Mάχη «πόρτα-πόρτα» μέχρι τις 7 του Mάρτη

«Ο Γιώργος Παπανδρέου άλλαξε το σκηνικό που δημιούργησε η N.Δ. τα προηγούμενα χρόνια» τονίζει στα «NEA» η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για νικητές και ηττημένους στην τηλεοπτική αναμέτρηση της Πέμπτης».

H υπουργός σημειώνει ωστόσο ότι ο Γ. Παπανδρέου «ήταν πειστικός, είχε άνεση και απέδειξε ότι γνωρίζει καλά τα προβλήματα και δεν φοβάται να δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα», ενώ συντάσσεται με την άποψη ότι η συζήτηση θα έπρεπε να είναι πιο ζωντανή και να μην κινείται σε τέτοια ασφυκτικά πλαίσια.
Αναφερόμενη στη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τους κ.κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο λεεi ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ενωμένο, δυνατό και διευρυμένο κόμμα» και εκφράζει την αισιοδοξία της ότι θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές.

H N.Δ. προηγήθηκε σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Γιατί πιστεύετε ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι;

Οι εκλογές της 7ης Μαρτίου είναι σίγουρα οι πιο δύσκολες των τελευταίων χρόνων. H Νέα Δημοκρατία παίζει το τελευταίο της χαρτί στην κάλπη, αφού η ηγεσία της γνωρίζει ότι μία τέταρτη συνεχόμενη εκλογική ήττα θα αλλάξει για πάντα τους συσχετισμούς στο πολιτικό και το κοινωνικό πεδίο. Έχω λοιπόν την εντύπωση ότι αυτή τη φορά επέλεξαν να περιχαρακωθούν στον πιο συντηρητικό κοινωνικό και πολιτικό χώρο και να επενδύσουν σε μία τετραετία σκανδαλολογίας και ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης, με στόχο να μεγιστοποιήσουν τη συσπείρωσή τους και να δώσουν στους ψηφοφόρους την αίσθηση της παλινόρθωσης που δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Σε κάποιο βαθμό τα κατάφεραν, σε κάποιο βαθμό συσκότισαν τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η αυριανή κυβέρνηση. Σε κάποιο βαθμό, και λόγω και των δικών μας λαθών και παραλείψεων, κατάφεραν να πείσουν ένα κομμάτι του ελληνικού λαού ότι πρέπει να τους δώσει μία ψήφο διαμαρτυρίας, μία ψήφο όχι θετική για τη N.Δ., αλλά μία ψήφο τιμωρίας για το ΠΑΣΟΚ.

Πιστεύω όμως ότι καθώς πλησιάζουμε στις κάλπες, όλη αυτή η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πέσει και πάλι στο κενό. Ο πολίτης νιώθει ποιοι είναι εκείνοι που έχουν να προτείνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, ο πολίτης νιώθει ποιοι έχουν την εμπειρία και το σχέδιο για να προχωρήσουμε ως χώρα μέσα στο όλο και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης. Ο πολίτης αντιλαμβάνεται ποιοι είναι εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα στις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων. Ο πολίτης διαισθάνεται ποιοι είναι εκείνοι που αναγνωρίζουν τις θυσίες, ποιοι είναι εκείνοι που θα είναι δίπλα του και μετά τις εκλογές.

Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία σχεδόν τρεις μονάδες.

Δεν θυμάμαι αναμέτρηση τα τελευταία χρόνια χωρίς προβάδισμα της N.Δ. στις δημοσκοπήσεις. Δεν θυμάμαι επίσης αναμέτρηση που το ΠΑΣΟΚ να μην ανέτρεψε στις κάλπες αυτό το προβάδισμα.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, δυνατό και διευρυμένο»
«H παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου άλλαξε το σκηνικό που είχαν διαμορφώσει με μεγάλες προσπάθειες στη Νέα Δημοκρατία, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα», σημειώνει η κ. Βάσω Παπανδρέου όταν ερωτάται κατά πόσον ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει ό,τι μπορεί για να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες νίκης του κυβερνώντος κόμματος.

H συνεργασία με τους Μάνο και Ανδριανόπουλο σάς δημιουργεί αμηχανία;

Είμαστε ανοικτό κόμμα. Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε μία πρόσκληση, στην οποία ανταποκρίθηκαν στελέχη και από τα αριστερά και από τα δεξιά. Αναρωτιέμαι αν ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να βρει μία ανάλογη ανταπόκριση.

Τι λέτε σε εκείνους τους ψηφοφόρους σας που διαφωνούν με την αμφιλεγόμενη διεύρυνση;

Τους λέω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό και διευρυμένο.
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ «Θα προτιμούσα μία συζήτηση πιο ουσιαστική»
«Υπερβολική διάσταση» δόθηκε στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των αρχηγών, υπογραμμίζει η κ. Βάσω Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν έγινε με ευθύνη μόνο των κομμάτων». Όλες τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκε εξαντλητικά ο τύπος εις βάρος της ουσίας, σημειώνει.

Πώς κρίνετε τους αρχηγούς;

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πειστικός, είχε άνεση και απέδειξε ότι γνωρίζει καλά τα προβλήματα και δεν φοβάται να δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα. Αντίθετα ο Κώστας Καραμανλής παρέμεινε σταθερός στην τακτική να υπόσχεται τα πάντα, χωρίς να εξηγεί πώς θα τα υλοποιήσει.

Βεβαίως, σε μία τέτοιου είδους τηλεμαχία, με τη συμμετοχή των πέντε πολιτικών αρχηγών, που έχει θετικά αλλά και αρνητικά, δεν είναι δυνατόν να μιλήσει κανείς για νικητές. Εγώ θα προτιμούσα μία συζήτηση περισσότερο ζωντανή, ουσιαστική, εξαντλητική όσον αφορά την ανάδειξη θέσεων, προτάσεων και προγραμμάτων. Ο χρόνος όμως ήταν περιορισμένος και λογικά, αφού έπρεπε να μιλήσουν πέντε πολιτικοί αρχηγοί, ο καθένας από τους οποίους προσπάθησε να δώσει το στίγμα του, αλλά δεν ήταν δυνατόν να δώσει απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα.

Πιστεύετε ότι αυτή η αναμέτρηση θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

Παρά τη δύναμή της, η τηλεόραση δεν κρίνει τις εκλογές. Οι εκλογές κρίνονται πόλη πόλη, χωριό χωριό και σπίτι σπίτι. Πρέπει όλοι στο ΠΑΣΟΚ να καταλάβουμε ότι κάθε ώρα που απομένει έως τις 7 του Μάρτη είναι σημαντική και δεν πρέπει να χαθεί. Για να νικήσουμε, πρέπει να πείσουμε. Και για να πείσουμε πρέπει να μιλήσουμε στον κάθε πολίτη ξεχωριστά και να δεσμευθούμε για λύσεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “