Kλειστά χαρτιά ώς το παρά πέντε

Μάταια περίμεναν οι κορυφαίοι υπουργοί ότι θα άκουγαν πρώτοι τη θέση του προέδρου τους για το σχέδιο Ανάν, στη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αφού ο Πρωθυπουργός κράτησε και πάλι κλειστά τα χαρτιά του.

«Περίπου ναι» προσανατολίζεται να πει ο K. Καραμανλής, κάτι το οποίο θα έχει δύο αναγνώσεις και θα μπορεί να ερμηνευθεί ακόμα και ως ουδέτερη στάση. Δηλαδή, αναμένεται να σταθεί στα θετικά σημεία, αλλά να καταλήξει λέγοντας ότι τον τελευταίο λόγο έχει η Κύπρος και η Ελλάδα θα στηρίξει τις επιλογές της.
Περιορίστηκαν σε μία… πεντάλεπτη ενημέρωση από τον Πέτρο Μολυβιάτη για τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου Ανάν. Το συμπέρασμα που αποκόμισαν είναι πως ο κ. Καραμανλής προσανατολίζεται στο να πει… περίπου ναι, το οποίο θα έχει δύο αναγνώσεις – και θα μπορεί να ερμηνευθεί ακόμα και ως ουδέτερη στάση. Δηλαδή, θα σταθεί στα θετικά σημεία και θα καταλήξει λέγοντας ότι τον τελευταίο λόγο έχει η Κύπρος και η Ελλάδα θα στηρίξει τις επιλογές της.

Με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, η νέα κυβέρνηση δεν θα έρθει αντιμέτωπη με τους Αμερικανούς που πιέζουν για το «ξεκάθαρο ναι» και ταυτόχρονα δεν θα δυσαρεστήσει την κοινή γνώμη, που στην πλειονότητά της έχει ψηφίσει «όχι». Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένα στελέχη της N.Δ. που δεν αποκλείουν ο κ. K. Καραμανλής να αιφνιδιάσει στο Συμβούλιο Αρχηγών και αφού στην τοποθέτησή του επισημάνει με έμφαση όλα τα αρνητικά σημεία του Σχεδίου στο τέλος να πει ξεκάθαρα «ναι». Δεν αποκλείεται να συμβεί αυτό, ωστόσο θα ήταν έκπληξη, έλεγε χθες κυβερνητικό στέλεχος και πρόσθετε ότι «ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη θα ήταν να πει “όχι”, διότι μια τέτοια κίνηση θα άλλαζε όλους τους μέχρι σήμερα προσανατολισμούς μας στην εξωτερική πολιτική και θα ανέτρεπε τις συμμαχίες τις οποίες επί χρόνια οικοδομούμε».

Πάντως υπάρχουν κάποιοι βουλευτές και αρκετά στελέχη της σκληρής πτέρυγας που θα επιθυμούσαν μια τέτοια «ηρωική», όπως την αποκαλούν, στάση του προέδρου με την οποία, όπως χαρακτηριστικά λένε, «θα συγκινούσε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και των Κυπρίων».

Συμπεράσματα

Πάντως, από τη στάση που τήρησε μέχρι σήμερα ο κ. K Καραμανλής στο πρώτο κρίσιμο θέμα το οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί, βγαίνουν τα πρώτα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να κυβερνήσει. Είναι προφανές πια ότι την εξωτερική πολιτική της χώρας θα την ασκήσει σε όλα τα θέματα ο ίδιος. H επιλογή στο υπουργείο Εξωτερικών του έμπιστου συνεργάτη και δασκάλου του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, του κ. Π. Μολυβιάτη, δεν ήταν τυχαία. Ήθελε σ’ αυτήν τη θέση ένα πρόσωπο που δεν επρόκειτο να παίρνει πρωτοβουλίες και να κάνει κινήσεις ερήμην του.

Δεν είναι όμως μόνο τα εξωτερικά θέματα τα οποία θα χειριστεί προσωπικά. Κορυφαία στελέχη της N.Δ. εκτιμούν ότι με τον ίδιο τρόπο θα κινηθεί σ’ όλα τα μείζονα θέματα της χώρας και αυτό καταδεικνύεται από την απόφασή του να κρατήσει ο ίδιος το υπουργείο Πολιτισμού, που είναι το υπουργείο των Ολυμπιακών Αγώνων. «Είναι σίγουρο ότι αμέσως μόλις κλείσει με τον όποιο τρόπο ο κύκλος του Κυπριακού, ο Πρωθυπουργός θα ασχοληθεί προσωπικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους χειρισμούς του στα κρίσιμα ζητήματα της διοργάνωσης ελάχιστοι θα τους γνωρίζουν».

Στελέχη της N.Δ. εκτιμούν ότι αυτό το στυλ διακυβέρνησης έχει συν και πλην. Τα συν είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα επιβάλει την παντοδυναμία του σ’ όλα τα επίπεδα και θα ενισχύσει την εικόνα του ισχυρού κυβερνήτη στους πολίτες. Το αρνητικό είναι ότι στο κάθε λάθος θα εισπράττει ο ίδιος όλο το κόστος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “