H N.Δ. κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο

Σκληρή γλώσσα εναντίον τής N.Δ. χρησιμοποιεί ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, την οποία κατηγορεί ότι με τις υποσχέσεις περί κατάργησης του ΑΣΕΠ «κλείνει το μάτι» σε κάποιους ανθρώπους, χωρίς να σέβεται την αγωνία τους για την τακτοποίηση των παιδιών τους και αυτό, όπως χαρακτηριστικά λέει, είναι «κοινωνικά ανάλγητο».

Ο υπουργός Πολιτισμού εκτιμά ότι η παλαιού τύπου πόλωση δεν χρειάζεται στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Πιστεύει ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να αποκαλυφθεί η N.Δ., η οποία επιχειρεί να εμφανιστεί ως η αγνή εκδοχή του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει τη δική του ανάλυση στις δημοσκοπήσεις που συνεχίζουν να δίνουν μεγάλο προβάδισμα στη N.Δ., επισημαίνοντας ότι οι πολίτες θέλουν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση που να εμπεδώνει το αίσθημα της ασφάλειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή ουσιαστικά ζητούν να βελτιωθεί το ΠΑΣΟΚ. Και τονίζει με έμφαση: «Εάν οι πολίτες θέλουν ένα ανανεωμένο, αυθεντικό, καλύτερο και αποτελεσματικότερο ΠΑΣΟΚ, αυτό θα το βρουν στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ και όχι σε μια ψευδεπίγραφη N.Δ.».
Παρά τις πρωτοβουλίες τού κ. Σημίτη και της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, το κλίμα για το κόμμα σας εξακολουθεί να είναι κακό. Υπάρχουν δυνατότητες για ανάκαμψη στο λίγο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές;

Ένα εξάμηνο είναι λίγος χρόνος όταν κινείται κάποιος ευθύγραμμα, κάνοντας πολιτικές ενέργειες συμβατικού χαρακτήρα. Αντιθέτως, είναι επαρκής χρόνος όταν μπορεί να αναδείξει την ουσία του πολιτικού προβλήματος της χώρας και να δώσει στους πολίτες να καταλάβουν τι είναι αυτό που κρίνεται στις ερχόμενες εκλογές. Δεν αναφέρομαι σε κλασικού τύπου διλήμματα μεταξύ «προόδου» και «συντήρησης» ή μεταξύ «Αριστεράς» και «Δεξιάς». Ούτε στην ανάδειξη της ανεπάρκειας της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει στη χώρα είναι μια μεγάλη αντίφαση. Ενώ η χώρα προοδεύει τα τελευταία χρόνια εμφανώς και σε όλους τους τομείς, ενώ καταγράφονται πολλές εθνικές επιτυχίες, ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης εκφράζει μεγάλη αγωνία και δυσαρέσκεια. Άρα αυτό που ζητάει από το κράτος, δηλαδή από το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση, είναι ένα αίσθημα ασφάλειας. Ζητάει εγγυήσεις πως σε μια κρίσιμη στιγμή για τον καθένα θα υπάρχει ένα δίκτυο ασφάλειας. Ένα κράτος που να σέβεται και να στηρίζει τον πολίτη του…

Αυτή θα είναι η στόχευσή σας το προσεχές διάστημα;

Παρά τις τεράστιες προσπάθειές μας, είναι προφανές ότι δεν έχει εμπεδωθεί αυτό το αίσθημα σε μια σημαντική μερίδα πολιτών. Πρέπει συνεπώς να τους πείσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ως βασικό του σκοπό να τους προσφέρει αυτή την ασφάλεια. Αν παρ’ όλα αυτά πιστεύουν ότι θα βρουν μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, δικαιότερη κατανομή του πλούτου, περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερο σεβασμό από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα κάνουν την επιλογή τους. Πρέπει όμως να τους πούμε με σαφήνεια ότι η Νέα Δημοκρατία είναι Νέα Δημοκρατία και όχι ένα καλύτερο, ένα ιδανικό ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις επιθυμίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα.

Πάντως, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες για το κυβερνών κόμμα.

Αυτή είναι μια πρωτοβάθμια ανάλυση των δημοσκοπήσεων. Αν δει κανείς τις προτιμήσεις των πολιτών, όχι στα κόμματα ή στα πρόσωπα, αλλά στις πολιτικές θέσεις, τότε θα διαπιστώσει ότι η ελληνική κοινωνία θέλει μια πολιτική ΠΑΣΟΚ. Θέλει ένα ισχυρό και συγκροτημένο κοινωνικό κράτος, θέλει μια κεντροαριστερή πολιτική, μια πολιτική ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Δεν αποδέχεται καμία από τις πολιτικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, εκτός από την κριτική προς το ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καλύτερο και αποτελεσματικότερο. Αυτό όμως είναι ένα κοίτασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ. H Νέα Δημοκρατία βασίζεται στη συγκάλυψη του προσώπου της.

Την κρίσιμη όμως στιγμή ο πολίτης πρέπει να σκεφθεί ποιος είναι ο αυθεντικός και φερέγγυος εκφραστής της πολιτικής που θέλει. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει λάθη και παραλείψεις, δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα λειτουργήσει ως αλάνθαστο και ευαίσθητο ΠΑΣΟΚ. Και επειδή ο πολίτης ξέρει ότι μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, τα σταθμίζει όλα πολλές φορές μέχρι τις εκλογές.

Εσείς τι εισηγείστε στον Πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η N.Δ. σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Το ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ είναι πως δεν έχει ως αντίπαλό του τη Νέα Δημοκρατία, αλλά την εντύπωση που έχουν οι πολίτες για το ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα δεν είναι η προτίμηση υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η αυστηρή κριτική προς το ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με την αντικειμενική ευθύνη που φέρει η κάθε κυβέρνηση για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα και βέβαια σε συνδυασμό με την μακρά κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ. Εάν όμως οι πολίτες θέλουν ένα ανανεωμένο, αυθεντικό, καλύτερο και αποτελεσματικότερο ΠΑΣΟΚ, αυτό θα το βρουν στο ΠΑΣΟΚ. Και όχι σε μια ψευδεπίγραφη Νέα Δημοκρατία.

H επιστροφή του Θ. Πάγκαλου και η τοποθέτησή του σε αυτή τη στρατηγικού χαρακτήρα θέση, σας βρίσκει σύμφωνο;

Με βρίσκει σύμφωνο η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων, όλων των δυνατοτήτων και όλων των εκδοχών του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ως «όλον» ΠΑΣΟΚ. Έτσι διαμορφώνει το πλειοψηφικό του ρεύμα. Επιπλέον, ο κ. Πάγκαλος δεν μετέχει στην κυβέρνηση, ούτε στο Εκτελεστικό Γραφείο, άρα είναι σημαντικό να αναλάβει έναν θεσμικό ρόλο.

Πιστεύετε ότι χρειάζεται πόλωση με τη Νέα Δημοκρατία;

Μια παλαιού τύπου πόλωση δεν προσφέρει τίποτε, ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στο πολιτικό κλίμα και είναι ενοχλητική για μεγάλο αριθμό πολιτών. Χρειάζεται όμως να δοθεί έμφαση στο βασικό στρατήγημα της Νέας Δημοκρατίας. Χρειάζεται να αποκαλυφθούν οι παραπλανητικές θέσεις της, η προσπάθεια να εμφανιστεί ως αγνή και αθώα εκδοχή του ΠΑΣΟΚ και όχι ως αυτό που είναι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας ότι θα καταργήσει το ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ είναι όμως πλέον συνταγματικά κατοχυρωμένο. Κανείς δεν μπορεί να καταργήσει αυτές τις εγγυήσεις σε σχέση με τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. H Νέα Δημοκρατία «κλείνει το μάτι» σε κάποιους ανθρώπους χωρίς να σέβεται την αγωνία τους για την τακτοποίηση των παιδιών τους. Αυτό είναι όχι μόνο ψευδές πολιτικά, αλλά και ανάλγητο κοινωνικά.

Είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να μπει και πάλι στη πρώτη γραμμή ο Κώστας Λαλιώτης;

Σε ένα εκλογικό επιτελείο που εκφράζει τη δυναμική τού «όλου» ΠΑΣΟΚ είναι προφανές ότι ο Κώστας Λαλιώτης έχει εξ αντικειμένου τη δική του διακεκριμένη θέση. Άλλωστε, όπως αποδεικνύεται και πάλι, λίγο πριν από τις εκλογές, όταν διεκδικεί κάνεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δεν έχουν σημασία οι τυπικές ιδιότητες, αλλά οι ουσιαστικές δυνατότητες προσφοράς. Γι’ αυτό κι εμείς που είμαστε αφοσιωμένοι ως υπουργοί στα κρατικά μας καθήκοντα, είμαστε υποχρεωμένοι να διαθέσουμε τώρα μεγάλο μέρος του χρόνου και της ικανότητάς μας στη διαμόρφωση και την προβολή των θέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Οι κρίσιμοι τρεις μήνες για τους Ολυμπιακούς

«H προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έγινε με αυτόματο πιλότο» δηλώνει ο υπουργός Πολιτισμού
Κρίσιμη περίοδο για την άρτια διεξαγωγή τον Ολυμπιακών Αγώνων θεωρεί ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος το τρίμηνο πριν από την έναρξή τους. Και εμμέσως πλην σαφώς εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής αλλαγής.

Χειρίζεστε το μεγαλύτερο και πιο κρίσιμο σχέδιο της χώρας την περίοδο αυτή, την Ολυμπιακή Προετοιμασία. Οι εκλογές θα επηρεάσουν την προετοιμασία των Αγώνων; Μια ενδεχόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, τι θα σήμαινε;

H Ολυμπιακή Προετοιμασία είναι το πιο φιλόδοξο και το πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας σε όλους τους τομείς. Και μάλιστα ένα σχέδιο που πρέπει να ολοκληρωθεί σε τακτές και δεδομένες προθεσμίες, χωρίς δυνατότητα αναβολής ή διόρθωσης. Εμείς προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις υποδομές της Ολυμπιακής Προετοιμασίας πριν από τις εκλογές. Αυτό είναι μια τεράστια κατάκτηση για τη χώρα. Όμως οι τρεις τελευταίοι μήνες, Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος του 2004, είναι μήνες εξαιρετικά κρίσιμοι για τη χώρα. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει με αυτόματο πιλότο.

H Οργανωτική Επιτροπή υπό την προεδρία της Γιάννας Αγγελοπούλου επωμίζεται μια τεράστια ευθύνη και έχει κρίσιμες αρμοδιότητες ως προς αυτά που συμβαίνουν στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τις λειτουργίες των Αγώνων. Υπάρχει όμως ολόκληρη η χώρα: η ασφάλεια, η ενέργεια, ο τουρισμός, η διαχείριση των κρίσεων, η διεθνής συγκυρία και άπειρα άλλα πράγματα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε λεπτό η κυβέρνηση. Και οι αντιδράσεις πρέπει να είναι άμεσες και σωστές: χωρίς περιθώρια λάθους. Οι Έλληνες πολίτες θα σταθμίσουν στις εκλογές τα δεδομένα και θα κρίνουν ποιοι άνθρωποι πρέπει να έχουν αυτή την ευθύνη. H σύνθεση της ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη και η σύνθεση της ομάδας της Νέας Δημοκρατίας λίγο – πολύ γνωστή. Το ερώτημα για τους πολίτες είναι απλό.
ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας
Πιστεύετε ότι μετά την τελευταία απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας με το Πατριαρχείο ή οδηγούμαστε σε μεγάλη κρίση;

Ακόμη και τώρα πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας. Πρέπει να υπάρχει περίσσευμα αγάπης, αίσθηση της ιστορίας, γνώση τόσο των κανονικών όσο και των νομικών θεμάτων και ικανότητα συνεννόησης. H ιδιαίτερη σχέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία προσφέρει πολλά και στους δύο πόλους. H σχέση αυτή πρέπει να λειτουργεί ως στήριγμα προς το Πατριαρχείο και ως διευκόλυνση για την προνομιακή παρουσία του Ελληνισμού μέσα στον ορθόδοξο κόσμο. Αυτό είναι το κομβικό σημείο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “