N.Δ.: Στην Eυρώπη το κλειδί για Σημίτη

Αποφεύγει η ηγεσία – και τα κορυφαία στελέχη – της N.Δ. να πάρει θέση για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αν και το θέμα αποτελεί το μόνο – ίσως – ζήτημα συζήτησης στη Ρηγίλλης τις τελευταίες ημέρες.

Ο K. Καραμανλής απέφυγε να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να σηματοδοτήσει ότι ο ίδιος εξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και οι όποιες εξελίξεις δεν μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά τις διαθέσεις των ψηφοφόρων στη χθεσινή σύσκεψη του «πρωινού καφέ»
Και όταν τους ζητούν να σχολιάσουν τις εξελίξεις, περιορίζονται στην επανάληψη της φράσης τού κ. K. Καραμανλή «ας επιλέξει το ΠΑΣΟΚ με ποιον θα χάσει. Δεν μας αφορούν τα εσωτερικά τον άλλων κομμάτων». Μόνο ο κ. M. Έβερτ χάραξε δική του γραμμή και επιχείρησε να αποδώσει σε εξωθεσμικά κέντρα το πιθανότατο ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στήνεται από ορισμένους διαπλεκόμενους εργολάβους και προμηθευτές του Δημοσίου και γνωστών εξωθεσμικών παραγόντων του εξωτερικού φαρσοκωμωδία στην πλάτη του ελληνικού λαού. Κατασκευάζεται στημένος σωτήρας».

Αντίθετα, ο κ. K. Καραμανλής, για να σηματοδοτήσει ότι ίδιος εξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και οι όποιες εξελίξεις δεν μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά τις διαθέσεις των ψηφοφόρων, στη χθεσινή σύσκεψη του «πρωινού καφέ» στην οποία μετείχαν οι κ.κ. Ευ. Μεϊμαράκης, Π. Παυλόπουλος και Θ. Ρουσόπουλος, απέφυγε να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για το μείζον αυτό ζήτημα. Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μονοπωλούν ωστόσο τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις βουλευτών και στελεχών, ενώ η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία της προηγούμενης περιόδου σιγά – σιγά δίνουν τη θέση τους στην αγωνία.

Παρ’ ότι τα περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα κερδίσουν τις εκλογές έστω και με μικρή διαφορά, εν τούτοις παραδέχονται ότι όλα θα κριθούν από τον τρόπο με τον οποίο ο κ. K. Σημίτης θα αποχωρήσει, αν θα πάει ή όχι στην Ευρώπη και σε ποια θέση. «Αν γίνει ο διάδοχος του Πρόντι με τη συναίνεση κεντροδεξιών ηγετών, η θέση μας γίνεται εξαιρετικά δύσκολη» έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος. Δεν είναι επίσης λίγοι οι βουλευτές που ήδη έχουν αρχίσει να αυτολογοκρίνονται. Χωρίς να υπάρχει επίσημη κομματική οδηγία, αποφεύγουν να επαναλαμβάνουν αυτά που έλεγαν στον παρελθόν για τον Πρωθυπουργό. Γιατί; Ένας παλιός βουλευτής το περιέγραφε χθες εύγλωττα. «Αν σε έναν μήνα βγει ο Σιράκ και πλέξει το εγκώμιο του Σημίτη, τότε εμείς τι θα λέμε;».

Πάντως ο κ. Καραμανλής, όπως διαβεβαιώνουν οι συνομιλητές του, είναι ψύχραιμος. Άλλωστε, όπως λένε, ποτέ δεν πίστεψε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πήγαινε στις εκλογές με σταυρωμένα τα χέρια για να αντιμετωπίσει μια βέβαιη ήττα. Ήδη όπως ανακοινώθηκε χθες, από την Κυριακή 4 Ιανουαρίου το κόμμα της Ρηγίλλης θα βρίσκεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα. Ο κ. K. Καραμανλής θα περιοδεύει διαρκώς ξεκινώντας από το Ναύπλιο, όπου θα μιλήσει στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Ταυτόχρονα, μέσα στον Ιανουάριο συγκαλούνται τα πολιτικά και κοινωνικά συμβούλια, καθώς η εντολή του προέδρου είναι μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν κλείσει όλα τα ψηφοδέλτια, ώστε το κόμμα να είναι έτοιμο στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αιφνιδιάσει με εκλογές στις αρχές Μαρτίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “