Eπιχείρηση «καλοί τρόποι»

Να ανακτήσει την πρωτοβουλία σε επικοινωνιακό επίπεδο προσπαθεί η N.Δ., κάνοντας «σημαία» το ήπιο πολιτικό κλίμα. Έτσι, στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Κώστας Καραμανλής άφησε κατά μέρος τα επικριτικά σχόλια για το «επικοινωνιακό τρικ» της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ και τα περί «συνυπευθυνότητας» του Γιώργου Παπανδρέου.

Διαπιστώνοντας πως η σκληρή γλώσσα και οι υψηλοί τόνοι δεν ωφελούν απέναντι στον δημοφιλή και ήπιων τόνων αντίπαλο, ο Κώστας Καραμανλής άλλαξε άρδην τακτική και προσπάθησε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της κοσμιότητας στην προεκλογική περίοδο
O αρχηγός της N.Δ. παράλληλα απέφυγε να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους και σκληρή γλώσσα όπως έκανε με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη.

Διαπιστώνοντας πως τέτοιου είδους τακτική δεν ωφελεί απέναντι στον δημοφιλή και ήπιων τόνων αντίπαλο, ο Κώστας Καραμανλής άλλαξε άρδην τακτική και προσπάθησε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της κοσμιότητας στην προεκλογική περίοδο, τόσο με τις συστάσεις προς τους βουλευτές του όσο και με επιστολές προς τους πολιτικούς αρχηγούς με τις οποίες ζητά να υπάρξει «πολιτισμένη πολιτική αντιπαράθεση».

«Στροφή»

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από τις εξελίξεις ο κ. Καραμανλής χρησιμοποιούσε βαριές εκφράσεις εναντίον του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της κυβέρνησης, που τη χαρακτήριζε συλλήβδην «άρχουσα ομάδα»: «Καθεστωτική νοοτροπία», «ψέματα», «μιζέρια», «γαντζώνονται στην εξουσία», «βάζουν το μικροκομματικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου», ήταν μόνο μερικές από τις φράσεις και τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε κατ’ επανάληψη ο πρόεδρος της N.Δ., ενώ στον Πρωθυπουργό καταλόγιζε «πολιτική ευθύνη για τη διαφθορά». Μάλιστα, υπήρξε δελτίο Τύπου της N.Δ. όπου ο κ. Σημίτης χαρακτηρίζεται ως ο «αρχιερέας της διαπλοκής». Χθες όμως, ο κ. Καραμανλής απέφυγε επιμελώς τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Καραμανλής ζήτησε και από τους βουλευτές του να μην καταφεύγουν σε λαϊκίστικο λόγο και προσωπικές επιθέσεις για να αντλήσουν ψήφους από τον σκληρό πυρήνα της N.Δ.: «Προσφέρει πολλά εκείνος από εμάς που προσθέτει ψήφους στη Νέα Δημοκρατία και όχι εκείνος που παίρνει τις περισσότερες ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία», είπε ο κ. Καραμανλής.

Ο αρχηγός της N.Δ. προσπάθησε να εμπλέξει τον κ. Παπανδρέου σε αντιπαράθεση για θέματα επικαιρότητας ζητώντας του να πάρει θέση για την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, την οποία χαρακτήρισε εκδήλωση πολιτικού καιροσκοπισμού σε προεκλογική περίοδο.

Πρώτες εξαγγελίες

Ταυτόχρονα προχώρησε και στις πρώτες εξαγγελίες της προεκλογικής περιόδου: Υποσχέθηκε τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Κοινωνικής Πρόνοιας, πως οι άνεργοι νέοι θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη για μια επιπλέον διετία, γεγονός που συνεπάγεται φορολογική ελάφρυνση των οικογενειών τους, ενώ οι άνεργοι απόφοιτοι των TEI και των Πανεπιστημίων θα εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα στήριξης από τον ΟΑΕΔ.

H ομιλία του κ. Καραμανλή ανακούφισε τους βουλευτές της N.Δ., που προσήλθαν στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής μάλλον μουδιασμένοι και ανήσυχοι λόγω της επικοινωνιακής αντεπίθεσης του ΠΑΣΟΚ. Στην ατμόσφαιρα ήταν σαφές πως υπήρχε ανάγκη για επίδειξη συσπείρωσης και ίσως γι’ αυτό οι βουλευτές να υποδέχτηκαν τον κ. Καραμανλή όρθιοι και με παρατεταμένα χειροκροτήματα, ενώ στη διάρκεια της ομιλίας του τον διέκοψαν 19 φορές.
H επιστολή Καραμανλή προς τους αρχηγούς
Στην επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου ο κ. K. Καραμανλής ξεκινά με μια χειρονομία αβροφροσύνης, λέγοντας ότι «αισθάνεται ειλικρινή ικανοποίηση επειδή η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ περνάει σε έναν πολιτικό της νεώτερης γενιάς, ο οποίος δείχνει να μην επενδύει στον διχασμό των Ελλήνων». Στη συνέχεια ζητά από τον Γ. Παπανδρέου αλλά και από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να δεσμευτούν στα εξής:

1) Να διασφαλιστεί η ουδετερότητα του κράτους στην προεκλογική περίοδο.

2) Να επιβληθεί ότι θα συμμετέχουν στις συζητήσεις όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται είτε στη Βουλή είτε στην Ευρωβουλή.

3) Να διεξαχθεί ένας διάλογος ουσίας γύρω από τα προβλήματα της κοινωνίας.

4) Να προστατευτεί το περιβάλλον από τη ρύπανση και την ηχορρύπανση που προκαλείται στις προεκλογικές εκστρατείες.

5) Να υπάρξουν τουλάχιστον τρεις τηλεοπτικές συζητήσεις ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον ίδιο και μία τηλεοπτική συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Προσερχόμενος στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι συμφωνεί με τις προτάσεις του κ. Καραμανλή. Εκ μέρους του KKE, ο Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε προθυμία να συζητηθούν οι όροι του προεκλογικού αγώνα, πρόσθεσε όμως «πως το θέμα είναι να μη μείνουμε στις συζητήσεις».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “