Mε νέο στυλ και ο Kαραμανλής

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναστατώνει και τη Ρηγίλλης. H αλλαγή του πολιτικού κλίματος που έφερε στην κοινωνία η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ και το νεανικό στυλ Γιώργου ανατρέπουν τους σχεδιασμούς της N.Δ. και αναπροσαρμόζουν τις επικοινωνιακές μεθόδους που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα στη Ρηγίλλης.
Ο ίδιος ο κ. K. Καραμανλής κατάλαβε μετά τις πρώτες εμφανίσεις του Γ. Παπανδρέου ότι ενδεχομένως το δυνατό όπλο γι’ αυτή την αναμέτρηση που θα είναι καθοριστική για τον ίδιο και το μέλλον της παράταξής του είναι να… ξαναγίνει ο εαυτός του. Και χθες έδωσε το πρώτο σημαντικό δείγμα γραφής αυτής της εικόνας. Πέταξε τη γραβάτα, εγκατάλειψε το αυστηρό αρχηγικό στυλ και τον καταγγελτικό πολιτικό λόγο και επί σχεδόν δύο ώρες απαντούσε στα ερωτήματα μιας ομάδας νέων στο Ίλιον.

Η καλύτερη εμφάνιση

«Ήταν πράγματι η καλύτερη εμφάνιση του προέδρου το τελευταίο διάστημα. Μια εμφάνιση που δημιούργησε σε πολλούς από εμάς την αισιόδοξη σκέψη ότι ακόμη το παιχνίδι στη μάχη της επικοινωνίας δεν έχει χαθεί για το κόμμα μας» έλεγε χθες βουλευτής της N.Δ.

Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο της N.Δ. και έχουν συνομιλήσει μαζί του σε θέματα εκτός πολιτικής σε παρέες ή κοινωνικές εκδηλώσεις δεν εξεπλάγησαν από τη χθεσινή του άνεση και από τον τρόπο με τον οποίο απαντούσε στα ερωτήματα των νέων. «Αυτός είναι ο πραγματικός Καραμανλής. Άμεσος, ανθρώπινος και φιλικός. Μόνο που επί 7 χρόνια δεν κατάφερε να αναδείξει αυτή την πλευρά του» λέει προβεβλημένο στέλεχος της N.Δ. και τονίζει: «Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη φόρεσε ένα συντηρητικό» κοστούμι «που δεν του πήγαινε γιατί προφανώς κάποιοι σύμβουλοι τον έπεισαν ότι πρέπει να κρύψει το νεανικό και άνετο στυλ που είχε μέχρι τότε για να μπορεί να είναι πειστικός αντίπαλος του σοβαρού καθηγητή Κώστα Σημίτη. Και το συντηρητικό αυτό στυλ πλαισιώθηκε από έναν αυστηρό και σε ορισμένες περιπτώσεις ξύλινο πολιτικό λόγο, ο οποίος κάθε άλλο παρά συγκινούσε τους νέους». Το ίδιο στέλεχος της N.Δ. θυμάται την επικοινωνιακή προσπάθεια που κατέβαλλε επί μεγάλο διάστημα το επιτελείο του κ. Καραμανλή να πείσει ότι «ο πρόεδρος μετά τον γάμο του έχει αλλάξει εντελώς τρόπο ζωής, έχει περιορίσει τις εξόδους με φιλικές συντροφιές και μένει διαρκώς στο σπίτι με τη σύζυγο και λίγους φίλους. Λες και όταν κάποιος γίνεται οικογενειάρχης πρέπει αμέσως να αποκτά τρόπο ζωής συνταξιούχου».

Αλλαγή ρότας

Τώρα η νεανική και χαλαρή παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου αναγκάζει τους επικοινωνιολόγους της Ρηγίλλης να αλλάξουν ρότα. Αιφνιδίως θυμήθηκαν πως και ο πρόεδρος της N.Δ. μπορεί να εμφανισθεί με πιο νεανικό στυλ. Μόνο που τώρα ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι λίγος. «Χάθηκαν πολλά και πολύτιμα χρόνια. Είχαμε τη δυνατότητα απέναντι στον κλασικό καθηγητή Κώστα Σημίτη να αντιπαραθέσουμε έναν πολιτικό με νέο λόγο και σύγχρονο στυλ που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών με χιούμορ και άνεση. Αν είχε συμβεί αυτό, είναι βέβαιο ότι η διείσδυση στους νέους του κ. K. Καραμανλή θα ήταν πολύ μεγάλη» λέει νέος βουλευτής του κόμματος. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος εκείνων που λένε: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τουλάχιστον κάτω από την πίεση των νέων δεδομένων οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και την άλλη πλευρά του Κώστα Καραμανλή, την ανθρώπινη. Και οι πολίτες θα έχουν να διαλέξουν μεταξύ δύο νέων πολιτικών».

Χωρίς γραβάτα

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, τις προσεχείς εβδομάδες θα δούμε πολλές φορές τον Κώστα Καραμανλή χωρίς γραβάτα και με σπορ ρούχα να συνομιλεί με νέους και να ανταλλάσσει με εγκάρδιο τρόπο απόψεις στα καφενεία με εργαζόμενους και συνταξιούχους. Στο νέο επικοινωνιακό στυλ του κ. K. Καραμανλή εντάσσεται και η ευγενική απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε για τον αντίπαλό του, τον κ. Γ. Παπανδρέου: «Είναι ευπρεπής άνθρωπος· δεν έχω προσωπική αντιπαράθεση μαζί του» είπε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα των νέων για την οικογενειοκρατία στην πολιτική, ο κ. K. Καραμανλής είπε «ότι το θεωρεί συμπτωματικό γεγονός και δεν το κρίνει σημαντικό».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “