Σύννεφα απαισιοδοξίας στη N.Δ.

Γκρίζα σύννεφα απαισιοδοξίας συγκεντρώνονται πάνω από τη Ρηγίλλης λόγω των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ. H αγωνία και η ηττοπάθεια καθημερινά αυξάνονται και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος αναζητούν τρόπους να περάσουν δυναμικά στην αντεπίθεση και να γίνουν ξανά οι κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού.

Βιάζονται να απαντήσουν στο ΠΑΣΟΚ Καραμανλής και Σουφλιάς. Ο πρώτος θα απευθύνει διάγγελμα στον λαό, μετά το σημερινό του Πρωθυπουργού, ενώ ο δεύτερος στις 14 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει το πρόγραμμα της N.Δ. για την Υγεία και στις 21 Ιανουαρίου για την Οικονομία
Έτσι, όπως λένε ανήσυχοι βουλευτές του κόμματος, προς τη παρόν η N.Δ. δίνει την εντύπωση ότι σύρεται πίσω από τα γεγονότα χωρίς να μπορεί να καθορίσει έστω για μία μέρα την πολιτική ατζέντα. H μέχρι στιγμής στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να είναι η εξής: Διάγγελμα εσείς, διάγγελμα κι εμείς· συνέδριο εσείς, συνδιάσκεψη εμείς· περιοδείες εσείς, περιοδείες κι εμείς. Πάντως η σημερινή μέρα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση του κλίματος στην κορυφή και κυρίως στη βάση της N.Δ. καθώς ο κ. K. Καραμανλής σχεδιάζει να δώσει μια πρώτη ηχηρή απάντηση στο πολιτικό και επικοινωνιακό μπαράζ του ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά άρχισε από χθες με τη συνάντηση Σημίτη – Παπανδρέου και θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της Ρηγίλλης λέει ότι αμέσως μετά το διάγγελμα που θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό από το Μέγαρο Μαξίμου, αντίστοιχο διάγγελμα σε εθνικό δίκτυο θα απευθύνει και ο πρόεδρος της N.Δ. Ένα διάγγελμα που είχε σχεδόν ολοκληρώσει από χθες το απόγευμα με τους στενούς συνεργάτες στη Ρηγίλλης.

Εμφανίζεται ψύχραιμος

Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος της N.Δ., σε αντίθεση με πολλούς βουλευτές και στελέχη, εμφανίζεται ψύχραιμος στις συσκέψεις και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με κορυφαία στελέχη. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές, διότι, όπως πιστεύει, η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ικανή να κάνει τους πολίτες να ξεχάσουν τα προβλήματά τους. Ενδεικτική αυτού του κλίματος είναι η χθεσινή δήλωσή του μετά την τελετή του αγιασμού των υδάτων. «Δεν φτάνει να επικαλούμαστε το καινούργιο, πρέπει να το χτίζουμε σε στέρεες βάσεις, με βέβαια βήματα. Εμείς δίνουμε δύναμη στους πολίτες. Γιατί ξέρουμε ότι ισχυροί πολίτες εγγυώνται την ισχυρή κοινωνία που αξίζει σε όλους μας».

Δηλώνουν πανέτοιμοι

Την ίδια ώρα οι επιτελείς του κ. K. Καραμανλή δηλώνουν ότι είναι πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν ένα νέο αιφνιδιασμό του κ. K. Σημίτη. Υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 14 Φεβρουαρίου. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», λένε στη Ρηγίλλης. Και σ’ αυτό το κλίμα ήταν προσαρμοσμένες οι χθεσινές δηλώσεις των κ.κ. Δ. Σιούφα και Π. Παυλόπουλου. Ο κ. Δ. Σιούφας είπε ότι «οι εξελίξεις στο κυβερνητικό κόμμα παρέλυσαν την κυβέρνηση. H N.Δ. νίκησε και πριν τις εκλογές. Ό,τι και να κάνουν θα χάσουν τις εκλογές». Ο κ. Π. Παυλόπουλος τόνισε: «Αυτή η ανυπαρξία της κυβέρνησης δημιουργεί τεράστια προβλήματα για τον τόπο, σε μια περίοδο που καμιά μέρα δεν μπορεί να πάει χαμένη. Πρέπει να γίνουν εκλογές εδώ και τώρα. Μέσα στον Φεβρουάριο. Είναι η μόνη διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο».

Το πρόγραμμα της N.Δ.

H πραγματικότητα είναι ότι η 15η Φεβρουαρίου δεν διευκολύνει και τόσο τη N.Δ., γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί να αλλάξει όλο τον προγραμματισμό της για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Όπως είναι γνωστό, η N.Δ. δεν έχει παρουσιάσει ακόμη το πρόγραμμά της σε δύο κρίσιμους τομείς, στην Υγεία και στην Οικονομία. Αυτό συνέβη λόγω του τροχαίου ατυχήματος που είχε ο κ. Γ. Σουφλιάς και αναγκάστηκε να μείνει για ένα διάστημα στο σπίτι. Τις προσεχείς ημέρες όμως επιστρέφει στο γραφείο του και έχει προγραμματιστεί στις 14 Ιανουαρίου να παρουσιάσει το πρόγραμμα για την Υγεία. Μία εβδομάδα αργότερα θα παρουσιάσει το πρόγραμμα για την Οικονομία ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί να γίνει η συνδιάσκεψη του κόμματος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “