NΔ: Aνάβουν φωτιές οι δημοσκοπήσεις

Πάγωσαν τα χαμόγελα στη N.Δ. τα τελευταία 24ωρα έπειτα από διαρροή πληροφοριών ότι η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις πρωτοβουλίες Σημίτη που έγινε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ δίνει στο κυβερνών κόμμα με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου προβάδισμα σχεδόν δύο μονάδων.

Τα επιτελικά στελέχη του κόμματος από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς – οπότε έγινε γνωστή η πληροφορία – και όλη την ημέρα χθες είχαν αποδυθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου για να βρουν ποια εταιρεία διεξήγαγε την έρευνα και με ποια μέθοδο. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα της έντονης νευρικότητας που υπάρχει στη Ρηγίλλης. Μια νευρικότητα που ενδεχομένως να εμποδίσει την ηγεσία του κόμματος να είναι αποτελεσματική στην αντεπίθεσή της, που ήδη ξεκίνησε από χθες με την πρωτοβουλία του κ. K. Καραμανλή να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στους κρίσιμους τομείς του κράτους και των λειτουργιών του.
«Εντυπωσιακή παρουσία στη Βουλή». Ο κ. K. Καραμανλής προετοιμάζει, όπως λένε οι συνεργάτες του, «μια εντυπωσιακή παρουσία στη Βουλή», στην οποία θα δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Μια πρώτη γεύση έδωσαν χθες με δηλώσεις τους ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος μίλησε για «κατάντημα της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία κινείται υπό συνθήκες πανικού», και ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, οποίος είπε ότι «οι διακοσμητικές αλλαγές στη βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ έχουν οδηγήσει σε παράλυση την κυβέρνηση».

Ηττοπάθεια. Και αν στα ηγετικά κλιμάκια υπάρχει ανησυχία, στα μεσαία στελέχη και στη βάση του κόμματος – όπως οι ίδιοι βουλευτές λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους – επέστρεψε το γνώριμο κλίμα της ηττοπάθειας που κατατρύχει επί χρόνια τη N.Δ., με εξαίρεση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που είχε εμπεδωθεί η βεβαιότητα της νίκης. «Χάνουμε με τον Γιώργο;». «Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;». «Τι θα κάνουμε τώρα;» είναι τα κλασικά ερωτήματα που ακούν οι βουλευτές της επαρχίας και της B’ Αθηνών τις τελευταίες ημέρες όταν έρχονται σε επαφή με τους ψηφοφόρους τους.

Οι βουλευτές του κόμματος, οποίοι έχουν ίδιες αγωνίες και τα σχεδόν ίδια ερωτηματικά με τους ψηφοφόρους τους, μεταφέρουν στη Ρηγίλλης το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στη βάση και ζητούν άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού πριν καταφέρει το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε, να αλλάξει και πάλι το κλίμα στην κοινωνία.

«Κεραυνός εν αιθρία». Είναι γεγονός ότι η N.Δ. κατελήφθη εξ απήνης από τον Πρωθυπουργό, όπως άλλωστε αιφνιδιάστηκε και μεγάλη πλειονότητα στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο αιφνιδιασμός αυτός της Ρηγίλλης αποκάλυψε ότι δεν είχε επεξεργαστεί σχέδιο άμεσης δράσης στην περίπτωση που άλλαζε η ηγεσία στο κυβερνών κόμμα, παρά το ότι κάποιες πληροφορίες για τη διαδοχή είχαν ακουστεί εδώ και καιρό.

«Είναι αλήθεια ότι είχαμε πεισθεί από συνεχείς διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι εκείνος θα ηγηθεί στις προσεχείς εκλογές και η πρωτοβουλία του ήταν κεραυνός εν αιθρία» λέει στέλεχος της N.Δ. και προσθέτει: «Κατά καιρούς συζητήσαμε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν το επεξεργαστήκαμε ποτέ σε βάθος, και πράγματι δεν ήμασταν έτοιμοι για άμεση αντίδραση». Μάλιστα ορισμένοι βουλευτές παραδέχονται ότι ήταν λάθος η άποψη που εκφράστηκε από πολλά στελέχη ότι δεν αλλάζει τίποτα με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

H N.Δ. τον τελευταίο χρόνο είχε τέτοια βεβαιότητα για τη νίκη ώστε δεν ήταν λίγες οι φορές που υποτίμησε τον αντίπαλό της. Επιπλέον, η πεποίθηση που υπήρχε στα ηγετικά κλιμάκια ήταν πως ακόμη και αν ο Κώστας Σημίτης επιθυμούσε να μην οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ήθελε να γίνει πρόεδρος στο παραπέντε και να χρεωθεί μια σίγουρη – όπως πίστευαν στη Ρηγίλλης – ήττα.

Ενδεικτικό του εφησυχασμού που υπήρχε στη Ρηγίλλης ήταν ότι ακόμη και μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Βουλή, που ήταν σαφές ότι πλέον άνοιγε η διαδικασία διαδοχής, υπήρχαν βουλευτές της N.Δ. σε πηγαδάκια που υποστήριζαν ότι «ο Σημίτης δεν φεύγει». Μάλιστα, ένας βουλευτής είπε με έντονο τρόπο εκείνο το βράδυ σε ιστορικό στέλεχος της N.Δ. που επέμενε για την παραμονή Σημίτη: «Μα, είναι δυνατόν να μην κατάλαβες τι έγινε απόψε; H φράση του Σημίτη “θα σας εκπλήξω και θα δυσαρεστήσω τις προσεχείς εβδομάδες” δεν σου είπε τίποτε;».
«Γιατί το δυνατό χαρτί Σημίτης, έγινε… Γιώργος»
Υπάρχουν φυσικά και στελέχη της N.Δ. που διατηρούν την ψυχραιμία τους αυτές τις ημέρες, με πρώτο όπως διαβεβαιώνουν οι συνομιλητές του, τον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος εξακολουθεί να έχει τη βεβαιότητα ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας που έχει εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της πολιτικής του δεν μπορεί να επηρεαστεί μόνο και μόνο επειδή ο κ. Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνει την ηγεσία. «Τις προσεχείς ημέρες θα έρθουν οι δικές μας εκπλήξεις. Θα δείτε ότι η αντεπίθεση της N.Δ. δεν θα είναι τυχαία», λένε στελέχη της Ρηγίλλης. Ένα από τα σημαντικά επιχειρήματα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι, όπως λένε, η αντίφαση που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο. Ότι δηλαδή μέχρι πριν από ένα μήνα όλα τα κορυφαία στελέχη υποστήριζαν ότι το δυνατό όπλο της κυβέρνησης είναι ο κ. K. Σημίτης και τώρα ισχυρίζονται ότι το δυνατό χαρτί είναι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “