Ο Σημίτης είναι ανατροπέας με πρόγραμμα

«Ογκόλιθος της πολιτικής και της διανόησης, με ευρωπαϊκό όραμα, θεωρείται στην Ευρώπη ο Κώστας Σημίτης», σύμφωνα με την κ. Άννα Διαμαντοπούλου. H Ελληνίδα επίτροπος, η οποία γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στις Βρυξέλλες, αφήνει σαφέστατα να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που ο ίδιος επιθυμεί να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν έχει μεγάλες πιθανότητες να το πετύχει, καθώς διαθέτει πολύ μεγάλο κύρος. «Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι νομίζω μοναδικό στην ελληνική Ιστορία», λέει χαρακτηριστικά. H ίδια συμμερίζεται τις απόψεις εκείνων που αναφέρουν ότι ο συσχετισμός που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο διάδοχος του κ. Πρόντι θα είναι κεντροδεξιός. Τονίζει ωστόσο με έμφαση: «Βεβαίως λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ισορροπίες στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. Τίποτα όμως δεν είναι ρητό ή απόλυτα δεσμευτικό. Έτσι θα έλεγα ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με τα προσόντα και το προφίλ που διαθέτει, είναι ένας από τους πλέον αποδεκτούς ηγέτες στην Ευρώπη».

H κ. Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτηρίζει τον κ. Γιώργο Παπανδρέου μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και την παράταξη, πιστεύει ότι πνέει ξανά άνεμος αισιοδοξίας στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και εκτιμά πως τελικά το κόμμα της θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές.
Κυρία Διαμαντοπούλου, συμμερίζεστε τις απόψεις των περισσότερων πλέον στελεχών του κόμματός σας ότι πάμε για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και μάλιστα εντός του Ιανουαρίου;

Ο άνθρωπος που έχει στα χέρια του το κλειδί των εξελίξεων είναι ο Κώστας Σημίτης. Θα μπορούσε να έχει τον τίτλο τού «ανατροπέα με πρόγραμμα» και αυτό το έχει δείξει όλη η πολιτική του πορεία, όλη η πολιτική του ζωή.

H άποψή σας αυτή ενισχύεται προφανώς και από τις ζυγισμένες φράσεις που χρησιμοποίησε στην ομιλία του, στη Βουλή. Έδωσε την εντύπωση ότι έχει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τα επόμενα βήματά του.

Εάν παρακολουθήσει κανείς την πορεία του Κώστα Σημίτη διαπιστώνει ότι ποτέ και τίποτα δεν έγινε χωρίς προγραμματισμό, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη χώρα και την πολιτική μας ζωή. Αυτό που μας έχει διδάξει ο Κώστας Σημίτης είναι ότι δεν έχουν έννοια εντυπωσιασμοί χωρίς περιεχόμενο, που πολύ γρήγορα εξατμίζονται. Γι’ αυτό έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η όποια επιλογή του θα έχει ως κίνητρο και στόχο το συμφέρον κυρίως της χώρας, αλλά και του Κινήματος.

Υπάρχει σε πολλούς η βεβαιότητα ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει παραδώσει τη σκυτάλη στον Γιώργο Παπανδρέου. Εσείς τι λέτε;

H σκυτάλη στη σκυταλοδρομία και τα σκήπτρα στη βασιλεία!! Υπάρχουν θεσμικά πλαίσια λειτουργίας, ώστε οι όποιες επιλογές θα δώσουν τη δυνατότητα έκφρασης στα προβλεπόμενα όργανα και τελικά στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο και για τη χώρα και για την παράταξη, αλλά για τα πρόσωπα θα τοποθετηθούμε όλοι, και βέβαια κι εγώ, όταν έρθει η ώρα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι σκόπιμο ούτε και θεμιτό να προτρέχουμε και να προαναγγέλλουμε εξελίξεις, που έτσι κι αλλιώς ανήκουν στον Κώστα Σημίτη.

Εσείς που είστε εντός και εκτός Ελλάδας, εισπράττετε την αλλαγή κλίματος που υποστηρίζουν τα κομματικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ότι ήδη άρχισε να υπάρχει στις οργανώσεις μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Βουλή;

Νομίζω ότι υπάρχει μία ευφορία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και μια αισιόδοξη αναμονή στον κόσμο και πιστεύω ότι αυτή η αισιοδοξία δεν θα διαψευσθεί.

H αισιοδοξία στον κόσμο μήπως προέρχεται από το γεγονός ότι ενώ υπήρχε η βεβαιότητα για ήττα του ΠΑΣΟΚ, ξαφνικά η κομματική σας βάση ελπίζει ότι δεν θα μείνουν έτσι τα πράγματα, κάτι θα αλλάξει;

Υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο ότι ανοίγει ένας νέος ιστορικός κύκλος. Ένας κύκλος που, για να ανοίξει, είχε ως προϋπόθεση το καθοριστικό έργο της τρέχουσας οκταετίας Σημίτη. H χώρα έζησε μία περίοδο που θα καταγραφεί στην Ιστορία της για τις μεγάλες θεσμικές τομές.

Μπορεί η αλλαγή ηγεσίας σε ένα κόμμα, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει υποστεί τόση φθορά, να αλλάξει το τοπίο αν σηματοδοτήσει έναν νέο ιστορικό κύκλο;

Δεν αρκεί το ανακάτεμα της τράπουλας. Χρειάζεται ένα νέο όραμα για τον Ελληνισμό, το οποίο να συναρπάσει τον κόσμο, τους νέους ανθρώπους. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι το όραμα μιας νέας αρχιτεκτονικής της χώρας στο ευρωπαϊκό σύστημα, με βάση τις νέες δυνατότητές της και το ανθρώπινο δυναμικό της. Το μεγάλο βήμα της νέας ιστορικής περιόδου πρέπει να είναι η επανάσταση στην Παιδεία και δεν εννοώ φυσικά μόνο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Μιλάτε σαν το κόμμα σας να έχει και πάλι πιθανότητες να κερδίσει αυτές τις εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Έχει τεράστιο απολογισμό έργου και προσφοράς και μένει να πείσει για την προοπτική τού αύριο. Γνωρίζω τις δημοσκοπήσεις, που πράγματι αποδίδουν την πραγματικότητα της συγκεκριμένης στιγμής, αλλά εκτιμώ ότι η δυναμική που θα γεννήσουν οι επόμενοι μήνες θα είναι ανατρεπτική.
Σημαντικότερο έργο η Κάρτα Υγείας

H Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτηρίζει μοναδικό επίτευγμα το ότι χάρις στον Κώστα Σημίτη η Ελλάδα, παρά τα προβλήματα που είχε, μέσα σε λίγα χρόνια ανήκει πλέον στον κεντρικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
H Άννα Διαμαντοπούλου έχει εξασφαλίσει πολλές τιμητικές διακρίσεις ως επίτροπος. H σημαντικότερη από αυτές είναι το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, με το οποίο την τίμησε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά της στον κοινωνικό τομέα. H ίδια θεωρεί ότι το σημαντικότερο έργο που αφήνει πίσω της είναι η περίφημη Κάρτα Υγείας, την οποία θα κρατούν από την 1η Ιουνίου όλοι οι Ευρωπαίοι στο χέρι.

Τελικά, δεν θα είστε υποψήφια στις προσεχείς εκλογές. Ποιον ρόλο ετοιμάζετε για το μέλλον σας;

H Επιτροπή λήγει όπως είναι γνωστό τον Οκτώβριο του 2004. Βεβαίως πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν και από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Θα θέλατε να παραμείνετε στην Ευρώπη;

H Ευρώπη είναι ένας χώρος που τον έζησα, τον έχω μάθει σε μεγάλο βαθμό και πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω. Αλλά η τελική επιλογή δεν είναι μόνο προσωπική μου υπόθεση και κυρίως δεν είναι ανεξάρτητη των προτεραιοτήτων του Κινήματος.

Κυρία Διαμαντοπούλου, από την 1η Ιουνίου οι Ευρωπαίοι θα κρατούν στο χέρι τους την περίφημη Κάρτα Υγείας, θέμα με το οποίο έχετε ασχοληθεί όλη την περίοδο της θητείας σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι είναι αυτή η κάρτα, για μας τι σημαίνει;

H Κάρτα Υγείας είναι ένα ουσιαστικό μέτρο προώθησης της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης. Με την ΟΝΕ οι Ευρωπαίοι έχουν στην τσέπη τους το κοινό νόμισμα, το ευρώ, τώρα θα έχουν στην άλλη τσέπη την Κάρτα Υγείας. H οικονομική και η κοινωνική διάσταση της Ευρώπης στο χέρι μας. Θα είναι μία «έξυπνη» κάρτα, με την οποία ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα μπορεί να έχει τις υπηρεσίες υγείας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως ταξιδιώτης ή φοιτητής, ως εργαζόμενος ή αν έχει βρεθεί για οποιονδήποτε λόγο σε χώρα της Ευρώπης, θα αρκεί να δείξει την κάρτα αυτή και να έχει τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ήταν μια δύσκολη ιστορία συντονισμού 15 συστημάτων υγείας και κοινωνικής ασφάλισης ώστε να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των παρεχομένων υπηρεσιών. Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια επί τέσσερα χρόνια, που πρόσφατα ολοκληρώθηκε. Όπως ανακοίνωσα στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών, από πλευράς Επιτροπής είναι έτοιμα όλα – λογιστικά και διαχειριστικά – και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν πλέον τον Ιούνιο την κάρτα στα χέρια τους.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ένας από τους πλέον αποδεκτούς ηγέτες στην Ευρώπη
H Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτηρίζει μοναδικό στην ελληνική Ιστορία αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ευρώπη με τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος θεωρείται ο άνθρωπος που πραγματικά έκανε ένα θαύμα στη χώρα του.

Εσείς ζείτε στην Ευρώπη και ξέρετε πάρα πολύ καλά τους Ευρωπαίους ηγέτες. Τι λένε για τον Κώστα Σημίτη; Τον θέλουν στην Ευρώπη;

Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι νομίζω μοναδικό στην ελληνική Ιστορία. Ο Κώστας Σημίτης θεωρείται – και προσέχω πολύ τις λέξεις – ένας «ογκόλιθος» της πολιτικής και της διανόησης ταυτόχρονα. Θεωρείται ένας άνθρωπος ο οποίος πραγματικά έκανε ένα θαύμα στη χώρα του, ένας ηγέτης με ευρωπαϊκό όραμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ίδια την Ευρώπη. Θεωρείται ένας διανοούμενος του εκσυγχρονισμού μέσα από το συγγραφικό του έργο. Όλα αυτά έχουν προσδώσει μια αύρα και στη χώρα μας, αλλά και στον καθένα από εμάς. Υπενθυμίζω ότι μετά την πρόσφατη κρίση που είχαμε για το Σύνταγμα θεωρήθηκε αυτονόητο ότι η Ελλάδα είναι στον κεντρικό πυρήνα των επτά χωρών, δηλαδή οι ιδρυτικές χώρες και η Ελλάδα! Ποιος θα φανταζόταν ποτέ ότι η Ελλάδα με τα προβλήματα που είχε θα μπορούσε μέσα σε λίγα χρόνια να ανήκει στον κεντρικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα επίτευγμα του Κώστα Σημίτη που θα καταγραφεί, μεταξύ των άλλων, στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή Ιστορία.

Ακούσαμε τον Γιώργο Παπανδρέου να λέει ότι υπάρχουν θέσεις στην Ευρώπη, αρκεί ο κ. Σημίτης να θέλει. Από την άλλη πλευρά ακούγονται οι απόψεις ότι επειδή οι συσχετισμοί είναι κεντροδεξιοί, προφανώς αυτήν την ώρα δεν μπορεί να υπάρξει κάποια ισχυρή θέση για τον Πρωθυπουργό. Ποια είναι η αλήθεια;

Βεβαίως υπάρχουν άγραφοι κανόνες για τον τρόπο που επιλέγεται κάθε φορά ο πρόεδρος της Επιτροπής και βεβαίως λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ισορροπίες στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. Τίποτα όμως ρητό ή απόλυτα δεσμευτικό. Έτσι, θα έλεγα ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με τα προσόντα και το προφίλ που διαθέτει, είναι ένας από τους πλέον αποδεκτούς ηγέτες στην Ευρώπη. Εφόσον ο ίδιος επιλέξει να επιδιώξει μία ευρωπαϊκή πορεία, το αποτέλεσμα της προσπάθειας θα προκύψει έπειτα από συμφωνία στο σκληρό τραπέζι διαπραγματεύσεων των 25 χωρών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άρα θα υπάρξει μία τελική απόφαση την οποία σήμερα ουδείς μπορεί να προβλέψει.

Πότε θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο διάδοχος του κ. Πρόντι;

Θεσμικά η ανακοίνωση γίνεται στο Συμβούλιο του Ιουνίου. Όμως, λόγω των διαδικασιών της διεύρυνσης, θα μπορούσε να ανακοινωθεί και τον Μάρτιο.

Ποια άλλη ισχυρή θέση θα μπορούσε να υπάρξει στην Ευρώπη για τον κ. Σημίτη;

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που προέβλεπε κάποιους νέους θεσμούς, δεν υπάρχουν – στην παρούσα φάση – θέσεις με τέτοια χαρακτηριστικά.
ΕΙΠΕ
Για τον Κώστα Σημίτη

Θεωρείται στην Ευρώπη ένας «ογκόλιθος» της πολιτικής και της διανόησης ταυτόχρονα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η όποια επιλογή του θα έχει ως κίνητρο και στόχο το συμφέρον κυρίως της χώρας, αλλά και του Κινήματος.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου

Είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο και για τη χώρα και για την παράταξη, αλλά για τα πρόσωπα θα τοποθετηθούμε όλοι, και βέβαια κι εγώ, όταν έρθει η ώρα

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “