγούμαι: είμαστε όλοι σύμφωνοι σε ό,τι η Κύπρος αποφασίσει κι εμείς συμπαριστάμεθα. Τούτο σημαίνει ότι πρέπει ν’ αφήσουμε ανεπηρέαστο τον κυπριακό λαό να αποφασίσει, και εμείς να του αποδείξουμε ότι θα του συμπαρασταθούμε οποιαδήποτε κι αν είναι η απόφασή του. Αυτό είπε ο κ. Καραμανλής, δηλαδή ότι εφόσον πει «ναι» ο κυπριακός λαός, τα θετικά στοιχεία του σχεδίου Ανάν μπορούν να υπερτερήσουν των αρνητικών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου. Όπως κι αν ακόμη ο κυπριακός λαός πει το «όχι», έχουμε τη δύναμη και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς ως Ελλάδα να στηρίξουμε τον κυπριακό λαό.

H κυβέρνησή σας κατηγορείται από το ΠΑΣΟΚ ότι επέδειξε αδράνεια και αμηχανία στη Λουκέρνη αλλά και μετά, από τον φόβο του πολιτικού κόστους.

Δεν θα ήθελα να γυρίσω πίσω. Αλλά αν ισχυρίζονται αυτά στο ΠΑΣΟΚ, καλό θα ήταν να κοιτάξουν τη συμπεριφορά τους σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία της Νέας Υόρκης, όταν αφέθηκε χωρίς εκπροσώπηση από την ελληνική κυβέρνηση το μεγάλο θέμα της Κύπρου. Κατά τα λοιπά, και στη Λουκέρνη έγιναν προσπάθειες που απέδωσαν, όπως αποδεικνύουν άλλωστε και οι βελτιώσεις που έγιναν στο σχέδιο Ανάν και όπως έχει αναγνωρίσει η κυπριακή ηγεσία.

Πέραν τούτου δεν μας ενδιαφέρει τι λένε στο ΠΑΣΟΚ. Όταν ο ελληνικός λαός και πολύ περισσότερο ο λαός της Κύπρου και οι πολιτικές ηγεσίες στην Κύπρο γνωρίζουν και αναγνωρίζουν την προσφορά της κυβέρνησης Καραμανλή και του Πρωθυπουργού προσωπικώς, τότε περιττεύουν οι μικροκομματικές κραυγές αγωνίας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει έντονη συζήτηση στο παρασκήνιο το τελευταίο 24ωρο για το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος στην περίπτωση του «όχι».

H ερώτησή σας, υποθέτω, αφορά όχι μόνο στο θέμα του ενδεχόμενου δεύτερου δημοψηφίσματος αλλά και γενικότερα αν θα ανοίξει το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού από πλευράς ΟΗΕ και διεθνώς στην περίπτωση που το δημοψήφισμα οδηγηθεί στο «όχι». Επαναλαμβάνω αυτό που έχει τονίσει και ο κ. Μολυβιάτης, ότι στη διεθνή ζωή δεν υπάρχει μία και μόνο ευκαιρία και ότι το Κυπριακό λόγω της φύσης του θα απασχολήσει και τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα. Πέραν τούτου, είναι χρέος της χώρας μας να συμπαρασταθεί ενεργά στην Κύπρο ώστε σε κάθε περίπτωση να μην παγιωθούν τετελεσμένα στο νησί.

Κύριε υπουργέ, η πρώτη πράξη ουσιαστικά της κυβέρνησής σας είναι η ψήφιση του δικού σας νομοσχεδίου για τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση. Να υποθέσω ότι αυτή είναι η υλοποίηση της προεκλογικής σας δέσμευσης για επανίδρυση του κράτους;

Ακριβέστερα, είναι ένα από τα νομοσχέδια με βάση τα οποία θα επιχειρηθεί η «επανίδρυση του κράτους», με την έννοια η οποία διαμορφώνεται μέσα από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα. Το όλο εγχείρημα προϋποθέτει διαφορετικές φάσεις.

Πότε οι πολίτες θα δουν τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των μέτρων;

Υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα και αποτελέσματα που θα φανούν αργότερα, και θα εξαρτηθούν, όπως σας είπα, και από την αποτελεσματική εφαρμογή του νομοσχεδίου. Παραδείγματος χάριν, άμεσα θα φανούν τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την προθεσμία μέσα στην οποία οφείλει να απαντά η Διοίκηση όταν έχει δέσμια αρμοδιότητα, όπως επίσης στην περίπτωση που οφείλει να απαντά ύστερα από αίτηση του διοικούμενου. Άμεσα επίσης είναι τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του έργου του Συνηγόρου του Πολίτη.

Από εκεί και πέρα η μείωση των υπογραφών, τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία των «Ολοκληρωμένων συναλλαγών», αυτά θα χρειαστούν κάποιο χρόνο. Πλην όμως και γι’ αυτά θα υπάρχουν ευεργετικές επιπτώσεις για τις σχέσεις κράτους και πολίτη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Στον ένα μήνα που βρίσκεστε στην κυβέρνηση, υπάρχει εντύπωση ότι το κόμμα σας διστάζει να κυβερνήσει. Αποφεύγει ν’ ανοίξει θέματα, ν’ αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες. Γιατί; Φοβόσαστε ενδεχομένως απώλειες στις εκλογές από κάποιες κινήσεις που θα σας φέρουν αντιμέτωπους με μεγάλες ομάδες πολιτών;

Νομίζω πως το αντίθετο συμβαίνει. Κάθε άλλο, έχουμε ανοίξει πολλά θέματα και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο για το οποίο συζητήσαμε προηγουμένως. Φέρνει, νομίζω, σημαντικές δομές και βεβαίως δεν φοβόμαστε τις συγκρούσεις, ούτε υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος.

Με τους συμβασιούχους τι θα γίνει τελικά;

Το θέμα των συμβασιούχων το ανοίξαμε εμείς, ενώ το είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις να λιμνάζει τόσα χρόνια. Δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, θα δώσουμε τη σωστή λύση.

Κομματικά στελέχη σας υποστηρίζουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στη βάση του κόμματος γιατί δεν αξιοποιήσατε ακόμη σε θέσεις μικρές ή μεγάλες κομματικούς που περίμεναν επί χρόνια τη δικαίωσή τους με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχει καμία τέτοια δυσαρέσκεια. Μεμονωμένες φωνές μπορεί να υπάρχουν. Πλην όμως, το μέγιστο τμήμα της κομματικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας έχει την ίδια νοοτροπία που καλλιέργησε ο Κώστας Καραμανλής και την οποία υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση. Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, κι εκείνων που μας ψήφισαν κι εκείνων που δεν μας ψήφισαν.
Έχει διασφαλιστεί η ασφάλεια των Αγώνων
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τους καλύτερους και τους ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες» δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος.

Τελικά, ήταν λάθος οι δηλώσεις ορισμένων υπουργών για καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα που είχαν ως αποτέλεσμα να προκαλέσουν σωρεία δημοσιευμάτων, με κορυφαίο το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στους «Times»;

Οφείλω να διευκρινίσω ότι τέτοια δημοσιεύματα, όπως αυτό που είδατε στους «Times», υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή επί κυβερνήσεως Σημίτη. Άρα, δεν είναι οι δηλώσεις των υπουργών οι οποίες προκάλεσαν τα δημοσιεύματα αυτά. Είναι οι ίδιες οι καθυστερήσεις που προκαλούν τα δημοσιεύματα αυτά. Πρέπει να σας πω ότι οι δηλώσεις των υπουργών έγιναν με πάρα πολλή φειδώ, μόνο και μόνο για να γνωρίζει ο πολίτης γιατί υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις. Πάντως, όπως και να έχει το πράγμα, με την προσπάθεια της κυβέρνησης τα έργα θα τελειώσουν στον χρόνο τους και η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχει πλήρως διασφαλιστεί. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τους καλύτερους και τους ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας το πάρουν απόφαση όλοι οι καλοθελητές, μέσα κι έξω από την Ελλάδα.
Οι παρεούλες δεν είναι χαρακτηριστικό του Πρωθυπουργού
Ο υπουργός, που ανήκει στο στενό επιτελείο του κ. K. Καραμανλή που λαμβάνει τις σημαντικές αποφάσεις, όταν ερωτάται για τον τρόπο λειτουργίας του Πρωθυπουργού επισημαίνει ότι «οι παρεούλες δεν είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του Πρωθυπουργού».

Υπάρχει εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει ακόμη το παιχνίδι. Συνεχίζει να επαναλαμβάνει τις αποφάσεις και ουσιαστικά να κυβερνά με το στενό επιτελείο που είχε δίπλα του και την περίοδο της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, εσάς, τον κ. Σιούφα, τον κ. Ρουσόπουλο, τον κ. Μολυβιάτη στα εξωτερικά και τον κ. Μεϊμαράκη στα εσωτερικά;

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του Κώστα Καραμανλή, ήδη από την εποχή που ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι δεν είχε δίπλα του παρεούλες. Αξιοποιούσε όλους σύμφωνα με τις ικανότητές τους. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Απλά η επικαιρότητα η οποία αφορά το κυβερνητικό έργο κάνει τον Πρωθυπουργό να συνεργάζεται κάπως περισσότερο με ορισμένους υπουργούς. Πλην όμως, υπάρχει συνεργασία με όλους, και μάλιστα πάρα πολύ καλή συνεργασία. H συνεργασία αυτή μπορεί να γίνεται ακόμη και από το τηλέφωνο, δεν είναι ανάγκη να είναι προσωπική.

Το ξανατονίζω, λοιπόν, η επικαιρότητα δείχνει τις προσωπικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού, όχι κατ’ ανάγκη όμως και τις συναντήσεις που δεν χρειάζονται προσωπική επαφή. Για να τελειώνουμε: οι παρεούλες δεν είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του Πρωθυπουργού.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “