Mαζεύουν άρον - άρον το πρόγραμμα

Άρον – άρον αναγκάστηκαν χθες στη N.Δ., κάτω από τις καθολικές αντιδράσεις εργαζομένων και συνταξιούχων σε όλη τη χώρα, να προχωρήσουν σε νέες ερμηνείες βασικών σημείων του προγράμματός της, αντιστρέφοντας σε πολλές περιπτώσεις το νόημα των προτάσεων που περιλαμβάνει.

Παράλληλα, έσπευσαν να αναιρέσουν τα περί πλήρους εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου Σιούφα, προκειμένου να διαψεύσουν τα σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων.

Στο επιτελείο της Ρηγίλλης επικρατούσε χτες πανικός, όπως λένε στελέχη του κόμματος. Το σφυροκόπημα που δέχτηκε η N.Δ. από προχθές το βράδυ δεν ήταν μόνο από τα πολιτικά και τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς αλλά και από τους ιδίους τους ψηφοφόρους της, οι οποίοι μπλόκαραν τα φαξ και τα τηλέφωνα του κόμματος από τις θυελλώδεις αντιδράσεις τους στην υιοθέτηση του νόμου Σιούφα.

Ο ίδιος ο συντονιστής του οικονομικού τομέα κ. Γιώργος Αλογοσκούφης διαχώρισε τη θέση του επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στον κ. Γ. Σουφλιά. Μιλώντας στο Mega είπε χαρακτηριστικά ότι γνώριζε τις γενικές αρχές αλλά όχι την τελική διατύπωση του κειμένου για το Ασφαλιστικό. Και αν ο κ. Γ. Αλογοσκούφης το είπε δημοσίως, οι περισσότεροι βουλευτές της N.Δ. κατ’ ιδίαν λένε ότι την ευθύνη για τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις την φέρει απολύτως ο κ. Γ. Σουφλιάς. Την ίδια στιγμή, όμως, κατηγορούν και τα υπόλοιπα στελέχη της Ρηγίλλης ότι… δεν διάβασαν το πρόγραμμα πριν αυτό τυπωθεί!

Βαρύ το κλίμα

Το κλίμα που είχε δημιουργηθεί χθες στη Ρηγίλλης, λένε στελέχη της N.Δ., ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Έτσι ο πρόεδρος του κόμματος σε μια προσπάθεια να αλλάξει τις εντυπώσεις προχώρησε νωρίς το μεσημέρι – λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες – σε μια διευκρινιστική δήλωση και παράλληλα επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ. «H νέα οικονομική μας πολιτική δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας: την ανεργία, τη φτώχεια, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατά την πάγια τακτική του παραποιεί τις θέσεις που αναπτύχθηκαν στο οικονομικό μας πρόγραμμα» είπε και προχώρησε στις διορθωτικές δηλώσεις: «Για να τελειώνουμε. Δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας. Δεν αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων. Το πρόγραμμά μας προβλέπει τη σύγκλιση των συντάξεων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στα επόμενα 8 χρόνια. Αυτό σημαίνει σημαντική βελτίωση όλων των συντάξεων. Αυξάνεται το Επίδομα Κοινωνικής Ασφάλισης, το γνωστό ΕΚΑΣ, απο 140 στα 230 ευρώ. Ενισχύονται οι ευεργετικές συνταξιοδοτικές διατάξεις για τις μητέρες».

Έκτακτη συνέντευξη

Όμως και ο συντάκτης του προγράμματος κ. Γ. Σουφλιάς υποχρεώθηκε να συγκαλέσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να κάνει διευκρινίσεις πάνω στο πρόγραμμα και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Εμείς προβλέπουμε τη σημαντική αύξηση των συντάξεων και αυξήσεις στις κατώτερες συντάξεις. H κατώτερη σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 740 ευρώ στο τέλος της 4ετίας. Δεν θα αυξήσουμε τα όρια ηλικίας, δεν θα αυξήσουμε στις ασφαλιστικές εισφορές, θα επαναφέρουμε την τριμερή χρηματοδότηση που αποτελούσε πάγιο αίτημα των εργαζομένων». Ο κ. Γ. Σουφλιάς επέκρινε τον πρόεδρο της ΓΣΣΕ για τη στάση του λέγοντας: «Ο κ. Πολυζωγόπουλος δεν ελάλησε όταν καταργήθηκε η τριμερής χρηματοδότηση». Και κατέληξε: «Έχω αγανακτήσει με την προσπάθεια των κυβερνώντων να κινδυνολογούν και να διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας».

Κλιμάκωση αντιδράσεων

Πάντως παρά την προσπάθεια των κ.κ. K Καραμανλή και Γ. Σουφλιά, το κλίμα μέχρι χτες βράδυ δεν φαινόταν να αλλάζει. Το θέμα συνεχίζει να κυριαρχεί στην επικαιρότητα ενώ οι αντιδράσεις εργαζομένων και συνταξιούχων κλιμακώνονται. Βουλευτές του κόμματος δεν κρύβουν την οργή τους για το «αυτογκόλ»» όπως χαρακτηριστικά λένε που έβαλε η ηγετική τους ομάδα. «Μόλις πήραμε ανάσα με την υπόθεση Πάχτα βρισκόμαστε πάλι σε άμυνα και κανείς δεν ξέρει πότε θα κλείσει αυτό το θέμα και πόσο ακριβά θα μας κοστίσει» έλεγε χθες προσβλημένο στέλεχος της N.Δ. Κάποιοι επιτελείς του κ. K. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι μια δημοσκόπηση που θα βγει τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα θα δώσει πάλι ανάσα αισιοδοξίας στη βάση του κόμματος, καθώς θα εμφανίσει μικρό έστω άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της N.Δ. Ωστόσο, θυμίζουν με νόημα ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν ξεσπάσει η θύελλα για το Ασφαλιστικό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “