Kάναμε ήδη το μεγάλο άλμα

«Την επικοινωνιακή καταιγίδα θα διαδεχθεί πολιτική καταιγίδα. Δεν είπαμε ακόμη την τελευταία μας κουβέντα». Με αυτήν τη φράση ο κ. K. Σκανδαλίδης απαντά στις κατηγορίες της N.Δ., ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς ουσία.

«Δεν τροφοδοτούμε μια πλασματική εικόνα. θα ήταν αστείο. H μεταστροφή είναι εμφανής και καθολικά αποδεκτή και στηρίζεται στην ανάγκη αλλαγής πλεύσης για ολόκληρο το πολιτικό τοπίο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. K. Σκανδαλίδης. Και προσθέτει: «Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί και πρέπει να είναι ο ηγέτης της νέας εποχής». Και όταν ερωτάται αν πιστεύει ότι πράγματι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να κλείσει το άνοιγμα της ψαλίδας και να είναι και πάλι ο νικητής των εκλογών, απαντά: «Το παιχνίδι μόλις αρχίζει. Το ταμείο της κάλπης θα δείξει. Έχουμε την πρωτοβουλία και τη δυνατότητα. Πιστεύω στη νίκη».
Κύριε υπουργέ, για μία ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ μας αιφνιδίασε. Αιφνιδίασε και εσάς;

Όχι. H πρωτοβουλία του K. Σημίτη αποτέλεσε προϊόν μιας πολιτικής διεργασίας ορατής διά γυμνού οφθαλμού. H ζύμωση που προηγήθηκε δημόσια ήταν σε λάθος βάση, γι’ αυτό φάνηκε να αιφνιδιάζεται, σ’ ένα βαθμό, και το ΠΑΣΟΚ. Αυτή, όμως, που αιφνιδιάστηκε πλήρως είναι η N.Δ., που εξακολουθεί να αγνοεί ότι στην πολιτική υπάρχει η λέξη κίνηση, η λέξη πρωτοβουλία. Διαφορετικά δεν θα αντιμετώπιζε ως επικοινωνιακό τρικ μια βαθύτατα πολιτική κίνηση, θεωρώντας την απλώς αλλαγή φρουράς ή κάτι σαν κόλπο του ΠΑΣΟΚ μπροστά στις εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις

Συμμερίζεστε την εντύπωση που υπάρχει ότι οδεύουμε σε πλήρη ανατροπή του πολιτικού κλίματος, όπως δείχνουν και οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις;

Επιμένω. Υπάρχει κάτι ευρύτερο. Με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ κλείνει οριστικά ο μεταπολιτευτικός κύκλος. Ανατρέπεται καθολικά το πολιτικό σκηνικό όπως το ξέραμε. Πέρα από τις εκλογές και τον νικητή τους, πρόκειται για νέα μεταπολίτευση. Τώρα γίνεται η πραγματική είσοδος στη νέα εποχή. Μια ομολογουμένως ορμητική είσοδος. Στις 8 Μαρτίου ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η N.Δ. θα είναι τα ίδια κόμματα.

Υπάρχει και ο αντίλογος από τα κόμματα και κυρίως από τη N.Δ., η οποία λέει ότι δεν μπορεί μια αλλαγή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ να διαγράψει τους λόγους που οδήγησαν μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του στη N.Δ. ή στα άλλα κόμματα…

H N.Δ. είναι αιχμάλωτη των επιλογών της και της δομικής της ανεπάρκειας να εμπνεύσει εγερτήριο μήνυμα και να αρθρώσει αξιόπιστο εναλλακτικό λόγο για τη διακυβέρνηση του τόπου. Δέσμια της λογικής του ώριμου φρούτου, του απλού εισπράκτορα δυσαρέσκειας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, αδυνατεί να προσδιορίσει και ιδίως να εγγυηθεί την πραγματική ανανέωση της πολιτικής ζωής και την αλλαγή πλεύσης που απαιτεί ο λαός. Μπορεί, πράγματι, η αλλαγή ηγεσίας από μόνη της να μη διαγράφει τους λόγους αποστασιοποίησης ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ, όμως δεν είπαμε ακόμη ολοκληρωμένη την κουβέντα μας. Ας μην ανησυχούν. Την επικοινωνιακή καταιγίδα θα διαδεχθεί πολιτική καταιγίδα.

Και στην κριτική της N.Δ. γιατί αποσύρετε από τη μάχη τον K. Σημίτη που μόλις χθες θεωρούσατε το ισχυρό σας όπλο, τι απαντάτε;

Κατ’ αρχήν δεν αποσύραμε τον Κώστα Σημίτη, που παραμένει το πανίσχυρο όπλο μας με την ίδια του την επιλογή. Πράξη γενναιοφροσύνης και υψηλού ήθους, που, εκτός από εθνικός ηγέτης, αποτελεσματικός και πρακτικός κυβερνήτης, αναδεικνύεται και ηγέτης της ίδιας της παράταξης που του εμπιστεύτηκε το τιμόνι της. Αλλά, βλέπετε, η N.Δ. δεν μπορεί να κατανοήσει ότι εκτός από τις αλλεπάλληλες διαδοχές ήττας που άλλαξε πέντε αρχηγούς, υπάρχουν και διαδοχές νίκης. Δεν διδάχθηκε τίποτε από το 1996 κι ας έχουν περάσει μόλις 8 χρόνια.

Κρίσιμη αναμέτρηση

Τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη σας, δίνει στον Γιώργο Παπανδρέου αυτή τη μεγάλη αποδοχή στον κόσμο;

H φυσιογνωμία, η καταγωγή, η φυσική ευγένεια. Οι χαμηλοί τόνοι και το ιστορικό φορτίο που κουβαλά στους ώμους του. Ο τρόπος ζωής και η πρακτική ενός πραγματικά νέου ανθρώπου. Και κάτι άλλο που ξεπερνά τα επικοινωνιακά και προσωπικά χαρίσματα. Αναδείχθηκε από τη διαδρομή του φορέας αλλαγής στην εξωτερική πολιτική σε μια κρίσιμη περίοδο που έχει αποβεί σαφώς υπέρ των συμφερόντων της χώρας.

Δηλαδή πιστεύετε ότι μπορεί να κερδίσετε πλέον κάτι που θεωρούσατε έως πρότινως χαμένο;

Οι εκλογές είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για να χωρά υπερβολικούς ενθουσιασμούς και προβλέψεις, πολύ δε περισσότερο θα ήταν καταστροφικό να αντιμετωπίζονται με αλαζονεία και κομπασμό. Συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό της βάσης μας, νιώθω την προσδοκία που έχει δημιουργηθεί από τις πρωτοβουλίες μας, δικαιολογώ την αισιοδοξία που κατασκήνωσε ξανά στον χώρο μας, αλλά η αναμέτρηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη. Ήδη κάναμε το μεγάλο άλμα. Είμαστε ξανά στο γήπεδο. Το παιχνίδι μόλις αρχίζει. Το ταμείο της κάλπης θα δείξει. Έχουμε την πρωτοβουλία και τη δυνατότητα. Πιστεύω στη νίκη.

Αν παρ’ όλα αυτά χάσετε στο ντέρμπι της 7ης Μαρτίου, η νέα ηγεσία με νωπή την εντολή της βάσης του κόμματος, δεν θα αμφισβητηθεί που έχασε από τη N.Δ. του K. Καραμανλή;

Ο Γιώργος Παπανδρέου πριν ακόμη εκλεγεί και με τον τρόπο που θα εκλεγεί, αλλά και με τις διακηρύξεις και τα μηνύματα που ήδη εκπέμπει σηματοδοτεί, έτσι κι αλλιώς, την είσοδο στη νέα εποχή. Μπορεί και πρέπει να είναι ο ηγέτης της νέας εποχής. Και θέλω να επαναλάβω. Εμείς δεν είμαστε η N.Δ. Αλλάζουμε ηγεσία ύστερα από νίκες, όχι ύστερα από ήττες.
Συμβόλαιο με τις κοινωνικές δυνάμεις
H νέα κοινωνική μεταρρύθμιση που σας ακούω να λέτε, τι σημαίνει; Θα λυθούν δηλαδή τώρα τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών με τη διοίκηση, την ανεργία, την υγεία, την παιδεία; H N.Δ. σας καλεί να απολογηθείτε γι’ αυτά και να αφήσετε τις ανέξοδες υποσχέσεις.

Με τα ΚΕΠ, τα νέα νοσοκομεία, την περιφερειακή άρθρωση των Πανεπιστημίων, τα ολοήμερα σχολεία και το εκτεταμένο δίκτυο θέσεων κοινωνικής εργασίας κλείνει κυριολεκτικά ένας κύκλος εδραίωσης, δημιουργίας και ανάπτυξης δομών και υποδομών και ολοκληρώνεται το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο που τις αναπαράγει και τις διευρύνει. H Δημόσια Διοίκηση, η απασχόληση, η παιδεία, η υγεία βρίσκονται σε μια δυναμική αφετηρία. Τώρα πρέπει να δώσουμε ψυχή και προσανατολισμό στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες. H νέα κοινωνική μεταρρύθμιση θα στηριχθεί σε πραγματικά συμβόλαια με τις κοινωνικές δυνάμεις, σε εθνική συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις, σε διαδικασίες συμμετοχής, συνευθύνης και αλληλεγγύης. Και γι’ αυτό συνδέεται άμεσα με τη νέα διακυβέρνηση.

Μιλάτε για μια άλλη πολιτική, μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;

Γιατί όχι; Αν με βάση την περιφέρεια ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις της παραγωγής και αποκεντρώσουμε τους πόρους και κυρίως τις αποφάσεις, έχουμε τον επόμενο μεγάλο στόχο της εσωτερικής ανασύνταξης της χώρας και της δημοκρατίας. Και έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι είμαστε πιστοί στην κληρονομιά που άφησε ο A. Παπανδρέου στη δημοκρατική παράταξη ν’ αλλάξει η ίδια αλλάζοντας τη χώρα. Ότι εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε μια άλλη πολιτική, γιατί έχουμε τη δύναμη και της αυτοκάθαρσης και της ανανέωσης σε αντίθεση με τη N.Δ. Φτάνει και στο κόμμα μας να πνεύσει ορμητικά ο άνεμος της ανατροπής και της νέας μεταπολίτευσης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “