Nα αποφύγουμε την όξυνση

Προτάσεις και όχι ύβρεις για τους αντιπάλους μας περιμένουν οι πολίτες από τη N.Δ. δηλώνει στα «NEA» ο βουλευτής Επικρατείας τής N.Δ. Γιάννης Παπαθανασίου και εκτιμά ότι το κόμμα του στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση πρέπει να κινηθεί με χαμηλούς τόνους και μετριοπάθεια.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, το πακέτο Σημίτη, την Κοινωνική Χάρτα και τις ρυθμίσεις για τα δάση και τα αυθαίρετα, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι περισσότερο έπληξαν την εικόνα τής κυβέρνησης παρά την ωφέλησαν. Όσον αφορά τον Πρωθυπουργό, η άποψή του είναι ότι «αυτή την τετραετία γκρέμισε την εικόνα που είχε χτίσει τα προηγούμενα χρόνια».

«Ο κ. Σημίτης γκρέμισε αυτή την τετραετία την εικόνα που είχε κτίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια» λέει ο βουλευτής Επικρατείας της N.Δ. Γιάννης Παπαθανασίου
Αυτή η υπερβολική αισιοδοξία για νίκη που υπάρχει αυτές τις ημέρες στην Ρηγίλλης, εκ των πραγμάτων δημιουργεί και φαινόμενα αλαζονείας. Δεν είναι επικίνδυνο αυτό;

Είναι πράγματι επικίνδυνο. Αλλά εγώ, αυτό που βλέπω στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι έχει επιλέξει τους χαμηλούς τόνους, τη μετριοπάθεια, την υπευθυνότητα, απέναντι σε μια κυβέρνηση που επιχειρεί και επιδιώκει την όξυνση και την κινδυνολογία, για να συσπειρώσει τους οπαδούς της. Ελπίζω και εύχομαι, μέχρι και την ημέρα των εκλογών, να αποφύγουμε κάθε πράξη ή ενέργεια συμμετοχής σε οποιοδήποτε σκηνικό όξυνσης. Οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν τις προτάσεις μας και όχι ύβρεις και κρίσεις για τους αντιπάλους μας. Θεωρώ, πάντως, πως έχουμε εξαιρετικά υψηλές πιθανότητες να κερδίσουμε τις προσεχείς εθνικές εκλογές. H μάχη όμως δεν έχει κριθεί. Θα χρειασθεί να δουλέψουμε σκληρά μέχρι και την ημέρα των εκλογών. Και κυρίως μετά τις εκλογές, για να αποδειχθούμε μια καλή και χρήσιμη κυβέρνηση.

Θεωρείτε απίθανο, τους προσεχείς μήνες, η ψαλίδα της διαφορά σας με το ΠΑΣΟΚ να μικρύνει, με αποτέλεσμα και αυτήν τη φορά η εκλογική αναμέτρηση να γίνει ντέρμπι;

Τίποτα δεν είναι απίθανο. Οφείλω όμως να σας επισημάνω, ότι και το καλοκαίρι η κυβέρνηση υποστήριζε ότι θα αλλάξει το κλίμα και θα μειώσει τη διαφορά, αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν πραγματοποιήθηκε. Οι περίφημες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης περισσότερο έπληξαν την εικόνα της, παρά την βοήθησαν. Διότι δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης, να θυμάται λίγο πριν από τις εκλογές όλους αυτούς που είχε ξεχάσει όλα τα προηγούμενα χρόνιας της θητείας της. Και με νόμους για τα αυθαίρετα και τα δάση να διδάσκει τον καιροσκοπισμό και την αναξιοπιστία της πολιτικής. Να στέλνει ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες, ότι η παραβίαση του νόμου ενίοτε, και ειδικά πριν από τις εκλογές, επιβραβεύεται. Λυπάμαι γι’ αυτό, αλλά ο κ. Σημίτης γκρέμισε αυτή την τετραετία την εικόνα που είχε κτίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Για τα στελέχη

Οι αντίπαλοί σας εξακολουθούν να σας κατηγορούν για έλλειψη ικανών στελεχών. Τι έχετε να τους απαντήσετε;

Δεν δέχομαι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ικανά στελέχη. Έχει νέα ηγεσία, νέα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, στελέχη, τα οποία οι πολίτες έχουν εκλέξει, και απομένει στην πράξη να αποδείξουν την ικανότητά τους. Κανείς δεν γνώριζε τους υπουργούς του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, ή του Αθνάρ στην Ισπανία ή του Μπλερ στη Μεγάλη Βρετανία. Κυβέρνησαν όμως τις χώρες τους και κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών για τετραετίες. Και στο κάτω κάτω της γραφής, πρέπει ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης, που κάνουν τέτοιες αξιολογικές κρίσεις, να μας πουν πώς κατάφεραν με τόσους πόρους που διαχειρίσθηκαν και τέτοιο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, να κάνουν τόσα λίγα.

Σας ανησυχεί – στην Ρηγίλλης – η επαναδραστηριοποίηση του κ. Θ. Πάγκαλου και μάλιστα σε τόσο σημαντικό ρόλο;

Δεν μας ανησυχεί καθόλου. Οι απόψεις του κ. Πάγκαλου για την κυβέρνηση είναι γνωστές. Αναρωτιέμαι με ποια αξιοπιστία τώρα θα υπερασπιστεί αυτά που κατηγορούσε.
«Μπορούμε να εξασφαλίσουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης»
Αλλαγή στρατηγικής απαιτεί η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας τονίζει ο κ. Γ. Παπαθανασίου και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε τους κοινοτικούς πόρους για κατασκευές.

Παρ’ ότι στις δημοσκοπήσεις πηγαίνετε καλά, ο κ. K. Καραμανλής συνεχίζει να δέχεται έντονες επικρίσεις ότι το κόμμα του δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει σε κρίσιμους τομείς εάν κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα.

Πρώτος εγώ αναγνωρίζω πως σε ορισμένα θέματα θα έπρεπε να ήμασταν περισσότερο συγκεκριμένοι. Δεν παραγνωρίζω όμως ότι το κόμμα μας ασκεί μια υπεύθυνη αντιπολίτευση. Δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει ανάψει σε όλη την Ελλάδα. Στα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής στηρίζει την κυβέρνηση της χώρας. Έχει ήδη παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στα θέματα παιδείας, αγροτικής ανάπτυξης, Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μερικές μάλιστα από αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις μας τις υιοθέτησε στις πρόσφατες ανακοινώσεις του και ο κ. Σημίτης. Για παράδειγμα, τη σταδιακή αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5%, τη μείωση της τιμής των καυσίμων στους αγρότες, την επιδότηση των ενοικίων για τους φοιτητές που κατοικούν σε άλλες πόλεις κ.ο.κ. Το πιο σημαντικό όμως για μένα είναι ότι η N.Δ. επιλέγει ως πρώτη προτεραιότητά της να επιβάλει ένα αυστηρό σύστημα αξιολόγησης για κάθε εκπαιδευτικό και δημόσιο υπάλληλο, για κάθε φορέα εκπαίδευσης και κρατικής υπηρεσίας, ως βασική προϋπόθεση για να αλλάξουμε το σύστημα αμοιβών και επιβραβεύσεων σε ολόκληρη τη δημόσια παιδεία και διοίκηση. Αυτό το θεωρώ την πιο μεγάλη μεταρρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης η οποία δεν αξιολογεί κανέναν και τίποτα. Ελπίζω, αν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευθεί τη διακυβέρνηση του τόπου, να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς και με αποτελεσματικότητα σε αυτή τη μεταρρύθμιση, που μπορεί να αλλάξει όλη την κουλτούρα διοίκησης και εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

«Απελευθέρωση των αγορών»

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν στην περίπτωση που τη διακυβέρνηση της χώρας αναλάβει το κόμμα σας. Οι αντίπαλοί σας λένε ότι διαρκώς η N.Δ. επικρίνει την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική. Ωστόσο δεν είναι σαφές τι διαφορετικό θα κάνετε εσείς εάν κερδίσετε τις εκλογές.

Σας απαντώ ευθέως. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και περισσότερους πόρους για την άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής για πέντε κυρίως λόγους:

Γιατί η πρόταση μας για απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, μεταφορών, εκπαίδευσης μπορεί να εξασφαλίσει στην Ελλάδα, σύμφωνα και με δημοσιευμένη μελέτη του ΟΟΣΑ, υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αύξηση της παραγωγικότητας και 800.000 νέες θέσεις απασχόλησης στα επόμενα 10 χρόνια.

Γιατί η πρόταση μας για επανίδρυση και αναδιάρθρωση του κράτους μπορεί να εξασφαλίσει στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη αναλυτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τους ίδιους πόρους, 35% καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Γιατί η πρότασή μας για μείωση των φόρων και εκσυγχρονισμό του φοροεισπραχτικού μηχανισμού μπορεί να περιορίσει την παραοικονομία τα επόμενα χρόνια από το 28% στο 16% του ΑΕΠ, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο των 23 ανεπτυγμένων κρατών, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό και τα έσοδα του κράτους και ενισχύοντας ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας.

«Ανακατανομή»

Γιατί η πρόταση μας για ανακατανομή των κρατικών δαπανών προς όφελος της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης θα περιορίσει το ποσοστό των συμπολιτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας κατά 8%, προσεγγίζοντας τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, και όχι 1% όπως γίνεται σήμερα.

Γιατί η πρότασή μας για ενίσχυση των συγχρηματοδοτούμενων έργων και η ανακατανομή των κοινοτικών πόρων προς όφελος της παιδείας, της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας μπορεί να διπλασιάσει το αναπτυξιακό όφελος, όπως έχουν ήδη πετύχει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “